Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoSaradnja Srbije i EU na polju sirovina i električnih vozila

Saradnja Srbije i EU na polju sirovina i električnih vozila

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U septembru su Srbija i Evropska komisija potpisale Pismo o namerama koje ima za cilj uspostavljanje strateškog partnerstva u lancima vrednosti kritičnih sirovina i električnih vozila, koji obuhvataju materijale, baterije, proizvodnju i reciklažu. I pored toga što su ga potpisali izvršni potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, stvarni sadržaj pisma je ostao nepoznat javnosti.

Na pitanje Nove Ekonomije da li su projekti rudarstva litijuma u ​​Srbiji potencijalno deo ovog strateškog partnerstva, Evropska komisija je odgovorila potvrdno, ukazujući da bi takvi projekti, kao i drugi koji se odnose na eksploataciju sirovina, mogli da budu uključeni. Oni su izrazili optimizam da će ovo partnerstvo na kritičnim sirovinama “relativno brzo” biti spremno da se ozvaniči.

Što se tiče bilo kakvog razvoja događaja nakon potpisivanja Pisma namera, Evropska komisija je objasnila da predlaže uspostavljanje Memoranduma o razumevanju na osnovu Pisma namera, kako bi se ozvaničilo strateško partnerstvo u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila.

Supported by

Pored toga, u toku su razgovori između Evropske komisije i Saveta Evropske unije kako bi se obezbedio mandat za nastavak partnerstva sa Srbijom, uz nadu da će se strateško partnerstvo finalizirati u bliskoj budućnosti.

Pismo o namerama, prema Evropskoj komisiji, predstavlja značajan korak ka stvaranju održivog i konkurentnog ekosistema e-mobilnosti u Srbiji.

Zelena i digitalna tranzicija koja je u toku, kako je istakla Evropska komisija, značajno će oblikovati budućnost Evropske unije, Srbije i globalnih ekonomija.

Očekuje se da će ulaganja u sirovine, baterije i e-mobilnost stimulisati ekonomski razvoj i doprineti društvenoj agendi Srbije generisanjem rasta i stvaranjem čistih, dobro plaćenih radnih mesta.

Na pitanje da li strateško partnerstvo obuhvata projekte rudarstva litijuma, Evropska komisija je pojasnila da, iako njihova strateška partnerstva nude okvir za saradnju u različitim lancima vrednosti sirovina, memorandumi o razumevanju ne odnose se posebno na pojedinačne projekte ili sirovine.

Pored toga, Evropska komisija je potvrdila da su nastavljeni razgovori sa Srbijom na ovu temu i izrazila nadu da će strateško partnerstvo uskoro biti spremno za formalizaciju.

Nova Ekonomija je krajem prošle i početkom ove godine nekoliko puta kontaktirala Evropsku komisiju povodom Pisma namera. U januaru je potvrđeno da je Pismo potpisano i obe strane su se složile da se osnuje radna grupa koja bi identifikovala listu zajedničkih aktivnosti (projekata) koji bi bili suština partnerstva.

Tekst Pisma o namerama je od tada objavljen na sajtu Evropske komisije.

Evropska unija ima postojeće memorandume o strateškom partnerstvu o sirovinama sa različitim zemljama, kao što je navedeno na njihovoj veb stranici.

Nedavno usvajanje Zakona o kritičnim sirovinama od strane Saveta Evropske unije ima za cilj da obezbedi sigurno i održivo snabdevanje kritičnim sirovinama za industriju EU i smanji zavisnost od uvoza iz jedne zemlje.

U zaključku, Srbija bi mogla da igra značajnu ulogu u obezbeđivanju kritičnih sirovina za Evropsku uniju, posebno rafinisanog litijuma.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...

EU se suočava sa izazovom otkrivanja kineske strategije mineralnih resursa

EU ulaže napor da smanji oslanjanje na kineske zalihe kritičnih minerala, a nedostupnost informacija o dugoročnim planovima Kine vezano za njen mineralni sektor predstavlja izazov. Istraživački centar MERICS ističe poteškoće sa kojima se zapadni istraživači suočavaju u dobijanju pouzdanih...
error: Content is protected !!