Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoRio Tinto masovno otpušta radnike, bez posla ostalo 80 odsto zaposlenih

Rio Tinto masovno otpušta radnike, bez posla ostalo 80 odsto zaposlenih

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kompanija “RioTinto”, čiji je projekat iskopavanja litijuma nakon velikih protesta stopiran, masovno otpušta zaposlene, saznaje Nova.rs. Prema našim informacijama, bez posla je ostalo čak 80 odsto ljudi, a sa otpuštanjima se počelo u oktobru.

Prošlo je skoro dve godine otkako je Vlada Srbije obustavila projekat “Jadar”, a pod pritiskom desetina hiljada ljudi koji su izašli na ulice širom zemlje. Zbog toga je “Rio Tinto” tužio državu pred Upravnim sudom, a u svojim saopštenjima ponavljao da ne odustaje od projekta.

Međutim, očito je da stvari idu u suprotnom smeru. Prema informacijama Nova.rs ta kompanija je otpustila oko 80 odsto radnika, ali tu nije kraj. Kako navodi naš izvor, drugi krug otpuštanja najavljen je za decembar ove godine.

Supported by

“Iz ‘Rio Save’, predstavnišvu ‘Rio Tinta’ u Srbiji, otpušteno je oko 70 radnika u proteklom periodu. U firmi bi trebalo da ostane samo dvadesetak ljudi, sve dok se ne obavi papirološka procedura, a firma ugasi. Samim tim, to znači da je gotovo izvesno da oni odustaju od projekta ‘Jadar’”, kaže sagovornik Nova.rs (ime poznato redakciji).

Da Rio Tinto otpušta zaposlene i sve one koji su bili angažovani posredno na projektu Jadarit, potvrđuju i svedočenja meštana Gornjih Nedeljica. Prema njihovim informacijama, iz ispostave firme „Rio Sava“ u njihovom mestu, otpušteno je 13 zaposlenih.

“Primećujemo i manje džipova ‘Rio Tinta’. Ranije smo ih viđali i po pet tokom dana, sada jedva vidimo jedno vozilo. Čuli smo i da ovde u firmi sada borave samo čistačice i čuvari“, navodi jedan od meštana.

Naši sagovornici navode i da su iz „Rio Save“ na promotivnom skupu, održnom u okolini Loznice, pred građanima potvrdili da su otpustili određeni broj radnika.

Za njih je kako kažu, najlepša vest na svetu, da se kompanija u potpunosti povukla, a da je ovo dobar signal u tom smeru.

“Nova” je pitala kompaniju “Rio Tinto” koliko je zaposlenih otpušteno i koji je razlog za to, ali do objave ovog teksta odgovor nije stigao.

Ogromna imovina u Srbiji

Ta firma inače ima i ogromnu imovinu u Srbiji. Podaci do kojih je ranije došla Nova.rs pokazali su da je “Rio Sava” vlasnik čak 534 nepokretnosti, od čega je ukupno 89 kuća, a ostatak su parcele, odnosno građevinsko ili poljoprivredno zemljište. Sve one se nalaze na teritoriji Loznice, u mestima Gornje Nedeljice i Slatina.

Kako je Nova.rs ranije pisala, “Rio Tinto” je u avgustu prošle godine (kad je projekat već bio obustavljen) kupio zemljište u dolini Jadra, a kako nam je tada rečeno, reč je o parcelama u zoni 1B oko rudnika.

Projekat “Jadar”, koji je predviđao izgradnju rudnika litijuma i bora u Jadru kod Loznice, ukinut je zvanično u januaru prošle godine, kada je doneta Uredba o prestanku važenja prostornog plana područja posebne namene za taj projekat. To je učinjeno nekoliko meseci pre izbora, a nakon masovnih protesta građana. Brnabić je tada rekla da su poništeni svi upravni akti vezani za “Rio Tinto”, odnosno “Rio Sava”, sve dozvole, rešenja…, a da ugovore nikad nismo imali.

Predsednik tugovao zbog kraja projekta

Iako je kompanija “Rio Tinto”, nakon donošenja Uredbe, saopštila prihvataju odluku Vlade, kasnije je podnela tužbu Upravnom sudu. Do danas nije saopšteno da je taj postupak okončan.

To je dovelo do toga da je Vlada Srbije obustavila projekat Jadar, odnosno planski dokument koji je predviđao eksploataciju jednog od najvećih nalazišta litijuma na svetu.

Među onima koji su najviše „tugovali“ zbog te odluke, bio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je više puta ponovio da je to greška, uz viziju da bi kraj Srbije u kom bi se projekat realizovao – procvetao.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ionic-ova fabrika za reciklažu magneta u Belfastu izaziva globalno interesovanje

IonicRE ima ambiciozan 18-mesečni plan proizvodnje koji se proteže do trećeg kvartala 2025. Fabrika ima za cilj da obezbedi sigurne i održive alternative za okside retkih zemnih magneta (REO) uz ublažavanje rizika koji se obično povezuje sa novim...

Snabdevanje sirovinama je put ka evropskoj održivosti i digitalnoj tranziciji

Evropa se suočava sa odlukama koje će direktno uticati na njenu sposobnost da realizuje ciljeve navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama (CRMA), koji je ključan za omogućavanje dvostruke tranzicije ka održivosti i digitalizaciji. Jedan put podrazumeva zavisnost, koju karakteriše napuštanje...

Nemačko udruženje WV Stahl poziva na brzo sprovođenje politike industrijskog razvoja

Prognoza globalne potražnje za čelikom WorldSteel asocijacije ukazuje na oporavak tražnje između 2024-2025, sa projektovanim rastom od 1-2% nakon pada izazvanog krizom COVID-19 u 2020. Povratak Nemačke svom statusu industrijskog središta zavisi od brzine sprovođenja politike industrijskog razvoja zemlje, smatraju...
error: Content is protected !!