Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoSrbija: Rio Tinto - N1 vodi kampanju baziranu na dezinformacijama

Srbija: Rio Tinto – N1 vodi kampanju baziranu na dezinformacijama

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Kompanija Rio Tinto reagovala je na tekst portala N1 u kom su pitali opozicione predstavnike šta misle o iskopavanju litijuma i otvaranju rudnika u dolini Jadra.

Rio Tinto smatra da iznošenjem zaključka u uvodu teksta da “sudeći po reakcijama opozicionih parlamentarnih stranaka, otvaranje rudnika litijuma u plodnom i vodom bogatom kraju zapadne Srbije nije prihvatljiva opcija”, portal N1 nekritički, bez uključivanja stručnjaka različitih oblasti, ovim direktno vodi kampanju baziranu na neistinama i dezinformacijama. Podsetimo, u pitanju su mišljenja opozicionih predstavnika, koji su bili saglasni u tim stavovima. Takođe, portal i TV N1 imali su i niz tekstova sa naučnicima koji su detaljno objašnjavali šta mogu da budu posledice.

Iz Rio Tinta navode da je u sredu kompanija Rio Sava Exploration pozvala na otvoren dijalog stručnjake iz različitih oblasti i protivnike Projekta „Jadar“, da dijalog o projektu vode na osnovu činjenica „kako bi se izbeglo dalje dovođenje javnosti u zabludu“. „Širenje dezinformacija i neutemeljenih tvrdnji sprečava da javni razgovor o projektu, koji će, ako bude realizovan, raditi decenijama, bude zasnovan na činjenicama i pruži validne informacije“, kažu u saopštenju.

Tvrdnja Narodnog pokreta, Zeleno-levog fronta i Demokratske stranke da bi iskopavanje litijuma donelo samo profit stranim kompanijama, a građanima Srbije pustoš kao i da kompanija neće ispoštovati sve ekološke standarde je, prema njihovim tvrdnjama, neistinita.

Supported by

„Projekat „Jadar“ bio bi najveća grinfild investicija u modernoj istoriji Srbije, vredna oko 2,5 milijarde dolara. Doprinos Projekta republičkom i budžetima lokalnih samouprava iznosio bi 180 miliona evra godišnje u punom operativnom kapacitetu. Bilo bi otvoreno 1.300 stalnih radnih mesta, a tokom izgradnje do 3.500 radnih mesta na određeno vreme. Kada se uračunaju multiplikativni efekti, biće otvoreno još 3.265 radnih mesta širom Srbije. Svake godine rada privukao bi oko 700 miliona evra direktne dodate vrednosti i doprineo rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u iznosu od preko 3% trenutnog BDP-a Srbije. Što se tiče poštovanja ekoloških standarda, svi radovi su obavljani u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima“, kažu iz Rio Tinta.

Kako navode, spekulacije o korupciji potpredsednika Demokratske stranke Branimira Jovančićevića su „direktan pokušaj da se naškodi reputaciji Rio Tinta“.

Sumporna kiselina, koju spominju potpredsednik Demokratske stranke i Nova demokratska stranka, ima široku primenu i njena upotreba je strogo regulisana propisima Vlade Republike Srbije i najboljim međunarodnim praksama. Za Projekat „Jadar“ koristiće se sumporna kiselina na temperaturi od 90 stepeni, zahvaljujući čemu neće biti isparavanja sumpordioksida. Neće biti moguće da sumporna kiselina ošteti zemljište, jer bi se ceo proces odvijao u zatvorenim sistemima“, navode iz ove kompanije,.

Kompanija Rio Tinto, kako su saopštili, poštuje pravo građana Srbije na miran protest koji je najavio pokret „Mi, glas iz naroda“, izražava spremnost da se nastavi dijalog sa svim zainteresovanim stranama i podržava inicijative za javni razgovor o budućnosti Projekta „Jadar“.

„Tvrdnja da ne postoji ekološki prihvatljiv i po životnu sredinu bezopasan način eksploatacije litijuma je nepotkrepljena. Eksploatacija litijuma je kompleksan proces, ali postoji tehnologija i praksa koja može da minimizira štetne uticaje na životnu sredinu. Rio Tinto primenjuje najbolje prakse i tehnologije kako bi smanjio ekološki uticaj“, tvrde iz ove kompanije.

Kompanija Rio Tinto, kako kažu, izražava spremnost da se nastavi dijalog sa svim zainteresovanim stranama i podržava inicijative za javni razgovor o budućnosti Projekta „Jadar“ bazirane isključivo na činjenicama.

Izvor: Novi Magazin

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Srbija nema dovoljno rudarskih inspektora

U Ministarstvu rudarstva i energetike (MRE) bila su angažovana svega dva republička rudarska inspektora u 2020. i 2021. godini, samo jedan naredne 2022. godine, tri ih je bilo lane, koliko će ih raditi i tokom 2024. godine. Isto ministarstvo...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!