Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoEU se okreće Africi kao potencijalnom dobavljaču sirovina

EU se okreće Africi kao potencijalnom dobavljaču sirovina

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Suočena sa energetskom krizom izazvanom prekidima u snabdevanju i rastućim cenama, Evropska unija je u potrazi za alternativnim izvorima energije i kritičnim sirovinama za svoju zelenu tranziciju. Pošto se evropske rezerve minerala iscrpljuju, EU se okrenula Africi, bogatoj resursima, kao potencijalnom dobavljaču. Međutim, ova potraga za novim poslovima u Africi izaziva zabrinutost u pogledu održivosti i pravičnosti.

Kritičari upozoravaju da ne treba davati prioritet energetskoj bezbednosti Evrope na račun razvojnih potreba Afrike. Užurbani sporazumi rizikuju ponavljanje prakse iz kolonijalne ere, potencijalno potkopavajući poverenje i saradnju između EU i afričkih nacija. Dok se EU angažuje sa afričkim partnerima, ona mora uspostaviti delikatnu ravnotežu između kratkoročnih energetskih imperativa i izgradnje dugoročnog partnerstva, dajući prioritet sporazumima koji imaju koristi za obe strane.

Nedavni događaji naglašavaju strateško partnerstvo EU sa Ruandom, koje ima za cilj obezbeđivanje kritičnih sirovina neophodnih za tranziciju zelene energije. Ovo uključuje litijum, kobalt, nikl i elemente retkih zemalja koji su vitalni za baterije električnih vozila i tehnologije obnovljive energije.

Supported by

Prema sporazumu, EU planira da uloži preko 10 miliona evra u istraživanje i izgradnju kapaciteta za razvoj rudarskog sektora u Ruandi. Cilj je mapiranje mineralnih rezervi, unapređenje tehničke ekspertize i promovisanje odgovornih i održivih rudarskih praksi.

Za EU je imperativ diverzifikacija svog lanca snabdevanja izvan dominantnih proizvođača poput Kine.

Partnerstvo takođe ima za cilj da podstakne odgovorno rudarstvo u Ruandi, dajući prioritet ekološkim, društvenim i kriterijumima upravljanja. Ulaganjem u lokalne kapacitete, EU ima za cilj da osigura da Ruanda izvuče maksimalnu ekonomsku korist od svojih mineralnih resursa uz pridržavanje etičkih standarda.

Dok sporazum između EU i Ruande ima potencijal za ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mesta, ostaje zabrinutost oko njegove održivosti i uticaja na tu afričku zemlju. Uspeh sporazuma zavisi od sposobnosti Ruande da upravlja svojim mineralnim resursima odgovorno i pravično, tako da građani imaju koristi od toga.

Iako je težnja EU za energetskom bezbednošću razumljiva, ona mora da nastavi sa oprezom kako bi izbegla ponavljanje istorijskih nepravdi i dala prioritet održivom partnerstvu sa afričkim državama. Ishitrene odluke izazvane nestašicom energije mogu dovesti do neželjenih posledica, naglašavajući značaj pažljivog promišljanja i saradnje u rešavanju globalne energetske krize.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!