Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoSporazumom sa EU Srbija oživljava planove za rudarstvo litijuma

Sporazumom sa EU Srbija oživljava planove za rudarstvo litijuma

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Šta se desilo?

Srbija je sa Evropskom komisijom potpisala pismo o namerama o strateškom partnerstvu u oblastima baterija i kritičnih sirovina, uključujući litijum. Pismo je potpisano u Njujorku 22. septembra, kada se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao sa Marošem Šefčovićem, potpredsednikom Komisije, ali je sporazum izašao u javnost tek nakon istrage lista Danas.

Zašto je to važno?

Supported by

Sporazum sugeriše da vlada nije odustala od plana da dozvoli eksploataciju litijuma u ​​Jadru u zapadnoj Srbiji, uprkos tome što je otkazala sporazum sa anglo-australijskom kompanijom Rio Tinto u januaru 2022. pred masovnim protestima javnosti zbog potencijalne štete po lokalnu životnu sredinu. Pismo o namerama dodaje posredne dokaze o nameri vlade da nastavi. Vlada je u septembru potpisala ugovor sa slovačkom kompanijom Inobat, partnerom Rio Tinta, o izgradnji fabrike baterija u Ćupriji.

Eksploatacija litijuma bi potencijalno mogla biti veoma unosna za Srbiju. Zemlja sadrži 1,3% svetskih poznatih rezervi metala, koji je neophodan za proizvodnju baterija za električna vozila. Procenjena vrednost srpskog litijuma od 4 milijarde evra i njegovo vađenje tokom jedne decenije potencijalno bi mogli da obezbede stotine radnih mesta i stalan priliv prihoda za vladu. EU bi takođe mogla imati koristi od razvoja rudnika Jadar, koji bi omogućio ponovno korišćenje vitalnog resursa u vreme rastućih geopolitičkih tenzija i konkurencije za pristup mineralima.

Međutim, nastavljajući dalje, vlada rizikuje političku reakciju. Ekološke grupe i meštani Jadra istupili su protiv pisma namera. Oni su optužili gospodina Vučića i premijerku Anu Brnabić da su izdajnici Srbije i lakeji EU i Rio Tinta. Javna debata o sporazumu mogla bi da bude štetna za vladu uoči parlamentarnih izbora u decembru. Vlada je negirala da ima konkretne planove za eksploataciju rudnika Jadar i insistira na tome da pismo nije ništa drugo do saopštenje.

Šta dalje?

Verovatnoća je da će rudarski projekat na kraju krenuti, s obzirom na podršku koju ima od vlade, EU i anglo-australijskih interesa. Međutim, u reprizi dinamike koja je viđena uoči izbora u aprilu 2022. godine, vlada će verovatno odugovlačiti sa planovima, oživljavajući ih tek kada se izbori u decembru završe.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Istraživanje rudarstva u Srbiji: Lekcije naučene iz grešaka stranih kompanija

Srbija poseduje bogate mineralne resurse, što privlači pažnju stranih rudarskih kompanija koje žele da iskoriste potencijal zemlje. Ove kompanije igraju značajnu ulogu u istraživanju i razvoju mineralnih nalazišta, doprinoseći ekonomskom rastu. Međutim, dosadašnja iskustva su ukazala na neke greške...

Zinnwald je postao drugi najveći litijumski projekat iz tvrdog kamena u EU

Zinnwald Lithium plc, evropska litijumska kompanija, najavila je objavljivanje ažurirane nezavisne procene mineralnih resursa za svoj litijumski projekat Zinnwald koji se nalazi u Saksoniji, u istočnoj Nemačkoj. Ažuriranje MRE za 2024. uključuje 26.911 metara novog dijamantskog jezgrenog bušenja kroz 84...

Kritične sirovine u Srbiji: Ispunjavanje uslova za održivi razvoj

Kritične sirovine imaju izuzetno važnu ulogu u različitim industrijama, uključujući obnovljive izvore energije, elektroniku i automobilski sektor. Kako globalna potražnja za ovim resursima i dalje raste, osiguranje bezbednog i održivog snabdevanja kritičnim sirovinama postalo je prioritet za mnoge zemlje....
Supported byspot_img
error: Content is protected !!