Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoRudnik nove generacije koji će pomoći evropskim ambicijama energetske tranzicije

Rudnik nove generacije koji će pomoći evropskim ambicijama energetske tranzicije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

ABB je najavio saradnju sa Norge Mining, anglo-norveškom rudarskom kompanijom, da sprovede FEED (Front-End Engineering and Design) studiju za buduću norvešku proizvodnju koja ima potencijal za snabdevanje mineralima koji se koriste u električnim vozilima i solarnim panelima potrebnim za revoluciju čiste energije.
Nalazište sadrži velike resurse fosfata, titanijuma, vanadijuma i fosfora, četiri ključna kritična sirova minerala prema EU-u koji su neophodni za tranziciju čiste energije i globalnu sigurnost hrane.
Fosfat se prerađuje i koristi za proizvodnju litijum-jonskih fosfatnih baterija (LFP) kao i đubriva za poljoprivrednu industriju i veoma je tražen, a nedavni geološki pregled SAD ukazuje na rezerve fosfata ranije od 71 milijarde tona na globalnom nivou. Norge Mining je nedavno objavio da je otkrio do 70 milijardi tona mineralizovane magmatske fosfatne stene u novom rudniku u južnoj Norveškoj, poznatom kao Bjerkreim-Sokndal Layered Intrusion lokacija.
„Transformativno partnerstvo Norge Mininga sa ABB-om označava novu eru za održivije rudarstvo sa efikasnim resursima“, rekao je Michael Wurmser, osnivač Norge Mininga.
„Zajedno želimo da pokrenemo napredak kroz rudarstvo sledeće generacije. Uz portfelj Norge Mininga značajnih, kritičnih i strateških sirovih minerala, on će imati značajan globalni uticaj na omogućavanje proizvodnje hrane i snabdevanja evropske industrije za proizvodnju baterija.
Aleks Kaufman, menadžer poslovne linije, rudarstvo za procesne industrije Švajcarska u ABB-u je prokomentarisao: „ABB je uzbuđen što će započeti ovaj važan projekat sa Norge Mining-om, za koji se očekuje da će imati pozitivan uticaj na evropske lance snabdevanja za energetsku tranziciju. Kroz naše rano učešće, kao i našu stručnost u dizajnu i rešenjima za rudarstvo, mi ćemo podržati Norge Mining da optimizuje troškove kako tokom faze izgradnje tako i tokom rada rudnika. Štaviše, naš eMine™ pristup za elektrifikaciju i automatizaciju, koji rudnike čini potpuno električnim i uključuje integrisana rešenja koja pomažu u eliminisanju emisije CO2, pomoći će da se poveća efikasnost rudnika i obezbedi energetski efikasni i neprimetno integrisani sistemi u celoj fabrici.”
ABB i Norge Mining imaju za cilj da istraže celokupnu elektrifikaciju budućih rudarskih i nizvodnih operacija, uključujući opcije sistema kontrole kako bi pružili potpuni pregled rudnika i integrisali napredne operacije. ABB studija će se baviti elektrifikacijom, automatizacijom i digitalizacijom kako bi se osigurala maksimalna održivost, ekonomičnost i produktivnost u rudniku od samog početka i na dugi rok. ABB-ove preporuke će se takođe fokusirati na nisku potrošnju energije u rudarskim operacijama, kao i na optimizaciju CAPEKS-a i smanjenje OPEKS-a sa rešenjima za niže održavanje i veću efikasnost.
ABB Business Line Mining se oslanja na preko 130 godina iskustva u rudarskoj industriji i pionir je u integraciji elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije u rudarstvu, tvrdi kompanija.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska potraga za kritičnim sirovinama

Vaš mobilni ih ima. Vaš laptop takođe. Verovatno su i u četkici za zube koju ste koristili jutros. E-skuteri su ih puni,kao i električni automobili. Retke zemlje i drugi minerali su neophodni za vetroelektrane i solarne instalacije, odbranu i za...

Ulaganje u održivost: Aurubis optimizuje preradu šljake u Bugarskoj

Aurubis AG, vodeći globalni dobavljač obojenih metala i jedan od najvećih reciklera bakra u svetu, ulaže oko 46 miliona evra u poboljšanje prerade šljake na svojoj lokaciji u Bugarskoj. Puštanje u rad planirano je za 2026. godinu. Pre svega, projekat...

Predložena EIA procedura za fabriku baterijskih ćelija u Kotki, Finska

Finnish Batteri Chemicals Oi, projektna kompanija Finnish Minerals Group, podnela je EIA program Centru za ekonomski razvoj, transport i životnu sredinu za jugoistočnu Finsku (ELI centar). Program se odnosi na postrojenje za proizvodnju baterijskih ćelija. Podnošenjem se pokreće postupak...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!