Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoRumunija: Aktivisti za zaštitu životne sredine suočavaju se sa SLAPP-om i nepravednim...

Rumunija: Aktivisti za zaštitu životne sredine suočavaju se sa SLAPP-om i nepravednim pravnim preokretom u borbi za zaštitu reke Taia od hidroenergetskog projekta

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Smeštena u planinama Sureanu u okviru zaštićenog područja Natura 2000, hidroelektrana na reci Taia naišla je na otpor od strane ekologa od kada su se planovi za projekat prvi put pojavili 2008. U maju 2023. godine, ekolozi su bili meta strateške tužbe protiv učešća javnosti ( SLAPP), taktika koja se koristi za zastrašivanje i ućutkivanje ekoloških organizacija i građana koji se zalažu za zaštitu ključnih ekosistema.

Saga datira iz 2008. godine kada je italijanskom investitoru SC Hidro Clear SRL dodeljeno 400 kvadratnih metara zemljišta za izgradnju male hidroelektrane na reci Taia. Planovi za rad fabrike uključivali su preusmeravanje vode iz dva izvora, reka Valea Popii i Aušelu, u podzemni cevovod od 7,5 kilometara.

Kako je istakao Calin Dejeu, vodeći aktivista za ovaj slučaj i član Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN), u svojim brojnim otvorenim pismima državnim institucijama i čestim intervencijama u medijima, prioritetno stanište koje se nalazi uzvodno od Taia Klisure je bespravno posečeno 2013. godine, ali tek 2015. godine Agencija za zaštitu životne sredine Hunedoare izdala je ekološku dozvolu za izgradnju projekta. Hidroelektrana je na kraju izgrađena i počela je da radi nelegalno do 2017. godine kada je sud u Hunedoari proglasio ekološku dozvolu i odluku o skriningu ništavnim. Međutim, ovo očigledno kršenje vladavine prava nije izolovan incident.

Supported by

Bankwatch Romania je 2016. godine pokrenuo pravni spor protiv odluke o skriningu i ekološke dozvole. U Tribunalu u Hunedoari, prvostepenom sudu, oba upravna akta su poništena. Ovu presudu je kasnije potvrdio kao konačnu Apelacioni sud Alba Julije 2018. godine. Kao deo konačne odluke, sud je takođe naložio vraćanje reke Taia i pogođenog područja u prvobitno stanje. Međutim, nijedna od ovih naredbi do danas nije sprovedena. Nakon odluke suda, rad u fabrici je prestao, omogućavajući reci Taia da ponovo teče slobodno.

Samo nekoliko meseci nakon suđenja, u zbunjujućem preokretu, sudija je odlučio da odbije zahteve nevladinih organizacija za suspendovanje i oduzimanje ekološke dozvole, čime je u potpunosti poništio presudu iz 2018. godine.

Malo je verovatno da će ovo biti poslednji put da vidimo pozadinu ovog slučaja, s obzirom da su Bankwatch Romania i Agent Green među najaktivnijim ekološkim organizacijama u Rumuniji kada je u pitanju odbrana životne sredine na sudu. Ali ovaj najnoviji zaokret je prilično eskalacija ako uzmemo u obzir širi kontekst neliberalnog zakonodavnog paketa koji je nedavno podnela rumunska vlada sa ciljem da zastraši civilno društvo i spreči ih da ostvare svoja prava na sudu, uključujući značajne finansijske troškove do 10.000 evra za osporavanje upravnih akata.

Uprkos težini ovih zakonskih kršenja i očiglednom nepoštovanju prema prirodi i dobrobiti ove i budućih generacija, aktivisti za zaštitu životne sredine, građani i stručnjaci koji stoje uz njih neće biti zastrašeni. Ovaj novi antidemokratski i anti-Evropski međustranački trend u Rumuniji mora biti zaustavljen.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...
error: Content is protected !!