Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoSrbija: Lobiranje za projekat Jadar

Srbija: Lobiranje za projekat Jadar

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Država lobiranjem želi da dovede do pacifikacije javnog mnjenja o iskopavanju litijuma i projekta “Jadar”, ocenjeno je danas na konferenciji za novinare koju je organizovao pokret Ekološki ustanak.

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je novinarima u beogradskim prostorijama tog pokreta da dokument koji je lobistička kompanija “Rendon grupa” poslala Vladi Srbije, a koji je taj pokret predstavio u četvrtak, predviđa “omekšavanje priče” i “gašenje pobune” građana o tom projektu.

“Da korak po korak ‘otupe оštricu’ ekološke pobune. Suština je da ‘Rio Tinto’ neće odustati od naših, kako ih nazivaju, kritičnih mineralnih sirovina. Ali nije tu samo ‘Rio Tinto’, planirano je na desetine rudarskih nalazišta”, kazao je on.

Supported by

Jovanović je ocenio da postoji još dokumenata koje je Vlada Srbije potpisala, a koje krije, i zatražio da svi ti dokumenti budu objavljeni na uvid javnosti.

“Očigledno je da su preuzeli neke obaveze i prema ‘Rio Tintu’ i prema ‘Ziđinu’ i drugima, a da nas (građane) nisu pitali ništa”, naveo je lider Ekološkog ustanka.

Komentarišući izjavu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da ne zna ko je Džon Rendon, vlasnik ‘Rendon grupe’, Јоvanović je ocenio da premijerka ne govori istinu, navodeći da je upravo Rendon više puta posredovao u pregovorima između Srbije i SAD.

Prodekan Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić naveo je da “Rio Tinto” ima više projekata i sa Vladom Srbije i sa Evropskom unijom, uz tvrdnju da su ta kompanija i EU potpisali sporazum kojim je predviđeno sagledavanje situacije u Jadru i oživljavanje tog projekta.

“Mi imamo jedan ‘mali hibridni ratić’ protiv svih koji su se usprotivili projektu ‘Jadar'”, ocenio je Ristić i dodao da se svi protivnici tog projekta napadaju i proglašavaju “lažnim ekolozima”.

Naveo da se “Rendon grupa”, koju je nazvao specijalistima za “socijalni inženjering”, angažuje kako bi pokušala da pacifikuje javno mnjenje u Srbiji i promeni njegovo mišljenje oko iskopavanja litijuma.

“Mi smo dakle jedno nerazumno društvo koje ne zna šta je njegov prioritet, pa sada angažuju specijaliste za socijalni inženjering”, kazao je Ristić.

Akademik Nenad Kostić izjavio je da je lobiranje u SAD legalno i da se ohrabruje njegovo korišćenje, navodeći da se ono zapravo svodi na “legalnu korupciju”.

“Kod nas nema tog mehanizma, građani i ustanove nemaju mogućnost da daju novac političarima na taj način. Zato se ovde sve radi ispod žita”, kazao je Kostić.

Prema njegovim rečima, Srbija je prepoznata kao zemlja koja ima “lako potkupljivu elitu”, dok su građani oni koji se bune.

Naučna savetnica na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević navela je da su lobiranje i “napadi botova” na ekološke aktiviste počeli mnogo pre dolaska “Rendon grupe”, zbog čega je dobijala pretnje i optuživana da izaziva paniku.

Đorđević je ocenila da su istražne radnje koje “Rio Tinto” sprovodi u Jadru izazvale oštećenje životne sredine, zagađenje vode i zemljišta na mestima gde se nalaze istražne bušotine, kao i da su mnoge od njih protivzakonite.

Dodala je da su protivzakonito postupale i Opština Loznica i Ministarstvo rudarstva i energetike, kao i da strane kompanije sarađuju sa Vladom Srbije i zajedno menjaju zakone.

“‘Rio Tinto’ ne može da ispoštuje norme u Srbiji, pa zbog toga dolazi do promena normi”, navela je Đorđević.

Pokret Ekološki ustanak saopštio je u četvrtak da je došao do dokumenta koji je Srbiji uputila “Rendon grupa”, u kojima je “predstavljena nova lobistička strategija za sprovođenje projekta ‘Jadar'”.”Vlasnik ove grupe Džon Rendon ima višedecenijsko međunarodno iskustvo u vođenju strateških preokreta i rehabilitaciji političkih odnosa i odnosa kompanija koje se bave eksploatacijom energenata sa građanskim društvom”, navodi se u tom saopštenju, prenosi agencija Beta.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Strickland Metals preuzima srpski projekat zlata Rogozna

Strickland Metals Ltd je najavio svoj naredni projekat Rogozna , što predstavlja značajan korak za jačanje pozicije u globalnom rudarskom okruženju. Smešten u okviru Tetijanskog metalogenog pojasa u Srbiji, projekat ima veliki potencijal da postane jedno od najvećih svetskih...

Ministarstvo rudarstva Srbije odbilo zahtev kompanije Ziđin za produženje licence za upravljanja otpadom

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije odbilo je zahtev kineske kompanije Ziđin Mining za produženje dozvole za rukovanje rudarskim otpadom. Licenca za upravljanje rudarskim otpadom je istekla 31. decembra 2022. godine, a ministarstvo je odbilo zahtev za produženje u novembru...

Predsednik Eurometauk-a poziva na hitnu primenu EU Zakona o kritičnim sirovinama

Evangelos Mitilineos, predsednik Eurometauk-a, smatra da je neophodna hitna primena Zakona o kritičnim sirovinama kako bi se osigurala sposobnost Evrope da uspešno upravlja energetskom i digitalnom tranzicijom. Mitilineos naglašava potrebu za brzim delovanjem kako bi se ispunili ambiciozni ciljevi,...
error: Content is protected !!