Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoRudarska industrija Jermenije će nastaviti da napreduje, bez obzira na provokacije iz...

Rudarska industrija Jermenije će nastaviti da napreduje, bez obzira na provokacije iz Azerbejdžana

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Savez rudara i metalurga Jermenije odgovorio je na poziv Azerbejdžana za prekid rudarskih projekata u Jermeniji. Ispod je kompletno saopštenje koje je sindikat objavio .

„Nedavni izveštaji raznih jermenskih medija otkrivaju da su brojne azerbejdžanske nevladine organizacije podnele apel jermenskoj vladi, pozivajući na prekid jermenskih rudarskih projekata. Odlučili smo da ne odgovaramo na političke provokacije iz Azerbejdžana. Dovoljno je istaći da autori ovog apela pokazuju ne samo nedostatak profesionalne ekspertize već i nedostatak regionalnog geografskog znanja. Često se pozivaju na geografske lokacije koje jednostavno ne postoje u Jermeniji, kao npr. Gafan i Gejča.

S obzirom na prirodu ove kampanje, koja ima za cilj narušavanje temelja jermenske ekonomije, ona se ne može odbaciti kao puka slučajnost. Kao takvi, smatramo da je od suštinskog značaja da istaknemo nekoliko tačaka na koje bi obratili  pažnju svi akteri i zainteresovane strane, kako unutar tako i van Jermenije.

Supported by

Rudarska industrija Jermenije ima vekovnu istoriju. Zemlja ima poziciju bez premca kao lider rudarske industrije na Južnom Kavkazu. U poslednjoj deceniji napravljeni su značajni koraci ka modernizaciji industrije i primeni savremenih rudarskih standarda. Uspeh koji je Jermenija postigla kao deo Inicijative za transparentnost ekstraktivnih industrija (EITI) sam po sebi dovoljan je da demonstrira napredak sektora na nivou upravljanja u zemlji. Pozivamo relevantne jermenske vlasti i zainteresovane strane da budu na oprezu u pogledu otpora proizvoljnom tumačenju međunarodnih zakona . Da budu protiv manipulativnih provokacija Azerbejdžana zasnovanih na lažnim ekološkim tvrdnjama, unutar zemlje i van njenih granica, utičući tako na razvoj, širenje  i jačanje jermenske rudarske industrije.

Tražimo saradnju sa progresivnim civilnim društvom Republike Jermenije kako bismo postigli opipljiv napredak u održivom razvoju i rasvetlili stvarna ekološka pitanja u regionu, uključujući ona koja je pokrenuo Azerbejdžan.

Tokom prošle godine, BDP po glavi stanovnika Jermenije premašio je BDP Azerbejdžana. Ekonomski rast Jermenije ne samo da je nadmašio Azerbejdžan u poslednjih nekoliko godina, već se predviđa da će ga, prema svim prognozama, znatno premašiti u bliskoj budućnosti. Ovo je glavni razlog i objašnjenje zašto prave ali i lažne „javne organizacije“ u Azerbejdžanu ciljaju na najotporniji sektor jermenske privrede. U svetlu ovoga, želimo da razjasnimo da:

Rudarski sektor Jermenije će nastaviti da se razvija, obezbeđujući inkorporaciju najboljih međunarodnih praksi i uvođenje vrhunskih industrijskih inovacija u Jermeniju, a sve zarad bezbednog, zelenog i održivog regiona u razvoju – cilj koji je nemoguće postići bez odgovornog rudarstva .”

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...

„Ziđin”-ov put ka unapređenju održivog rudarstva u Srbiji

U proteklih pet godina, „Ziđin” ulaže napor u borbi protiv zagađenja vazduha u Boru i primeni sistema za reciklažu otpadnih voda, cime se voda ne ispušta u vodene tokove, rekao je Sju Guo Žu, direktor „Srbija Ziđin bakar”. Posvećenost...
error: Content is protected !!