Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoRock Tech preuzima projekat litijuma u Bosni čemu se protive lokalne zajednice

Rock Tech preuzima projekat litijuma u Bosni čemu se protive lokalne zajednice

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Poslednjih dana u javnosti se čula vest da je na planini Majevici otkriveno nalazište litijuma. Istraživanje je sprovela švajcarska kompanija „Arcore AG” i, kako je saopšteno iz ove kompanije, pored litijuma, pronađene su i značajne količine magnezijuma, kalijuma i bora.

Sve je to izazvalo oprečne reakcije, ali i pitanja javnosti. Hoće li biti otvoren rudnik litijuma u ​​Lopari?

Švajcarska kompanija „Arcore AG“ pronašla je na padinama Majevice nalazišta mineralnih sirovina, među kojima je i litijum. Iako kompanija nije željela pred kamere, u ranije izdatom saopštenju istaknuto je da se ove istrage vode od 2018. godine, prenio je BHRT.

Supported by

„Dozvolu za istraživanje nalazišta minerala dobili smo 2018. godine, a u periodu od 2020. do 2022. godine usledile su tri intenzivne faze istraživanja. Mineraloški sadržaj ležišta, koji se istražuje poslednje četiri i po godine, sadrži značajne količine litijum karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora“, rekli su oni.

Samo pominjanje litijuma uznemirilo je ekologe zbog informacija da njegovo vađenje i eksploatacija mogu imati značajne ekološke posledice.

„Metod rudarenja litijuma sadrži upotrebu opasnih kiselina, kao što je sumporna kiselina, koja se koristi u jačini od 98 odsto. Ko može da nam garantuje da ova sumporna kiselina neće prodreti i zagaditi podzemne vode ili ko zna kakvu će hemijsku reakciju izazvati“, kaže Snežana Jagodić Vujić, ekolog.

U Opštini Lopare ističu da je istraživanje koje je sproveo “Arcore” treće u posljednjih dvadeset godina i da samo istraživanje ne znači da će rudnik biti otvoren. Osim toga, kako navode, zvanični rezultati tog istraživanja još nisu predstavljeni javnosti.

„Istraživanja nisu štetna, niti znače otvaranje rudnika, a od završetka istraživanja do eventualnog otvaranja rudnika prođe sigurno nekoliko godina, tako da ima dovoljno vremena i prostora da se razjasni svaka nejasnoća do kraj. Moramo biti veoma oprezni, ali ako nema štetnih posledica, onda to treba iskoristiti kao resurs“, rekao je Rado Savić, načelnik Opštine Lopare.

Osvrnuo se i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

„Dakle, videćemo dalje kako će se to odvijati. Daleko je od toga da će doći do eksploatacije i razvoja proizvodnje. Istraživački projekti se jako razlikuju od same eksploatacije i to treba objasniti i građanima”, rekao je Đokić.

U Opštini Lopare kažu da je prioritet zaštita životne sredine.

Magnezijum, kalijum, litijum i bor koji se nalaze u brdima Majvice nazivaju se i sirovinama budućnosti. Koriste se za proizvodnju baterija za električne automobile, skladištenje energije, a imaju široku primenu u medicinskoj, farmaceutskoj industriji i drugim oblastima.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

EBRD odobrila novu strategiju rudarskog sektora

Upravni odbor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odobrio je novu strategiju rudarskog sektora, kojom se utvrđuju prioriteti Banke u ovoj oblasti do 2029. godine. Nova strategija prepoznaje važnu ulogu koju rudarska industrija ima u razvoju zelenih ekonomija koje...

Litijum iz Lopara ide do “Mercedesa”

Švajcarsko akcionarsko društvo ARCORE AG, koje je istraživanjem na području opštine Lopare utvrdilo prisustvo značajnih količina litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora, zaključilo je strateško partnerstvo s kompanijom "Rock Tech Lithium", koju planira snabdijevati sirovinama i koja već ima potpisane...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!