Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoRudnika u Mojkovcu neće biti?

Rudnika u Mojkovcu neće biti?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Višegodišnja saga oko rudnika olova i cinka u Mojkovcu mogla bi u narednim danima da dobije epilog. Kako nezvanično saznaje Portal RTCG, Ministarstvo energetike i rudarstva, na čijem je čelu Saša Mujović, obavijestiće premijera Milojka Spajića da je Ugovor o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju rude na prostoru bivšeg rudnika Brskovo istekao u julu, te da je i rok za posljednji potpisan aneks probijen.

Kako saznaje RTCG, Mujović u narednim danima očekuje i zvaničnu potvrdu ove informacije od Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore. To bi mogao biti uvod u raskid Ugovora sa firmom Tara resources.

Naime, u članu 35 Ugovora navodi se da ugovorne strane mogu raskinuti ugovor prije vremena u slučaju da koncesionar u datim rokovima ne izvrši istraživanja odnosno ne otpočne eksploataciju.

Supported by

Podsjetimo, ministar Mujović kazao je ranije da je on protiv otvaranja rudnika Brskovo, ako je cijena degradacija zdravlja građana i životne sredine.

A na sjednici SO Mojkovac prošlog mjeseca, na kojoj su odbornici raspravljali da li žele rudnik u svom gradu ili ne, 14 odbornika glasalo je za inicijativu kojom se traži da se konstatuje prestanak ugovora sa firmom Tara resources i da se zabrane sve rudarske aktivnosti na teritoriji ove opštine.

Tokom debate na sjednici SO čulo se da rudnik treba kategorično odbaciti zbog žive i ostalih štetnih materija, te da se ugrožava život, bezbjednost građana Mojkovca.

Cijelu priču o eventualnom negativnom uticaju otvaranja rudnika započeli su ekolozi i građani, zbog, kako su naveli namjere investitora da otpadne materijale rudnika deponuje u novom jalovištu.

Ugovor sa kompanijom iz Australije o geološkom istraživanju lokaliteta Brskovo potpisan je 2010. godine, a 2018. godine australijska kompanija je prenijela vlasnički udio na švajcarsku firmu Fusion Fund I AG, koja je nastavila istraživanja te sada želi i da otvori rudnik Brskovo mine.

Izvor : RTCG

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!