Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoSrbija: Rio Tinto nije potpisnik Pisma o namerama između Vlade Vlade i...

Srbija: Rio Tinto nije potpisnik Pisma o namerama između Vlade Vlade i EU

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kompanija Rio Tinto reagovala je na tvrdnje udruženja Ekološki ustanak u vezi sa aktivnostima ove kompanije u Srbiji i projektom „Jadar“.

„Ovakvi istupi predstavljaju nastavak tendencije iznošenja netačnih i neosnovanih tvrdnji o našoj kompaniji koje su preneli mediji.

Razumemo da se Republika Srbija trenutno nalazi u predizbornom ciklusu i da su takve izjave pre svega motivisane političkim ambicijama, a ne istinskom željom da se upusti u otvorenu i konstruktivnu diskusiju o projektu.

Supported by

Kao primer, Ekološki ustanak je naveo da je u septembru ove godine učestvovao u potpisivanju Pisma o namerama između Vlade Srbije i Evropske unije. Ta tvrdnja je netačna. Rio Tinto nije bio potpisnik tog dokumenta.

Poštujemo odluku Vlade Republike Srbije iz januara 2022. godine, i sve naše aktivnosti su u skladu sa pravnim statusom naše kompanije. Ipak, i dalje verujemo u Projekat „Jadar“, u to da se jadarit može bezbedno i odgovorno eksploatisati i prerađivati i da može značajno doprineti ekonomiji Srbije i transformaciji celokupne srpske industrije“, navodi se u saopštenju Rio Tinta.

Oni ističu da je i dalje ima mnogo dezinformacija o projektu.

„Na raspolaganju smo da otvoreno razgovaramo sa svim zainteresovanim stranama u Srbiji kako bi u potpunosti razumele projekat, mere predviđene za zaštitu životne sredine i koristi koje bi mogao doneti. Međutim, takav dijalog je moguć samo sa onima koji zaista žele da razgovaraju sa nama. Debata o Jadru je u interesu svih. Sve ostalo je samo pokušaj privlačenja medijske pažnje u kome nećemo učestvovati“, zaključuje Rio Tinto, prenosi Danas.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Zašto je razumevanje mineralnih asocijacija ključno za snabdevanje mineralima

Poznato je da je malo verovatno da će intenzitet potražnje za kritičnim mineralima i metalima, kako po količini tako i po raznovrsnosti, biti zadovoljen. Ovo je posebno relevantno za ključne metale kao što su kobalt, litijum ili elementi retkih...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...

Iskopavanje litijuma: Borba za imovinu, ekološka bomba ili žrtve energetske tranzicije?

Informacije o geološkim istraživanjima litijuma na području Lopara pojavile su se 2020. godine. Cijeli proces je bio zavijen u veo tajne. Posljednjih mjeseci je intenzivirana priča o vlasništvu nad državnom imovinom u Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini. Otprilike u...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!