Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoSrbija: Rio Tinto tuži državu

Srbija: Rio Tinto tuži državu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Rio Sava Exploration”, ćerka firma kompanije “RioTinto” podnela je Upravnom sudu čak devet tužbi protiv države. Kako je za “Novu” zvanično potvrđeno, taj sud je formirao četiri predmeta u postupcima protiv rešenja Vlade i još ukupno pet protiv ministarstava poljoprivrede i finansija.

Prethodnih dana, u fokusu domaće javnosti ponovo je “Rio Tinto”, a “Nova” je objavila da su početkom oktobra krenula masovna otpuštanja u toj kompaniji, odnosno njenoj ćerki firmi “Rio Sava” i da je do sada otpušteno 80 odsto zaposlenih. Sa druge strane, udruženje Ekološki ustanak saopštilo je da je Vlada Srbije angažovala lobističku firmu “Rendon grupu” kako bi smislila strategiju za sprovođenje projekta “Jadar”.

Budući da je “Rio Tinto” objavio u više navrata da će tužiti državu, a predstavnici Vlade da je to i učinjeno, u Upravnom sudu proveravali smo da li je postupak okončan. Međutim, dobili smo informaciju da je “Rio Sava” pokrenula čak devet postupaka – četiri predmeta formirana su protiv rešenja Vlade Srbije, dva protiv rešenja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i još tri predmeta protiv rešenja Ministarstva finansija.

Supported by

Kako za „Novu“ navode u Upravnom sudu, prve dve tužbe, pomenuta kompanije podnela je 13. maja 2022. godine.

Prvi postupak se vodi zbog Odluke Vlade o ukidanju odluke Ministarstva za zaštitu životne sredine od 18. avgusta 2021. Ona se ticala “određivanja obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu za podzemnu eksploataciju ležišta litijuma i bora, postrojenja za obogaćivanje rude i odlaganja jalovine nastale pri rudarskim aktivnostima”.

Druga tužba se odnosi na postupak koji je kompanija „Rio Sava Exploration doo“ podnela na Odluku Administrativne komisije Vlade u novembru 2021. kojom je ukinuta još jedna odluka Ministarstva za zaštitu životne sredine. Reč je o određivanju “obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu usled izgradnje državnog puta 27 na sekciji Brezjak – Lipnički šor”.

Preostale dve tužbe protiv Vlade podnete su 26. jula ove godine, dakle pre manje od četiri meseca.

U trećem slučaju, predmet je formiran protiv rešenja kojim je Administrativna komisija u Nemanjinoj 11 odbila žalbu „RioSave“ na rešenje Ministarstva životne sredine, donetog 14. februara 2022. I četvrti postupak je pokrenut zbog odbijanja žalbe ćerke firme “Rio Tinta”.

U Upravnom sudu za “Novu” su naveli i da su u toku i dva predmeta po tužbama te kompanije protiv rešenja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, čiji su osnov spora, kako se navodi, inspekcijske mere. Takođe, u radu su i tri predmeta protiv rešenja Ministarstva finansija, a osnov spora je porez.

Obustavljanje projekta “Jadar”

Projekat “Jadar”, koji je predviđao izgradnju rudnika litijuma i bora u Jadru kod Loznice, ukinut je zvanično u januaru prošle godine, kada je doneta Uredba o prestanku važenja prostornog plana područja posebne namene za taj projekat. To je učinjeno nekoliko meseci pre izbora, a nakon masovnih protesta građana.

Premijerka Ana Brnabić je tada rekla da su poništeni svi upravni akti vezani za “Rio Tinto”, odnosno “Rio Sava”, sve dozvole, rešenja…, a da ugovore nikad nismo imali. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je obustavljanje projekta greška i isticao da bi kraj Srbije u kom bi se projekat realizovao – procvetao.

Kako je “Nova”, ranije pisala, “Rio Tinto” je u avgustu prošle godine (kad je projekat već bio obustavljen) kupio zemljište u dolini Jadra, a kako nam je tada rečeno, reč je o parcelama u zoni 1B oko rudnika. Podaci do kojih smo došli pokazuju da je “Rio Sava” do danas postao vlasnik čak 534 nepokretnosti, od čega je ukupno 89 kuća, a ostatak su parcele, odnosno građevinsko ili poljoprivredno zemljište. Sve one se nalaze na teritoriji Loznice, u mestima Gornje Nedeljice i Slatina, prenosi Nova.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Borci za zaštitu životne sredine protiv korporativne eksploatacije u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini, građani se okupljaju u borbi protiv industrijskih projekata koji ugrožavaju njihovu životnu sredinu. Ovaj pokret okuplja ljude u sve većem broju širom države sa ciljem pružanja otpora ekstrakciji minerala. Međunarodne korporacije, zainteresovane za minerale neophodne za...

Greenland Resources unapređuje projekat molibdena

Grenlandski zakon o rudarstvu ,koji je stupio na snagu 1. januara 2024. godine, kompanija Greenland Resources Inc. ocenjuje kao pozitivan jer obezbeđuje brži put ka izdavanju dozvola za eksploataciju. Konkretno, zakon je ublažio zahteve u vezi sa procenom uticaja...

Marš sa Drine: Rio Sava troši više novca nego pre obustave projekta „Jadar“

Kompanija „Rio Sava Exploration“ radi aktivnije i troši više novca nego u periodu kada je projekat „Jadar“ još uvek bio aktivan, odnosno pre nego što je državni vrh objavio da se projekat ukida. U finansijskim izveštajima za poslednje dve...
error: Content is protected !!