Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoNovi teren za održive rudnike

Novi teren za održive rudnike

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Prerada minerala, vađenje vrednih metala i minerala iz sirove rude nije se suštinski promenila u poslednjih 50 godina. Neke procene govore da kutija za drobljenje koristi 30-40% ukupne energije potrebne za ekstrakciju metala ili minerala. Samo za bazne metale, ovo je jednako zapanjujućih 2-4% globalne potrošnje energije trenutno. Pa kako prerada minerala može napraviti male promene koje imaju veliku razliku?
Ulozi su veliki, ali male promene mogu imati značajan uticaj na održiviji lanac vrednosti prerade. Australijski proizvođači, proizvođači i istraživači su odlučni da ubrzaju i operacionalizuju tehnologije koje pomeraju brojčanik. Vanredni profesor Liza Forbs, vođa grupe za flotacionu hemiju na Univerzitetu u Kvinslendu, kaže da postoje dve promene na koje se industrija može fokusirati kako bi otvorila novi teren u održivosti.

Inovativno upravljanje jalovinom

Vredne komponente u rudi često čine mali procenat celine. Nusproizvodi, ili jalovina, predstavljaju glavno pitanje upravljanja životnom sredinom. Nedavni događaji u industriji, poput katastrofalnog neuspeha brane jalovine Brumadinjo u Brazilu, podstakli su stvarne promene i pokrenuli vrednu saradnju širom industrije. Usred mnogih manjih globalnih kvarova brana, Brumadinjo je bio veliki poziv za buđenje. Nakon toga, strogi propisi i finansijske posledice (u iznosu od 7 milijardi američkih dolara za vlasnike Vale Mining) dovešće do sigurnije prakse kao osnovnog zahteva za rad.
Institut za održive minerale Univerziteta u Kvinslendu je na čelu inovacija u upravljanju jalovinom. Samo nekoliko primera uključuje:
Procenu kritičnog sadržaja metala u depozitima jalovine širom Australije i pronalaženje novih načina za njihovu ponovnu obradu da bi se izvukao bilo koji vredan materijal.
Pronalaženje načina za izdvajanje sekundarnog materijala iz mineralnih ruda za
industrijsku upotrebu u putevima i zgradama, ili dalje njegovo prečišćavanje da bi se ponovo stvorilo zemljište za revegetaciju, ili ga bezbedno sekvestrirali.
Smanjenje potrebe za drobljenjem rude u izuzetno fine čestice, kako bi se smanjile potrebe za energijom.
Uvođenje koraka promena dalje u lancu vrednosti za uspešno upravljanje jalovinom, za proizvodnju upotrebljivih materijala, bezbednije skladištenje i obračun za dugoročne i daleko nizvodne uticaje.

Supported by

Efikasna saradnja

Vanredni profesor Forbs upravlja raznolikim timom istraživača. Pored tehničke
ekspertize i pionirskih otkrića, u svakom projektu ona naglašava suštinsku potrebu za saradnjom, jer posmatranje bilo kog koraka u lancu vrednosti minerala u izolaciji znači izgubljene mogućnosti za optimizaciju celine.
Govoreći iz dugog iskustva, ona naglašava: „To jednostavno ne može da se uradi bez međudisciplinarne saradnje sa specijalistima u svakom aspektu. Takođe je važno prepoznati saradnju između različitih tipova zainteresovanih strana, kao što su proizvođači, proizvođači, lokalne zajednice, autohtoni i vladini interesi, jer će isključivanje bilo koje strane iz ukupnog projekta štetiti napretku.
Incident u klisuri Juukan 2020. godine, primer još jednog velikog događaja koji je bliži kući, ostaće kao podsetnik na osnovni imperativ izgradnje i održavanja snažne, značajne saradnje sa svakom stranom uključenom tokom životnog ciklusa rudarstva, uzimajući u obzir lokalne i domorodačke kulture u razvojnim razgovorima.
Vanredni profesor Forbs se slaže da, iako uglavnom postoji lična spremnost za
saradnju, to nije lako, konkurentni interesi, različiti KPI i nekompatibilnosti u
podsticajima za učinak su oblasti koje se mogu rešiti. Ljudi se ne mogu izbaciti iz
jednačine, tako da ostavimo po strani lične sukobe, možemo i moramo naučiti da
radimo zajedno.

Diskusije koje vode ka sigurnijoj industriji

Vanredni profesor Forbs će doprineti važnim industrijskim razgovorima u okviru
programa konferencije na besplatnoj Međunarodnoj rudarskoj izložbi Azije i Pacifika (AIMEKS) u Sidneju od 5. do 7. septembra. Ona će biti deo dve panel diskusije na AIMEKS-u: panela od utorka 5. septembra o tome šta je potrebno za isporuku neto nula u lancu snabdevanja i panela u sredu 6. septembra koji ispituje kolaborativno istraživanje i razvoj za tehničke inovacije u rudarstvu.
Poboljšanja u tehnologiji i procesima za preradu minerala postoje već 20 godina, ali su tek nedavno naišla na široko prihvatanje, pošto su promene postale kritične, a istraživači su poboljšali održivost. Kako globalna potražnja raste, sada je vreme da zajedno pretvorimo ideje u bezbedniju industriju za preradu minerala koja štedi energiju.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska potraga za kritičnim sirovinama

Vaš mobilni ih ima. Vaš laptop takođe. Verovatno su i u četkici za zube koju ste koristili jutros. E-skuteri su ih puni,kao i električni automobili. Retke zemlje i drugi minerali su neophodni za vetroelektrane i solarne instalacije, odbranu i za...

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Ulaganje u održivost: Aurubis optimizuje preradu šljake u Bugarskoj

Aurubis AG, vodeći globalni dobavljač obojenih metala i jedan od najvećih reciklera bakra u svetu, ulaže oko 46 miliona evra u poboljšanje prerade šljake na svojoj lokaciji u Bugarskoj. Puštanje u rad planirano je za 2026. godinu. Pre svega, projekat...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!