Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoRudarstvo i tranzicija zelene energije

Rudarstvo i tranzicija zelene energije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Rudarske kompanije se suočavaju sa sve većim pritiscima vlada i akcionara da prihvate tržište metala zelene energije. Metali kao što su litijum, grafit, kobalt, nikl, mangan, elementi retkih zemalja i bakar igraju integralnu ulogu u smanjenju emisija gasova staklene bašte.

Holistička strategija

Rudari su navikli da kreiraju dugoročne strateške planove, obično u rasponu od 10 do 25 godina, da bi produžili životni vek rudnika (LOM). Ali sada su suočeni sa mogućnošću da iskoriste ovu tranziciju bez presedana. Da bi to uradile, rudarskim kompanijama je potrebna holistička strategija za uključivanje ovih zelenih energetskih tržišta tranzicionih metala u svoj LOM portfolio. Postoje dva načina da se to uradi.

Supported by

Prvi pristup, kroz tradicionalno istraživanje i rast, zahteva duži vremenski period. Drugi pristup je korišćenje spajanja i akvizicija (M&A) za stvaranje ubrzanog, postupnog napretka ka rebalansu njihovih sredstava.

Drugi pristup oduzima manje vremena, privlači investitore i obezbeđuje dugoročno stabilno investiranje. Rudarske kompanije povećale su svoje aktivnosti spajanja i preuzimanja kako bi povećale proizvodnju, poboljšale operativne performanse i diversifikovali svoj portfolio sredstava. I u narednih 2 do 5 godina, očekuje se da će vrhunske rudarske kompanije verovatno nastaviti da se bave spajanjem i preuzimanjem.

Usvajanje ciljeva za neto nultu emisiju: Nacionalne vlade, podnacionalne jurisdikcije, koalicije i mnogi korporativni entiteti najavili su obećanje o neto nultim emisijama. Više od trećine najvećih svetskih kompanija ima neto nulti cilj.

Budućnost rudarstva

Portfelji rudarskih kompanija neće ličiti na tradicionalno rudarstvo 20. veka. Oni moraju da prihvate tržište tranzicionih metala zelene energije kako bi očuvali marže, zadovoljili rastuću potražnju kupaca ESG-a i stekli tržišni udeo dok su dostupni. Velike rudarske kompanije mogu početi da se takmiče oko istih tranzicionih metala zelene energije, samo povećavajući procene i smanjujući dostupnost ciljnih sredstava.

Sada je vreme da rudarske kompanije imaju holistički plan za rešavanje ovog rastućeg tržišta. A rebalans portfelja putem spajanja i preuzimanja je rešenje koje može ubrzati tranziciju brže od tradicionalnog organskog rasta.

Izvor : euractiv

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!