Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoEureka Resources uspešno proizvodi litijum karbonat iz otpadnih voda od ulja i...

Eureka Resources uspešno proizvodi litijum karbonat iz otpadnih voda od ulja i prirodnog gasa

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Eureka Resources , lider u oporavku minerala iz nekonvencionalnih izvora, objavio je danas da su uspešno izvukli 97% čistog litijum karbonata iz nafte i slane vode prirodnog gasa iz proizvodnih aktivnosti sa stopom oporavka do 90%. Ovo dostignuće, ostvareno u partnerstvu sa SEP Salt & Evaporation Plants Ltd. (SEP), označava značajnu prekretnicu u misiji kompanije da razvije održivi lanac snabdevanja litijumom u Severnoj Americi. Eureka patentirani proces tretmana vode takođe reciklira i pretvara više od 80% otpadne vode po zapremini u slatku vodu, koja je dostupna za korisnu upotrebu.

Ovaj proboj je značajan jer omogućava domaći izvor litijuma za američko tržište, smanjujući oslanjanje na strane izvore litijuma iz Kine i Južne Amerike, dok se istovremeno bavi kritičnim ekološkim izazovima. Eureka patentirani proces zatvorene petlje uključuje kombinaciju fizičkog i hemijskog tretmana, koncentracije i kristalizacije koristeći postojeću industrijsku opremu. Ovaj proces je u funkciji više od deset godina ekstrahujući komercijalni natrijum hlorid i kalcijum hlorid, kao i čistu vodu. Proširenje ovih postrojenja na ekstrakciju litijuma kao litijum karbonata kao četvrte proizvodnje biće operativno u roku od dve godine, što ga čini najbržim za tržište za novi izvor litijuma u ​​SAD, što ga izdvaja od svih drugih domaćih metoda ekstrakcije, uključujući Direktnu ekstrakciju litijuma (DLE).

Nedavno usvajanje Zakona o smanjenju inflacije (IRA) podstiče proizvođače električnih vozila da koriste domaće izvore litijuma u ​​svojim vozilima, stvarajući značajnu potražnju za Eurekinim domaćim snabdevanjem litijumom. Ovo pomaže Sjedinjenim Državama da ostvare svoje ciljeve dekarbonizacije bez oslanjanja na strane izvore litijuma, koji su u nedostatku i stvaraju sopstvene složenosti lanca snabdevanja.

Supported by

„Oduševljeni smo što možemo da najavimo ovaj napredak u našim mogućnostima vađenja minerala“, rekao je izvršni direktor Eureka Resources Dan Ertel. „Naš patentirani proces za ekstrakciju litijuma iz slanog otpada i drugih industrijskih otpadnih voda nije samo ekološki prihvatljiv, već takođe obezbeđuje pouzdan domaći izvor litijuma za tržište SAD. Ovo je veliki korak napred u našoj misiji stvaranja održivih, domaćih rešenja za kritičnu obnovu minerala.

„Slanje prvih kristala litijum karbonata proizvedenih iz Eurekine koncentrovane slane vode ispunilo nas je velikim zadovoljstvom. To je potvrda SEP-ovog ogromnog iskustva u oblasti kristalizacije soli i litijuma i njegovih laboratorijskih mogućnosti testiranja koje pomažu razvoju novih procesa oporavka za nekonvencionalne izvore slane vode“, rekao je Jens-Holger Schmidt, izvršni direktor SEP-a.

Ova najava je svedočanstvo zajedničke posvećenosti Eureke i SEP-a održivosti, inovacijama i odgovornom razvoju resursa za podršku inicijativama za čistu energiju. Sa svetlom budućnošću pred nama, Eureka je u dobroj poziciji da postane domaći lider u proizvodnji održivog litijuma i spremna je da napravi veliki uticaj u industriji baterija i šire.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ruralne zajednice protiv iskopavanja litijuma u Portugaliji

Porodica Aide Fernandes generacijama živi u selu smeštenom u severnim planinama Portugala. Ovde su se bavili stokom i uzgajali grožđe u bujnim zelenim poljima. Zatim su usledili šumski požari 2010. godine, simbol klimatskih promena koje muče Evropu. Ipak, tokom...

Srbija se suočava sa dilemom oko ekstrakcije litijuma zbog zabrinutosti za životnu sredinu

Nakon što je Evropska komisija najavila pregovore u vezi sa memorandumom o kritičnim sirovinama, pokretanje teme o ekstrakciji litijuma u ​​Srbiji ponovo izaziva strah među njenim građanima. Uprkos glasnom protivljenju rudarstvu litijuma, posebno u pogledu potencijalnih ekoloških katastrofa, Maroš Šefčovič,...

Zbog čega Rio Tinto lobira za priključenje Srbije EU

Koliko god poriv glavne zastupnice Rio Save da negira lobističke aktivnosti Rio Tinta izgledao uzaludan spram zvanične evidencije EU, bolju taktiku verovatno nije mogla da odabere. Jer niti može da objasni kako je pristupanje Srbije EU sopstveni interes kompanije...
error: Content is protected !!