Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoRio Tinto uputio poziv stručnjacima i neistomišljenicima na dijalog o projektu „Jadar“

Rio Tinto uputio poziv stručnjacima i neistomišljenicima na dijalog o projektu „Jadar“

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Rio Tinto je danas pozvao stručnjake iz različitih oblasti i protivnike Projekta ‘Jadar’ da povedu dijalog zasnovan na činjenicama kako bi se izbeglo dalje obmanjivanje javnosti.

Kako se navodi u saopštenju Rio Tinta, širenje dezinformacija i neosnovanih tvrdnji ometa javnu raspravu o projektu zasnovanu na činjenicama i validnim informacijama. Rio Tinto napominje da kruže brojne netačne tvrdnje o Projektu „Jadar“, a sve činjenice su javno dostupne na sajtu „Rio Tinto Srbija“: https://riotintoserbia.com/

“Rio Tinto” navodi da je netačna tvrdnja da je za projekat “Jadar” potrebno desetine hiljada hektara, uz napomenu da je ukupno zemljište potrebno za projekat 390 hektara – 220 hektara u centralnom projektnom području i 170 hektara za deponiju u dolini Štavice.

Supported by

„Rio Tinto” dalje navodi da je neistinita tvrdnja da su geološka istraživanja obavljena bez dozvole vlasnika zemljišta i da su štetila životnoj sredini. U kompaniji tvrde da su svi radovi obavljeni u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima i da su za svaku aktivnost dobijena prava pristupa istražnim mestima uz saglasnost vlasnika imovine.

“Bušotine se redovno pregledaju, a u slučaju oštećenja odmah se otklanjaju svi kvarovi“, navodi Rio Tinto. U kompaniji ističu da je netačna tvrdnja da bi izlivanje jalovine iz projekta „Jadar“ ugrozilo životnu sredinu i naglašavaju da to nije moguće jer nije planirano postrojenje za tečnu jalovinu.

Iz  Rio Tinta kažu da je netačna tvrdnja da bi upotreba sumporne kiseline emitovala paru sumpora i oštetila zemljište. Naglašavaju da će se u Projektu ‘Jadar’ koristiti sumporna kiselina na temperaturi od 90 stepeni, sprečavajući isparavanje sumpor-dioksida.

“Neće biti moguće da sumporna kiselina ošteti zemljište, jer će se ceo proces odvijati u zatvorenim sistemima. Sumporna kiselina ima širok spektar primene, a njena upotreba je strogo regulisana propisima Vlade Srbije“, navodi Rio Tinto.

U kompaniji navode i da je netačna tvrdnja da Srbija i njeni građani ne bi imali ekonomske koristi od projekta. Naglašavaju da bi projekat „Jadar” bio najveća grinfild investicija u modernoj srpskoj istoriji, procenjena na oko 2,5 milijardi dolara, prema procenama za 2021. godinu.

“Prema konsultantskoj kući ‘Ergo’, doprinos projekta republičkom i lokalnim budžetima iznosio bi 180 miliona evra godišnje u punom operativnom kapacitetu. Otvoreno bi 1.300 stalnih, a tokom izgradnje do 3.500 privremenih radnih mesta”, napominje australijska kompanija.

Navode i da će, kada se razmatraju multiplikativni efekti, biti otvoreno dodatnih 3.265 radnih mesta širom Srbije. Očekuje se da će svake godine rada projekta privući oko 700 miliona evra direktne dodate vrednosti, što će doprineti rastu od preko tri odsto tekućeg BDP-a Srbije.

„Rio Tinto” takođe negira tvrdnju da je kompanija odobrila odluku o obustavljanju projekta i podmićivala vladine zvaničnike. Kompanija ističe da nema uticaja na propise Srbije, a Vlada Srbije donela je uredbu o prestanku važenja Prostornog plana posebne namene za realizaciju Projekta Jadar.

Dalje, Rio Tinto napominje da će, u cilju zaštite interesa kompanije, koristiti sva raspoloživa pravna sredstva da spreče svako dalje širenje netačnih informacija, prenosi Tanjug.

Izvor : Serbia Business

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!