Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoSrbija: Rio Tinto nije potpisnik Pisma o namerama između Vlade i EU

Srbija: Rio Tinto nije potpisnik Pisma o namerama između Vlade i EU

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kompanija Rio Tinto reagovala je na tvrdnje udruženja Ekološki ustanak u vezi sa aktivnostima ove kompanije u Srbiji i projektom „Jadar“.

„Ovakvi istupi predstavljaju nastavak tendencije iznošenja netačnih i neosnovanih tvrdnji o našoj kompaniji koje su preneli mediji.

Razumemo da se Republika Srbija trenutno nalazi u predizbornom ciklusu i da su takve izjave pre svega motivisane političkim ambicijama, a ne istinskom željom da se upusti u otvorenu i konstruktivnu diskusiju o projektu.

Supported by

Kao primer, Ekološki ustanak je naveo da je u septembru ove godine učestvovao u potpisivanju Pisma o namerama između Vlade Srbije i Evropske unije. Ta tvrdnja je netačna. Rio Tinto nije bio potpisnik tog dokumenta.

Poštujemo odluku Vlade Republike Srbije iz januara 2022. godine, i sve naše aktivnosti su u skladu sa pravnim statusom naše kompanije. Ipak, i dalje verujemo u Projekat „Jadar“, u to da se jadarit može bezbedno i odgovorno eksploatisati i prerađivati i da može značajno doprineti ekonomiji Srbije i transformaciji celokupne srpske industrije“, navodi se u saopštenju Rio Tinta.

Oni ističu da je i dalje ima mnogo dezinformacija o projektu.

„Na raspolaganju smo da otvoreno razgovaramo sa svim zainteresovanim stranama u Srbiji kako bi u potpunosti razumele projekat, mere predviđene za zaštitu životne sredine i koristi koje bi mogao doneti. Međutim, takav dijalog je moguć samo sa onima koji zaista žele da razgovaraju sa nama. Debata o Jadru je u interesu svih. Sve ostalo je samo pokušaj privlačenja medijske pažnje u kome nećemo učestvovati“, zaključuje Rio Tinto, prenosi Danas.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: Litijum – nekad i sad

Naši veliki „eksperti” za litijum, treba građanima Srbije, onima koji ne spadaju u 294.907 „eksperata” za litijum, da objasne kako je litijum od najbezopasnijeg i najkorisnijeg elementa periodnog sistema 2004. godine, postao najopasniji i najštetniji element periodnog sistema 2020‒2021...

Švajcarska kompanija ARCORE pronašla bogato ležište litijuma u ​​Bosni

Švajcarska rudarska kompanija ARCORE saopštila je da je istraživanjem u istočnoj Bosni pronađeno nalazište minerala bogatih litijum karbonatom, magnezijumom i drugim mineralima koji su traženi u Evropi. Kompanija je saopštila da ima strateško partnerstvo sa kanadsko-nemačkom kompanijom Rock Tech Lithium...

Srbija: Nova ofanziva na projekat Jadar

Sa zaoštravanjem predizborne kampanje kao da se usijava i priča o srpskom litijumu. Mogući „plen” se ne ispušta lako iz ruku – pa su i mere i akcije u tom pravcu sve agresivnije – bez obzira što je projekat...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!