Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoSedam najvećih svetskih proizvođača litijuma u ​​2023. godini, rangiranih po tržišnoj kapitalizaciji

Sedam najvećih svetskih proizvođača litijuma u ​​2023. godini, rangiranih po tržišnoj kapitalizaciji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

1. Albemarle Corporation (tržišna kapitalizacija: 26,42 milijarde dolara)

Albemarle Corporation posluje u SAD-u, Čileu i Australiji. Njena akvizicija Rockwood Holdings-a 2015. ojačala je svoje uporište. Dozvoljeno im je da proizvode 145.000 tona ekvivalenta litijum karbonata godišnje u Čileu do 2043. Pored toga, trenutno žele da pregovaraju dalje nakon čileanske Nacionalne strategije za litijum. Planovi kompanije za proširenje uključuju povećanje proizvodnje litijum hidroksida u Kemertonuna 100.000 tona godišnje i fabriku litijum hidroksida u Južnoj Karolini.

Supported by

2. Kompanija SQM (tržišna kapitalizacija: 19,18 milijardi dolara)

SQM je globalna korporacija sa pet poslovnih oblasti i ključnim litijumskim operacijama u Čileu. Uprkos sporu sa CORFO oko zakupa Salar de Atacama, kompanija je postigla sporazum 2018. Njihova prodaja litijuma u ​​2022. premašila je prognoze, dostigavši 157.000 tona i prihod od 8,15 milijardi dolara.

3. Ganfeng Lithium Industry Company (tržišna kapitalizacija: 16,65 milijardi dolara)

Ganfeng Lithium je glavni proizvođač litijuma u ​​Kini. Kompanija je povećala svoj udeo u projektu litijumske soli Cauchari-Olaroz na 51% u 2020. godini i uspostavila značajne ugovore o snabdevanju sa Teslom, BMW-om, Volkswagenom i LG Chemom. Nedavno su kupili 49% udela u kineskom projektu Salt Lake za 1,47 milijardi dolara.

4. Tianqi Lithium Industry Company (Tržišna kapitalizacija: 15,93 milijarde dolara)

Tianqi Lithium, najveći svetski proizvođač hard rock litijuma, ima imovinu u Australiji, Čileu i Kini. Nakon prodaje svog 49% udela u Talisonu kompaniji Rockwood Holdings, kompanija je povećala svoj udeo u SQM-u na 23,77% za 4,07 milijardi dolara u 2018. Očekuje se da će njena proizvodna linija Kwinana imati godišnji kapacitet od 48.000 tona do 2024. godine.

5. Pilbara Minerals (tržišna kapitalizacija: 10,29 milijardi dolara)

Pilbara Minerals upravlja litijum-tantalnom imovinom Pilgangoora u zapadnoj Australiji. Nakon što je kupila AlturaLithium za 155 miliona dolara, kompanija sada traži partnera za izgradnju fabrike za preradu litijum hidroksida vrednog milijardu dolara. Projekti proširenja uključuju povećanjekapaciteta proizvodnje spodumena na 1.000 tona godišnje.

6. Kompanije za mineralne resurse (MinRes) (tržišna kapitalizacija: 9,64 milijarde dolara)

MinRes je vodeći rudar litijuma i gvozdene rude u Australiji. Upravlja 50% rudnika litijuma Marion Hill i 50% rudnika Wagina, koji je ponovo pokrenuo proizvodnju u maju 2022. godine. Sa Albemarleom, dve kompanije su pregovarale o ugovorima o snabdevanju i konverziji litijuma i kupiće 50% udela u Qinzhou i Meishan biljke.

7. Kompanija Allkem (Tržišna kapitalizacija: 7,07 milijardi dolara)

Osnovan 2021. godine, Allkem upravlja projektima litijuma, potaše i bora u regionu Puna u severnoj Argentini. Njegovo postrojenje za litijumsku so u Olarozu proizvelo je 13.000 tona litijum karbonata 2022. Pored toga, upravlja rudnikom planine Cattlin, za koji se očekuje da će proizvesti 75.000 do 85.000 suvih metričkih tona koncentrata spodumena 2023. godine.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ruralne zajednice protiv iskopavanja litijuma u Portugaliji

Porodica Aide Fernandes generacijama živi u selu smeštenom u severnim planinama Portugala. Ovde su se bavili stokom i uzgajali grožđe u bujnim zelenim poljima. Zatim su usledili šumski požari 2010. godine, simbol klimatskih promena koje muče Evropu. Ipak, tokom...

Srbija se suočava sa dilemom oko ekstrakcije litijuma zbog zabrinutosti za životnu sredinu

Nakon što je Evropska komisija najavila pregovore u vezi sa memorandumom o kritičnim sirovinama, pokretanje teme o ekstrakciji litijuma u ​​Srbiji ponovo izaziva strah među njenim građanima. Uprkos glasnom protivljenju rudarstvu litijuma, posebno u pogledu potencijalnih ekoloških katastrofa, Maroš Šefčovič,...

Zbog čega Rio Tinto lobira za priključenje Srbije EU

Koliko god poriv glavne zastupnice Rio Save da negira lobističke aktivnosti Rio Tinta izgledao uzaludan spram zvanične evidencije EU, bolju taktiku verovatno nije mogla da odabere. Jer niti može da objasni kako je pristupanje Srbije EU sopstveni interes kompanije...
error: Content is protected !!