Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoRetki zemni metali bi mogli da učine vađenje uranijuma iz ​​okeana jednostavnijim...

Retki zemni metali bi mogli da učine vađenje uranijuma iz ​​okeana jednostavnijim i jeftinijim

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Uranijum, koji je nakon otkrića 1789. godine bio primarno korišćen kao boja u grnčarstvu, sada ima značajnu primenu u industriji nuklearne energije i u medicini.

Ima ga u izobilju i lakše ga je pronaći, zbog radijacije koju daje dok se raspada. Generalno, zalihe uranijuma odgovaraju potražnji za njim, mada su nedavno postojali strahovi da to neće ostati tako. Kako se svet kreće ka čistijoj energiji, kao što je nuklearna, a ne fosilna goriva, moraće da se pronađu nove zalihe.

Znamo gde ga ima mnogo – u svetskim okeanima – ali postoji problem.

Supported by

U okeanima ima mnogo uranijuma, više od hiljadu puta više nego što se nalazi u zemlji, ali je zaista razblažen, tako da ga je veoma teško izvući“, rekla je dr Džesika Velišček Karolan, vodeći naučnik u studiji koja opisuje obećavajući novu tehniku ekstrakcije, u izjavi: “Glavni izazov je to što su druge supstance u morskoj vodi, soli i mineralima, kao što su gvožđe i kalcijum, prisutne u mnogo većim količinama od uranijuma.”

Tim se bavio slojevitim dvostrukim hidroksidnim (LDH) materijalima, visoko modifikujućim materijalima koji su obećavali vađenje uranijuma, kao i metala. LDH materijali imaju slojeve sa pozitivnim i negativnim naelektrisanjem, koji se mogu prilagoditi za ekstrakciju specifičnih supstanci – u ovom slučaju, uranijuma.

Pokušavajući da ekstrahuje uranijum u uslovima sličnim morskoj vodi, tim je usavršio svoju tehniku i otkrio da je dodavanjem neodimijuma mešavini posebno efikasan u izdvajanju uranijuma u ​​odnosu na druge elemente koje ima u okeanima.

Osim što je koristan za sakupljanje novog uranijuma, mogao bi imati potencijal za čišćenje radioaktivnih otpadnih voda proizvedenih u nuklearnoj industriji.

„Postoje dodatne prednosti u tome što su ovi materijali jednostavni i jeftini za izradu“, dodala je Velišček, zaključujući da bi mogli da budu „isplativ izbor za ekstrakciju uranijuma velikih razmera“.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!