Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoRumunija: Aktivisti za zaštitu životne sredine suočavaju se sa SLAPP-om i nepravednim...

Rumunija: Aktivisti za zaštitu životne sredine suočavaju se sa SLAPP-om i nepravednim pravnim preokretom u borbi za zaštitu reke Taia od hidroenergetskog projekta

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Smeštena u planinama Sureanu u okviru zaštićenog područja Natura 2000, hidroelektrana na reci Taia naišla je na otpor od strane ekologa od kada su se planovi za projekat prvi put pojavili 2008. U maju 2023. godine, ekolozi su bili meta strateške tužbe protiv učešća javnosti ( SLAPP), taktika koja se koristi za zastrašivanje i ućutkivanje ekoloških organizacija i građana koji se zalažu za zaštitu ključnih ekosistema.

Saga datira iz 2008. godine kada je italijanskom investitoru SC Hidro Clear SRL dodeljeno 400 kvadratnih metara zemljišta za izgradnju male hidroelektrane na reci Taia. Planovi za rad fabrike uključivali su preusmeravanje vode iz dva izvora, reka Valea Popii i Aušelu, u podzemni cevovod od 7,5 kilometara.

Kako je istakao Calin Dejeu, vodeći aktivista za ovaj slučaj i član Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN), u svojim brojnim otvorenim pismima državnim institucijama i čestim intervencijama u medijima, prioritetno stanište koje se nalazi uzvodno od Taia Klisure je bespravno posečeno 2013. godine, ali tek 2015. godine Agencija za zaštitu životne sredine Hunedoare izdala je ekološku dozvolu za izgradnju projekta. Hidroelektrana je na kraju izgrađena i počela je da radi nelegalno do 2017. godine kada je sud u Hunedoari proglasio ekološku dozvolu i odluku o skriningu ništavnim. Međutim, ovo očigledno kršenje vladavine prava nije izolovan incident.

Supported by

Bankwatch Romania je 2016. godine pokrenuo pravni spor protiv odluke o skriningu i ekološke dozvole. U Tribunalu u Hunedoari, prvostepenom sudu, oba upravna akta su poništena. Ovu presudu je kasnije potvrdio kao konačnu Apelacioni sud Alba Julije 2018. godine. Kao deo konačne odluke, sud je takođe naložio vraćanje reke Taia i pogođenog područja u prvobitno stanje. Međutim, nijedna od ovih naredbi do danas nije sprovedena. Nakon odluke suda, rad u fabrici je prestao, omogućavajući reci Taia da ponovo teče slobodno.

Samo nekoliko meseci nakon suđenja, u zbunjujućem preokretu, sudija je odlučio da odbije zahteve nevladinih organizacija za suspendovanje i oduzimanje ekološke dozvole, čime je u potpunosti poništio presudu iz 2018. godine.

Malo je verovatno da će ovo biti poslednji put da vidimo pozadinu ovog slučaja, s obzirom da su Bankwatch Romania i Agent Green među najaktivnijim ekološkim organizacijama u Rumuniji kada je u pitanju odbrana životne sredine na sudu. Ali ovaj najnoviji zaokret je prilično eskalacija ako uzmemo u obzir širi kontekst neliberalnog zakonodavnog paketa koji je nedavno podnela rumunska vlada sa ciljem da zastraši civilno društvo i spreči ih da ostvare svoja prava na sudu, uključujući značajne finansijske troškove do 10.000 evra za osporavanje upravnih akata.

Uprkos težini ovih zakonskih kršenja i očiglednom nepoštovanju prema prirodi i dobrobiti ove i budućih generacija, aktivisti za zaštitu životne sredine, građani i stručnjaci koji stoje uz njih neće biti zastrašeni. Ovaj novi antidemokratski i anti-Evropski međustranački trend u Rumuniji mora biti zaustavljen.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska potraga za kritičnim sirovinama

Vaš mobilni ih ima. Vaš laptop takođe. Verovatno su i u četkici za zube koju ste koristili jutros. E-skuteri su ih puni,kao i električni automobili. Retke zemlje i drugi minerali su neophodni za vetroelektrane i solarne instalacije, odbranu i za...

Ulaganje u održivost: Aurubis optimizuje preradu šljake u Bugarskoj

Aurubis AG, vodeći globalni dobavljač obojenih metala i jedan od najvećih reciklera bakra u svetu, ulaže oko 46 miliona evra u poboljšanje prerade šljake na svojoj lokaciji u Bugarskoj. Puštanje u rad planirano je za 2026. godinu. Pre svega, projekat...

Predložena EIA procedura za fabriku baterijskih ćelija u Kotki, Finska

Finnish Batteri Chemicals Oi, projektna kompanija Finnish Minerals Group, podnela je EIA program Centru za ekonomski razvoj, transport i životnu sredinu za jugoistočnu Finsku (ELI centar). Program se odnosi na postrojenje za proizvodnju baterijskih ćelija. Podnošenjem se pokreće postupak...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!