Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoRockfire Resources potvrdio prisustvo visokokvalitetnog germanijuma i galijuma u ​​Grčkoj

Rockfire Resources potvrdio prisustvo visokokvalitetnog germanijuma i galijuma u ​​Grčkoj

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Postojanje nalazišta oskudnih metala germanijuma i galijuma u ​​Grčkoj potvrdila je istraživačka kompanija Rockfire Resources nakon svoje najnovije bušotine u Molaoju na Peloponezu.

Kompanija za istraživanje metala kaže da se očekuje da će otkriveni visokokvalitetni germanijum i galijum uticati na povećanje vrednosti projekta Molaoi.

Germanijum i galijum su uključeni na liste kritičnih minerala SAD i EU, zbog geološke oskudice. Galijum je uključen i na britansku listu kritičnih minerala.

Supported by

Kina je nedavno objavila ograničenja na izvoz proizvoda od galijuma i germanijuma, navodeći razloge nacionalne bezbednosti.

„Rezultati su zadovoljavajući i mnogi od uzoraka koji su prvobitno zabeležili vrednosti blizu nižeg nivoa detekcije vratili su snažno povišen germanijum“, rekao je David Price, glavni izvršni direktor Rockfire-a.

„Otkrivanje galijuma je bonus i očekuje se da će obezbediti dodatnu vrednost ekonomiji Molaoi projekta“, dodao je on.

Visokokvalitetni germanijum i galijum otkriveni u Grčkoj

Cena ingota germanijuma je trenutno 2.756,10 dolara po kg, dok se galijum trguje po ceni od 643,90 dolara po kg.

Rockfire kaže da je potvrdio nivoe germanijuma između 9,0 i 40,0 grama po toni (g/t), pri čemu je najviši pojedinačni test germanijuma bio 73,8 g/t.

Procene galijuma između 9,7 i 19,0 g/t su presečene sa najvišim pojedinačnim testom galijuma od 33,3 g/t.

Germanijum i galijum se koriste u svakodnevnoj tehnologiji

Germanijum se koristi u proizvodnji svakodnevne tehnologije uključujući mobilne telefone, elektroniku, solarne ćelije, sočiva kamera, satelite, kompjuterske ekrane, kao i senzore za upravljanje i parking za vozila.

Germanijum se takođe koristi u brojnim vojnim primenama, uključujući nišane za oružje (nišane) i infracrveni noćni vid.

Galijum arsenid ima sličnu strukturu kao silicijum i korisna je zamena za silicijum za elektronsku industriju. Važna je komponenta mnogih poluprovodnika. Svaki prekid u snabdevanju ovim metalima bi stoga uznemirio nizvodna tržišta vredna trilione dolara.

I galijum i germanijum su klasifikovani kao dispergovani metali koji se javljaju u manjoj koncentraciji u Zemljinoj kori, što ekstrakciju čini veoma neekonomičnom.

Na primer, galijum prvenstveno postoji kao sekundarni element u rudi boksita, pri čemu je njegova proizvodnja prvenstveno nusproizvod rafinacije aluminijuma. Isto tako, germanijum retko formira nezavisne rude i obično se nalazi u mineralima sastavljenim od drugih elemenata.

EU se obratila grčkoj kompaniji Mitilineos Energi & Metals

EU je hitno pozvala kompanije aluminijuma i cinka da istraže proizvodnju ključnih poluprovodničkih metala nakon ograničenja koje je uvela Kina.

Ona se obratila Mitilineos Energi & Metals, grčkom proizvođaču aluminijuma, i zatražila od njega da istraži proizvodnju galijuma kao nusproizvoda u svojoj rafineriji koja pretvara boksit u glinicu, početni materijal za aluminijum, u Agios Nikolaosu u kontinentalnoj Grčkoj.

„EU nam se obratila u vezi sa procenom kako rafinerije glinice mogu da doprinesu izlasku iz ove krize“, rekao je nedavno za Fajnenšel tajms Nik Keramidas, izvršni direktor za EU ​​poslove u kompaniji.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ruralne zajednice protiv iskopavanja litijuma u Portugaliji

Porodica Aide Fernandes generacijama živi u selu smeštenom u severnim planinama Portugala. Ovde su se bavili stokom i uzgajali grožđe u bujnim zelenim poljima. Zatim su usledili šumski požari 2010. godine, simbol klimatskih promena koje muče Evropu. Ipak, tokom...

Srbija se suočava sa dilemom oko ekstrakcije litijuma zbog zabrinutosti za životnu sredinu

Nakon što je Evropska komisija najavila pregovore u vezi sa memorandumom o kritičnim sirovinama, pokretanje teme o ekstrakciji litijuma u ​​Srbiji ponovo izaziva strah među njenim građanima. Uprkos glasnom protivljenju rudarstvu litijuma, posebno u pogledu potencijalnih ekoloških katastrofa, Maroš Šefčovič,...

Uloga Irske u EU strategiji za kritične sirovine dobija na značaju

Novi zakon Evropske unije o kritičnim sirovinama (CRMA) ima za cilj da obezbedi stabilno i održivo snabdevanje kritičnim sirovinama (CRM) unutar EU. Ova inicijativa je ključna s obzirom na veliku zavisnost EU od CRM-a iz spoljnih izvora, često iz...
error: Content is protected !!