Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoSeverna Amerika razvija sigurne izvore za snabdevanje grafitom

Severna Amerika razvija sigurne izvore za snabdevanje grafitom

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Mediji su izvestili da će kinesko Ministarstvo trgovine od 1. decembra zahtevati izvozne dozvole za određene proizvode od grafita, „što će doprineti bezbednosti i stabilnosti globalnog i industrijskog lanca snabdevanja, kao i zaštiti nacionalnih bezbednosnih interesa“.

Kina je najveći svetski proizvođač grafita, ključne komponente baterija za električna vozila i takođe se široko koristi na tradicionalnim tržištima grafita.

Rudnik Lac des Isles kompanije Northern Graphite u Kvebeku snabdeva tradicionalna tržišta grafita više od 30 godina.

Supported by

„Ove vesti iz Kine naglašavaju da je teret na Zapadu da razvije sigurne izvore snabdevanja grafitom kako bi se obezbedila glatka energetska tranzicija“, rekao je glavni izvršni direktor Severne kompanije Hug Žakmen. „Northern je jedina kompanija za proizvodnju prirodnog grafita u Severnoj Americi, ima višestruke razvojne projekte i dobro je pozicionirana da bude pravo rešenje za ceo lanac vrednosti na tržištu grafita jer potražnja za ovom kritičnom komponentom litijum-jonskih baterija raste. ”

Northern cilja na proširenje proizvodnje u rudniku Lac des Iles u Kvebeku, zajedno sa pokretanjem svog rudnika Okanande u Namibiji i izgradnjom projekta Biset Krik u Ontariju. Predviđa se da će planirano postrojenje za anodni materijal za baterije od 200.000 tona godišnje u Baie-Comeau, takođe u Kvebeku, početi da snabdeva proizvođače baterija u prvoj fazi proizvodnje 2026. godine.

Kineska kontrola izvoza, kako je saopšteno, podstiče proizvođače automobila da obezbede zalihe grafita van Kine, jer se nestašice već naziru usred sve veće potražnje iz auto sektora.

Grafit je američko Ministarstvo energetike klasifikovao kao jedan od pet minerala koji se smatraju kritičnim za razvoj EV baterija i energetski prelaz, ali je uglavnom bio u senci drugih minerala baterija kao što su litijum, kobalt, nikl i mangan. Da bi se vozilo kvalifikovalo za puni poreski kredit od 7.500 USD EV koji se ogleda u značajnom američkom Zakonu o smanjenju inflacije (IRA), mora se nabaviti minimalni procenat kritičnih minerala po vrednosti u bateriji (kao što su grafit, litijum i kobalt) iz Sjedinjenih Država ili jedne od zemalja sa kojima SAD imaju sporazum o slobodnoj trgovini. Minimalni zahtevi počinju sa 40 procenata i povećavaju se na 80 procenata do 2026. i 100 procenata do 2028. godine.

„Mislim da je vreme da vlada i tržišta povećaju svoju podršku industriji grafita ako će ona biti spremna da podrži energetsku tranziciju“, rekao je g. Žakmen. Northern Graphite, čiji su rudnici i objekti Lac de Isles i Okanande u potpunosti dozvoljeni, angažovan je sa vladama i proizvođačima automobila dok se postavlja kao kompanija za ugljenične materijale sledeće generacije za energetsku tranziciju. Ima održivo, integrisano rešenje od rudnika do tržišta i baterije koje će biti dostupno kao američki krediti za EV baterije koje proizvode Sjedinjene Države i njihovi trgovinski partneri koji stupaju na snagu do kraja decenije pod Smanjenje inflacije u SAD Act.

„Ova vest iz Kine znači da smo, čak i više nego ranije, u izuzetno dobroj poziciji da zadovoljimo potražnju za grafitom od proizvođača baterija u Severnoj Americi. Imamo sve na svom mestu. Kao jedini proizvođač grafita u Severnoj Americi, Northern Graphite je očigledno na mestu vozača sa ogromnom konkurentskom prednošću“, rekao je g. Žakmen.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Vulcan pušta u rad fabriku za ekstrakciju litijuma u ​​Nemačkoj

Nastojanja Vulcan Energi Resources-a za „budućnost” evropskog lanca snabdevanja litijumom i industrije električnih vozila (EV) dostigla je prekretnicu otvaranjem fabrike za optimizaciju ekstrakcije litijuma vrednog 60 miliona AU u Landauu u Nemačkoj. Kompanija kaže da početak rada u fabrici označava...

Izgradnja poverenja i kredibiliteta za rudarstvo u Evropi

Zakon EU o kritičnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali industrija mora da se pozabavi izazovom javnog prihvatanja. Kako se završava Nedelja sirovina EU, sve oči su uprte u njen glavni nacrt Zakona o kritičnim sirovinama. Ako...

Retke zemlje i kritični materijali: Italija ima neiskorišćeno blago

Retke zemlje, grupa koja se sastoji od 17 hemijskih elemenata poznatih po svojim karakterističnim magnetnim, optičkim i električnim svojstvima, igraju ključnu ulogu u proizvodnji naprednih tehnologija kao što su solarni paneli, električne baterije, elektronski uređaji, turbine na vetar i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!