Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoSrbija: Rudarsko-geološki fakultet priprema Strategiju upravljanja resursima

Srbija: Rudarsko-geološki fakultet priprema Strategiju upravljanja resursima

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ministartsvo rudarstva odlučilo je da, nakon sprovedene tenderske procedure, posao izrade Strategije upravljanja resursima u Srbiji za period od 2025. do 2040. dodeli Rudarsko-geološkom fakultetu iz Beograda. 

Vrednost ugovora je 25 miliona dinara, a Rudarski fakultet bio je i jedini ponuđač.

Predlog strategije treba da se odnosi na period od 2025. do 2040, sa projekcijom do 2050. godine, a uz strategiju potrebna je izrada i Akcionog plana za ostvarivanje Strategije (uz Stratešku procenu uticaja na životnu sredinu).

Supported by

– Strategijom će se definisati mere i aktivnosti koje će se preduzimati radi postizanja strateških dugoročnih ciljeva u oblasti geoloških istraživanja i valorizacije svih vrsta resursa i rezervi mineralnih sirovina i drugih geoloških resursa, utvrđivanje hidrogeoloških i inženjerskogeoloških-geotehničkih uslova korišćenja geološke sredine u postupku planiranja, projektovanja i izgradnje svih vrsta objekata – piše u tenderu.

Budući dokument treba da definiše postojeće stanje, opšte i posebne ciljeve razvoja rudarskog sektora, kao i mere koje će doprineti realizaciji ciljeva.

Između ostalog, strategijom je potrebno utvrditi stanje istraženosti teritorije Republike Srbije, analizarati potrebe i projekcije osnovnih geoloških istraživanja, kao i uticaj eksploatacije mineralnih sirovina i ponuditi smernice za zaštitu životne sredine.

Za izradu strategije ponuđač će imati rok od 24 meseca.

Izvor: Ekapija

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Uvid u kontroverzu oko litijumskog projekta „Jadar“

Debate oko iskopavanja litijuma u ​​Srbiji ponovo su se rasplamsale, a protivnici projekta „Jadar” izražavaju zabrinutost zbog njegovog ponovnog aktiviranja uprkos prethodnoj odluci vlade. Među ličnostima koje su uključene u projekat su Marijanti Babić iz „Rio Tinta“, profesor Aleksandar...

Borci za zaštitu životne sredine protiv korporativne eksploatacije u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini, građani se okupljaju u borbi protiv industrijskih projekata koji ugrožavaju njihovu životnu sredinu. Ovaj pokret okuplja ljude u sve većem broju širom države sa ciljem pružanja otpora ekstrakciji minerala. Međunarodne korporacije, zainteresovane za minerale neophodne za...

Greenland Resources unapređuje projekat molibdena

Grenlandski zakon o rudarstvu ,koji je stupio na snagu 1. januara 2024. godine, kompanija Greenland Resources Inc. ocenjuje kao pozitivan jer obezbeđuje brži put ka izdavanju dozvola za eksploataciju. Konkretno, zakon je ublažio zahteve u vezi sa procenom uticaja...
error: Content is protected !!