Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoObezbeđivanje kritičnih sirovina kroz pokretanje Partnerskog foruma za bezbednost minerala

Obezbeđivanje kritičnih sirovina kroz pokretanje Partnerskog foruma za bezbednost minerala

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Pokretanje Partnerskog foruma za bezbednost minerala predstavlja ključni trenutak u obezbeđivanju osnovnih sirovina ključnih za pokretanje zelene i digitalne transformacije. Predvođena zajedno Evropskom unijom (EU) i Sjedinjenim Državama, ova platforma za saradnju okuplja ključne zainteresovane strane, uključujući članove Partnerstva za mineralnu sigurnost (PSM) – Kazahstan, Namibiju, Ukrajinu i Uzbekistan.

Sa fokusom na obezbeđivanje kritičnih minerala kao što su litijum, kobalt, nikl i grafit, kojih nema dovoljno na evropskom tlu, ali su od vitalnog značaja za unapređenje održivosti i digitalizacije, Forum je spreman da odgovori na hitne izazove u globalnim lancima snabdevanja. Naglašavajući principe diversifikacije, upravljanja životnom sredinom i pravične radne prakse, inicijativa ima za cilj da podstakne povećanje investicija i održive koristi za sve učesnike.

Inkluzivnost Foruma je naglašena njegovom otvorenošću prema zemljama posvećenim njegovim osnovnim vrednostima, čime se pojačava njegov potencijalni uticaj na globalnu bezbednost minerala. Koristeći kolektivnu ekspertizu i resurse svojih članova, Forum nastoji da ublaži ranjivost lanca snabdevanja i promoviše otpornost u suočavanju sa geopolitičkom dinamikom koja se razvija.

Supported by

Transatlantska saradnja između EU i Sjedinjenih Država jača značaj Foruma kao svetionika međunarodne saradnje. Zajedno, oni stoje kao šampioni odgovornog upravljanja resursima i šampioni održivije, pravednije budućnosti.

U suštini, Forum partnerstva za bezbednost minerala predstavlja proaktivan, holistički pristup zaštiti kritičnih minerala koji su neophodni za tranziciju ka zelenijoj globalnoj ekonomiji. Kroz zajedničku posvećenost i saradnju, ona utire put otpornijoj i održivijoj budućnosti za sve.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!