Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoRock Tech preuzima projekat litijuma u Bosni čemu se protive lokalne zajednice

Rock Tech preuzima projekat litijuma u Bosni čemu se protive lokalne zajednice

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Poslednjih dana u javnosti se čula vest da je na planini Majevici otkriveno nalazište litijuma. Istraživanje je sprovela švajcarska kompanija „Arcore AG” i, kako je saopšteno iz ove kompanije, pored litijuma, pronađene su i značajne količine magnezijuma, kalijuma i bora.

Sve je to izazvalo oprečne reakcije, ali i pitanja javnosti. Hoće li biti otvoren rudnik litijuma u ​​Lopari?

Švajcarska kompanija „Arcore AG“ pronašla je na padinama Majevice nalazišta mineralnih sirovina, među kojima je i litijum. Iako kompanija nije željela pred kamere, u ranije izdatom saopštenju istaknuto je da se ove istrage vode od 2018. godine, prenio je BHRT.

Supported by

„Dozvolu za istraživanje nalazišta minerala dobili smo 2018. godine, a u periodu od 2020. do 2022. godine usledile su tri intenzivne faze istraživanja. Mineraloški sadržaj ležišta, koji se istražuje poslednje četiri i po godine, sadrži značajne količine litijum karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora“, rekli su oni.

Samo pominjanje litijuma uznemirilo je ekologe zbog informacija da njegovo vađenje i eksploatacija mogu imati značajne ekološke posledice.

„Metod rudarenja litijuma sadrži upotrebu opasnih kiselina, kao što je sumporna kiselina, koja se koristi u jačini od 98 odsto. Ko može da nam garantuje da ova sumporna kiselina neće prodreti i zagaditi podzemne vode ili ko zna kakvu će hemijsku reakciju izazvati“, kaže Snežana Jagodić Vujić, ekolog.

U Opštini Lopare ističu da je istraživanje koje je sproveo “Arcore” treće u posljednjih dvadeset godina i da samo istraživanje ne znači da će rudnik biti otvoren. Osim toga, kako navode, zvanični rezultati tog istraživanja još nisu predstavljeni javnosti.

„Istraživanja nisu štetna, niti znače otvaranje rudnika, a od završetka istraživanja do eventualnog otvaranja rudnika prođe sigurno nekoliko godina, tako da ima dovoljno vremena i prostora da se razjasni svaka nejasnoća do kraj. Moramo biti veoma oprezni, ali ako nema štetnih posledica, onda to treba iskoristiti kao resurs“, rekao je Rado Savić, načelnik Opštine Lopare.

Osvrnuo se i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

„Dakle, videćemo dalje kako će se to odvijati. Daleko je od toga da će doći do eksploatacije i razvoja proizvodnje. Istraživački projekti se jako razlikuju od same eksploatacije i to treba objasniti i građanima”, rekao je Đokić.

U Opštini Lopare kažu da je prioritet zaštita životne sredine.

Magnezijum, kalijum, litijum i bor koji se nalaze u brdima Majvice nazivaju se i sirovinama budućnosti. Koriste se za proizvodnju baterija za električne automobile, skladištenje energije, a imaju široku primenu u medicinskoj, farmaceutskoj industriji i drugim oblastima.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

„Ziđin”-ov put ka unapređenju održivog rudarstva u Srbiji

U proteklih pet godina, „Ziđin” ulaže napor u borbi protiv zagađenja vazduha u Boru i primeni sistema za reciklažu otpadnih voda, cime se voda ne ispušta u vodene tokove, rekao je Sju Guo Žu, direktor „Srbija Ziđin bakar”. Posvećenost...

Rezerve litijuma u ​​Srbiji: Geopolitička promena u američko-kineskom trgovinskom sukobu

Intenziviranje trgovinskog sukoba između Sjedinjenih Država i Kine oko resursa litijuma, kritičnog za rastuću industriju električnih vozila širom sveta, stavio je Srbiju u prvi plan. Blagoslovena najvećim evropskim rezervama litijuma, Srbija će imati ogromnu korist od ovog sukoba titana,...

Srbija: Niska rudna renta neće doneti norveški standard

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...
error: Content is protected !!