Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoSrbija: Rio Tinto nije potpisnik Pisma o namerama između Vlade Vlade i...

Srbija: Rio Tinto nije potpisnik Pisma o namerama između Vlade Vlade i EU

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kompanija Rio Tinto reagovala je na tvrdnje udruženja Ekološki ustanak u vezi sa aktivnostima ove kompanije u Srbiji i projektom „Jadar“.

„Ovakvi istupi predstavljaju nastavak tendencije iznošenja netačnih i neosnovanih tvrdnji o našoj kompaniji koje su preneli mediji.

Razumemo da se Republika Srbija trenutno nalazi u predizbornom ciklusu i da su takve izjave pre svega motivisane političkim ambicijama, a ne istinskom željom da se upusti u otvorenu i konstruktivnu diskusiju o projektu.

Supported by

Kao primer, Ekološki ustanak je naveo da je u septembru ove godine učestvovao u potpisivanju Pisma o namerama između Vlade Srbije i Evropske unije. Ta tvrdnja je netačna. Rio Tinto nije bio potpisnik tog dokumenta.

Poštujemo odluku Vlade Republike Srbije iz januara 2022. godine, i sve naše aktivnosti su u skladu sa pravnim statusom naše kompanije. Ipak, i dalje verujemo u Projekat „Jadar“, u to da se jadarit može bezbedno i odgovorno eksploatisati i prerađivati i da može značajno doprineti ekonomiji Srbije i transformaciji celokupne srpske industrije“, navodi se u saopštenju Rio Tinta.

Oni ističu da je i dalje ima mnogo dezinformacija o projektu.

„Na raspolaganju smo da otvoreno razgovaramo sa svim zainteresovanim stranama u Srbiji kako bi u potpunosti razumele projekat, mere predviđene za zaštitu životne sredine i koristi koje bi mogao doneti. Međutim, takav dijalog je moguć samo sa onima koji zaista žele da razgovaraju sa nama. Debata o Jadru je u interesu svih. Sve ostalo je samo pokušaj privlačenja medijske pažnje u kome nećemo učestvovati“, zaključuje Rio Tinto, prenosi Danas.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Projekat Jadar se brže razvija u protekle tri nego prethodnih 15 godina, kažu iz Marš sa Drine

Pokret Marš sa Drine i advokatska kancelarija Đorđević su analizirali podatke o poslovanju ćerke-firme kompanije Rio Tinto u Srbiji. Postoji trend povećanja trošenja novca na Projekat Jadar. Zaključak je da se projekat Jadar u protekle tri godine razvija neuporedivo brže...

Bojana Novaković: Nećemo rudnik litijuma kod Loznice, ni ako kompanija Rio Tinto ispuni ekološke standarde EU

Aktiviskinja Ekološke mreže Marš sa Drine Bojana Novaković rekla je danas da je stav tok pokreta da ne želi rudnik litijuma kod Loznice, ni ako bi kompanija Rio Tinto ispunila ekološke standarde EU. Ona je na konferenciji za medije odbacila,...

Istina o rudniku litijuma -“Jadar” ne bi uticao na izvore pijaće vode

Litijum iz Srbije neće moći ni da se prodaje u EU ukoliko ne bude proizveden uz poštovanje najviših ekoloških standarda, naglasili su iz kompanije Rio Tinto Dok EU ubrzava dozvole za rudarska istraživanja na svojoj teritoriji kako bi osigurala pristup...
error: Content is protected !!