Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoRudarska industrija Jermenije će nastaviti da napreduje, bez obzira na provokacije iz...

Rudarska industrija Jermenije će nastaviti da napreduje, bez obzira na provokacije iz Azerbejdžana

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Savez rudara i metalurga Jermenije odgovorio je na poziv Azerbejdžana za prekid rudarskih projekata u Jermeniji. Ispod je kompletno saopštenje koje je sindikat objavio .

„Nedavni izveštaji raznih jermenskih medija otkrivaju da su brojne azerbejdžanske nevladine organizacije podnele apel jermenskoj vladi, pozivajući na prekid jermenskih rudarskih projekata. Odlučili smo da ne odgovaramo na političke provokacije iz Azerbejdžana. Dovoljno je istaći da autori ovog apela pokazuju ne samo nedostatak profesionalne ekspertize već i nedostatak regionalnog geografskog znanja. Često se pozivaju na geografske lokacije koje jednostavno ne postoje u Jermeniji, kao npr. Gafan i Gejča.

S obzirom na prirodu ove kampanje, koja ima za cilj narušavanje temelja jermenske ekonomije, ona se ne može odbaciti kao puka slučajnost. Kao takvi, smatramo da je od suštinskog značaja da istaknemo nekoliko tačaka na koje bi obratili  pažnju svi akteri i zainteresovane strane, kako unutar tako i van Jermenije.

Supported by

Rudarska industrija Jermenije ima vekovnu istoriju. Zemlja ima poziciju bez premca kao lider rudarske industrije na Južnom Kavkazu. U poslednjoj deceniji napravljeni su značajni koraci ka modernizaciji industrije i primeni savremenih rudarskih standarda. Uspeh koji je Jermenija postigla kao deo Inicijative za transparentnost ekstraktivnih industrija (EITI) sam po sebi dovoljan je da demonstrira napredak sektora na nivou upravljanja u zemlji. Pozivamo relevantne jermenske vlasti i zainteresovane strane da budu na oprezu u pogledu otpora proizvoljnom tumačenju međunarodnih zakona . Da budu protiv manipulativnih provokacija Azerbejdžana zasnovanih na lažnim ekološkim tvrdnjama, unutar zemlje i van njenih granica, utičući tako na razvoj, širenje  i jačanje jermenske rudarske industrije.

Tražimo saradnju sa progresivnim civilnim društvom Republike Jermenije kako bismo postigli opipljiv napredak u održivom razvoju i rasvetlili stvarna ekološka pitanja u regionu, uključujući ona koja je pokrenuo Azerbejdžan.

Tokom prošle godine, BDP po glavi stanovnika Jermenije premašio je BDP Azerbejdžana. Ekonomski rast Jermenije ne samo da je nadmašio Azerbejdžan u poslednjih nekoliko godina, već se predviđa da će ga, prema svim prognozama, znatno premašiti u bliskoj budućnosti. Ovo je glavni razlog i objašnjenje zašto prave ali i lažne „javne organizacije“ u Azerbejdžanu ciljaju na najotporniji sektor jermenske privrede. U svetlu ovoga, želimo da razjasnimo da:

Rudarski sektor Jermenije će nastaviti da se razvija, obezbeđujući inkorporaciju najboljih međunarodnih praksi i uvođenje vrhunskih industrijskih inovacija u Jermeniju, a sve zarad bezbednog, zelenog i održivog regiona u razvoju – cilj koji je nemoguće postići bez odgovornog rudarstva .”

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

EBRD odobrila novu strategiju rudarskog sektora

Upravni odbor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odobrio je novu strategiju rudarskog sektora, kojom se utvrđuju prioriteti Banke u ovoj oblasti do 2029. godine. Nova strategija prepoznaje važnu ulogu koju rudarska industrija ima u razvoju zelenih ekonomija koje...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!