Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoRast globalne rudarske proizvodnje

Rast globalne rudarske proizvodnje

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Rudarska proizvodnja u svetu ne pada, sve je stvar odluke”: Profesor Beljić o kretanjima u sektoru

Rudarska proizvodnja u svetu ne pada, ona raste”, istakao je Čedomir Beljić, profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu na marginama ovogodišnje “Look up” konferencije na Kopaoniku.

Na pitanje novinara “koja je perspektiva rudarskog sektora” s obzirom na cilj Evropske unije da do 2050. godine postane ugljenično neutralna, Beljić odgovara da postoje velike kontraverze.

Supported by

–  Ne samo u našoj zemlji, već u celom svetu. ‘Carbon free’ ne znači da nema rudarstva, ‘carbon free’ znači da nema fosilnih goriva. A rudarstvo nije samo rudarstvo fosilnih goriva, tu je i otkopavanje drugih minerala, metala… – pojašnjava profesor.

Podsetio je i da je Evropska unija u roku od 10 do 12 godina duplirala broj kritičnih materijala, koji su joj neophodni i koje dobija iz prirode. SAD ih pak ima preko 50.

– 2011. godine je bilo 14 materijala, danas je 30 i plus dva strateška – bakar i nikl.

– Ulaganja u ugljani sektor verujte rastu, ne padaju. S jedne strane imamo opravdane zahteve po pitanju ekologije, s druge strane imamo industriju koja je bazirana na mineralnim sirovinama koje su esencija industrijskog razvoja i tehnološkog napretka i bez toga jednostavno ne može. Mora se naći balans – objašnjava Beljić.

Srbija i dalje nema definisanu listu kritičnih materijala, ali kod nas postoje strateške mineralne sirovine koje su definisane Zakonom o rudarstvu i geološkom istraživanju, pojašnjava profesor.

– Zasto je to tako? Kriterijumi na osnovu kojih se definišu kritični materijali se baziraju na ekonomskim aspektima i aspektima mogućnosti snabdevanja. Kako će se dalje razvijati, videćemo. Naše rudarstvo može da odgovori zahtevima, određenu grupu kritičnih materijala sa stanovništva EU posedujemo, sve je stvar odluke autoriteta kako će se razvijati.

Na pitanje koje tačno materijale EU “targetira”, Beljić odgovara:

Litijum, bakar, nikl kao strateške materijale.

Profesor dodaje i da je jedan od kritičnih materijala na listi EU – ugalj.

– Carbon free politika, ali kritični materijal na listi EU je koks, koji se može dobiti jedino od ugljovodonika ili uglja – pojašnjava Beljić.

Navodi da se u Evropskoj uniji otvara šest ležišta na kojima će se vršiti eksploatacija litijuma, u Velikoj Britaniji je sedmo i još 22,3 ležišta se istražuju pod okriljem EU.

Izvor: Telegraf Biznis

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Srbija nema dovoljno rudarskih inspektora

U Ministarstvu rudarstva i energetike (MRE) bila su angažovana svega dva republička rudarska inspektora u 2020. i 2021. godini, samo jedan naredne 2022. godine, tri ih je bilo lane, koliko će ih raditi i tokom 2024. godine. Isto ministarstvo...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!