Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoStekli se uslovi za raskid ugovora sa koncesionarom rudnika Brskovo

Stekli se uslovi za raskid ugovora sa koncesionarom rudnika Brskovo

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Stekli su se uslovi za raskid ugovora s koncesionarom rudnika Brskovo kod Mojkovca, jer nijesu dobijeni urbanističko-tehnički uslovi, niti postoje pretpostavke za njihovo izdavanje, navodi se u dopisu zaštitnice imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojane Ćirović, upućenom Ministarstvu energetike i rudarstva.

U dokumentu, u koji je TVCG imala uvid, Ćirovićeva ističe da resorna ministarstva sada treba da naprave detaljnu hronologiju preuzetih i izvršenih obaveza koncesionara i države. Kako saznaje TVCG, ministar energetike i rudarstva Saša Mujović o tome će do kraja sedmice razgovarati s premijerom Milojkom Spajićem, kako bi se dogovorili o daljim koracima Vlade.

A moguću gradnju rudnika u Mojkovcu i njegov uticaj na životnu sredinu komentarisao je ministar ekologije Vladimir Martinović.

Supported by

– To nije u resoru na čijem sam čelu, ali ukoliko dođe do gradnje tog rudnika, obećavam građanima Mojkovca i Crne Gore, on će strogo morati da se gradi po ekološkim normama i standardima, i ni u kom slučaju neće moći da se ugrozi zdravlje i život ljudi koji žive na tom području – poručio je Martinović.

U dopisu zaštitnice se navodi i da “Zaštitnik ukazuje na Obraćanje Planerkog tima za izradu DPP za prostor koncesionog područja za eksploataciju mineralnih sirovina-Brskovo Opština Mojkovac, od 7. 6. 2023. godine, kao i na činjenicu da ne postoji pozitivno Mišljenje Savjeta za reviziju DPP za prostor koncesionog područja za eksploataciju mineralnih sirovina-Brskovo Opština Mojkovac, a sudeći po sadržini obraćanja Planerskog tima izvjesno je da ne može ni biti pozitivnog mišljenja u tom pravcu”.

Izvor: RTCG

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!