Supported byspot_img
Supported byspot_img
Region energetikaSrbija: Kritične sirovine u Srbiji logično rešenje za zelenu strategiju EU

Srbija: Kritične sirovine u Srbiji logično rešenje za zelenu strategiju EU

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež preneo je poruku EU, komentarišući strategiju zelenog posla i kritičnih sirovina, koja je više skup želja na papiru. Možda bi region Zapadnog Balkana mogao da bude održivo rešenje za ove planove EU o visokoj tehnologiji za novu industriju. Near Sourcing, koji promovišu i sponzorišu neke vlade EU, a realizuju u praksi evropske kompanije, mogao bi biti podstaknut platformom Open Balkan i pozivom jednog od osnivača.

Čadež je preneo snažne poruke evropskim kreatorima politike kojima nedostaju regionalne prilike u blizini, ali i industrijskim poslovnim krugovima EU koji se oslanjaju na svoj budući razvoj na snabdevanje kritičnim sirovinama, koje se zapravo nalaze u bliskom susedstvu EU. Što je još važnije, region bi mogao da obezbedi ključni faktor strategije EU, ljudski kapital.

Supported by

Marko Čadež je podsetio Eu na sledeće činjenice i preneo poruke:

 

  1. Živimo u podeljenoj svetskoj ekonomiji koju vode SAD i Kina.
  2. Evropa je zaostala u skoro svim strateškim oblastima. Vađenje i obrada retkih materijala, bezbednost lanaca snabdevanja, razvoj veštačke inteligencije, proizvodnja EV baterija, e-mobilnost (6 od 10 najboljih proizvođača baterija su Kinezi, ostala 4 nisu evropska)….
  3. Evropa se oslanja na Kinu za 98 odsto svojih zaliha retkih zemalja.
  4. Evropa ima osetljiva bezbednosna pitanja na skoro svim granicama: rat u Ukrajini, migraciona kriza na južnim i mediteranskim granicama i visoki bezbednosni rizik usred Evrope ostavljajući zemlje zapadnog Balkana van evropskih struktura (jedinstveno tržište, 4 Slobode, Fondovi strukturnog razvoja..)

To je još bolnija istina jer je svest o riziku od strane evropske administracije i zemalja članica EU u veoma ranoj fazi (uglavnom izazvana ratom u Ukrajini). Recimo, desetak godina prekasno. Kao pristup pomenutim izazovima, mi (Evropljani) koristimo mehanizme stare više od dve decenije (proces donošenja odluka, proces proširenja EU, spoljna politika, formiranje politike ekonomske strategije…).

Suočavajući se s turbulentnim vremenima u našem regionu, neizvesnošću na našem kontinentu i globalnim poremećajima u svetskoj ekonomiji, ne možemo mnogo da uradimo bez nove perspektive i vizije evropske budućnosti. Međutim, mi Evropljani polako učimo.

Nismo spremni da se posvetimo brzom uključivanju Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije u strukture EU, kao što su Jedinstveno tržište i 4 slobode, pre punopravnog članstva. Pomažući ovim zemljama da dobiju novi zamah u reformisanju kroz postizanje transparentnih sistema ciljeva/koristi korak po korak u razumnom vremenskom okviru, izbegavamo vakuum moći i uticaj trećih strana, koji je već jak. Čineći to zapravo, mi obezbeđujemo evropsku industrijsku budućnost, podstičemo ekonomsku konsolidaciju i gradimo našu otpornost i nezavisnost koliko god je to moguće.

Ulažemo milijarde u proizvodne pogone u Kini (BASF – 10 milijardi evra, VW 2,4 milijarde evra) bez jasne evropske političke vizije kako bi naše geopolitičke veze sa Kinom mogle da izgledaju u budućnosti (a mi nismo ti koji vode ovaj proces). Pre nekoliko dana videli smo da je nemački izvoz u Kinu opao za 11,3 odsto (BASF je pao 29 odsto iz kvartala u kvartal, VV 15 odsto u istom periodu).

Gledajući na drugu stranu sveta, Zakon o smanjenju inflacije nudi značajne subvencije za EVS proizveden u Americi sa baterijama koje koriste retke materijale nabavljene u Americi ili od bliskih saveznika.

Istovremeno, posmatrajući samo zapadni Balkan, evropski potencijali su neiskorišćeni bez jasne perspektive uključivanja. Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Kosovo, Crna Gora i Severna Makedonija imaju retke zemlje koje već postoje ili su blizu završetka rudnika sa daleko većim rezervama nego bilo koji drugi evropski region. Region ima nalazišta litijuma u ​​svetu sa značajnim količinama bora. Tu su i ogromne rezerve sa već postojećim rudarskim objektima i dozvolama kalcita (čistoća 99%), grafita, kobalta, nikla.

Paradoks situacije je da evropski zeleni dogovor, kao naš (evropski) sopstveni vid obezbeđivanja tržišta, u potpunosti zavisi od Kine koja kontroliše skoro ceo svetski lanac snabdevanja solarnom energijom i veliki deo globalnih kapaciteta za preradu minerala koji su ključni za zelenu tranziciju .

Bolne istine zahtevaju bolne odluke i političku viziju. Nadamo se da ćemo zajedno uspeti da ga izgradimo, poručuje Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i osnivača fondacije Otvoreni balkanski regionalni poslovni okvir.

Možda bi prirodni resursi i bliski izvori iz EU u region, kao način uključivanja, mogli zajednički približiti zemlje regiona EU. Konačno, snažna poruka preneta EU.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!