Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoNorthvolt predstavlja natrijum-jonsku bateriju kao evropsku zamenu za litijumske baterije

Northvolt predstavlja natrijum-jonsku bateriju kao evropsku zamenu za litijumske baterije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Sa svojom novom natrijum-jonskom baterijom, Northvolt, švedski programer i proizvođač baterija, ide ka budućnosti baterija bez litijuma. Nova baterija ima gustinu energije veću od 160 Vh/kg, a prve ćelije za uzorke biće dostupne odabranim kupcima od 2024. Prema Northvoltu, baterija je dizajnirana za postrojenja za skladištenje električne energije, ali bi se takođe mogla koristiti u električnim vozilima.

Zbog sve veće potražnje za skladištenjem energije u čistoj tranziciji, globalni značaj litijuma ubrzano raste, jer se danas koristi u velikoj većini komercijalno dostupnih baterija. Prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), očekuje se da će potražnja za litijumom porasti za 13 puta do 2040. godine po scenariju „kao i obično“. Ako bi sve zemlje imale za cilj da smanje globalno zagrevanje na 2° Celzijusa, potražnja za litijumom bi se povećala za 42 puta u istom vremenskom periodu. Razvijanjem alternativa kao što je Northvoltova natrijum-jonska baterija, zemlje EU se nadaju da će smanjiti svoju zavisnost od trenutno dominantnih zemalja u proizvodnji litijuma. Danas se većina litijuma ekstrahuje u Australiji, Čileu i Kini, a Kina takođe igra značajnu ulogu u preradi litijuma i proizvodnji baterija.

Početne kompanije za reciklažu se pojavljuju širom Evrope i Severne Amerike, a postrojenja za reciklažu baterija su već uobičajena u Kini. Reciklaža će biti suštinski izvor sirovina za baterije u budućnosti, podstaknuta ekonomskim, ekološkim, strateškim i regulatornim pokretačima – kao što je Uredba o novim baterijama iz 2023. u EU. Danas, međutim, količina baterija na kraju radnog veka dostupna za reciklažu daleko je od dovoljne da zadovolji brzo rastuću potražnju.

Supported by

U međuvremenu, kompanije će nastaviti da istražuju alternative baterijama na bazi litijuma, uključujući aluminijum- i magnezijum-jonske, čvrste i protočne baterije. Primena takvih alternativnih tehnologija baterija za električna vozila mogla bi da promeni očekivanu potražnju, a samim tim i kritičnost litijuma u ​​budućnosti. Preostala mana baterija na bazi natrijuma, u poređenju sa onima koje rade sa litijumom, je njihova veća težina, što je nedostatak za mobilne aplikacije. Ipak, natrijum-jonska tehnologija je trenutno najperspektivnija alternativa rešenjima baterija zasnovanih na litijumu zbog činjenice da je natrijum bogat i jeftin materijal sa uporedivo malim uticajem na životnu sredinu, a katode sa slojevitim oksidom koje koriste natrijum ne koriste. zahtevaju kobalt ili nikl, kao što to često rade litijumske baterije i drugi tipovi baterija. Štaviše, natrijum-jonske baterije obećavaju da će biti bezbednije od litijum-jonskih baterija, a postojeća infrastruktura bi se mogla koristiti za njihovu proizvodnju.

CATL, najveći svetski proizvođač baterija za električna vozila, najavio je 2021. da će 2023. pustiti natrijumovu bateriju za električna vozila. Očekuje se da će kineska kompanija Cheri Automobile uskoro lansirati prve komercijalno dostupne automobile sa ovim baterijama.

Izvor: irtc

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!