Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoRast potražnje za bakrom i kobaltom za električna vozila

Rast potražnje za bakrom i kobaltom za električna vozila

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Prema izveštaju Rethink Energy, glavna upotreba bakra je u infrastrukturi za punjenje. Brži punjači sa više sadržaja smanjuju potrebu za većim baterijama. Ovo će pomeriti potražnju za baterijama ka jeftinijim hemijama kao što su LFP i LMFP. Globalna ponuda bakra raste za oko 3% godišnje u skladu sa potražnjom. Potražnja će se povećati s obzirom da je bakar ključna komponenta prelaska na obnovljive izvore energije, komponente EV pogona, stanice za punjenje električnih vozila, podrška mreže i dalekovodi za obnovljivu energiju.

Kobalt je dugo bio povezan sa rudarenjem dece u Demokratskoj Republici Kongo, a mnogi klevetnici električnih vozila koristili su ovaj argument da odvrate javnost od kupovine EV. Rethink Energy ističe da su sada dostupne alternativne zalihe kobalta. Indonezija je povećala proizvodnju kobalta kao nusproizvoda svog iskopavanja nikla da bi postala drugi najveći proizvođač kobalta u svetu posle DRC-a. Australija je treći najveći proizvođač. Poreklo i snabdevanje kobalta postaju manje relevantni jer proizvođači baterija nastavljaju da se udaljavaju od kobalta u svojim hemijama.

Upotreba katoda sa visokim sadržajem nikla povećala je potražnju za niklom u proizvodnji baterija. Očekuje se da će potražnja nikla za putničkim električnim vozilima porasti za 550% u narednih 10 godina, skoro u potpunosti zbog potražnje za NMC vozilima sa tržišta Severne Amerike. Kina i Evropa, međutim, usvajaju neke hemije bez nikla kao delimično rešenje.

Supported by

Povećanje proizvodnje LMFP katoda u Kini otežava predviđanje potražnje za manganom. CATL će zameniti LFP sa LMFP katodama kasnije ove godine. „Očekuje se da će LMFP baterije imati 15% do 20% veću gustinu energije od LFP baterija, dok su samo 5% do 10% skuplje. Oni takođe bolje zadržavaju kapacitet u okruženjima sa niskim temperaturama što bi ublažilo potencijalna geografska ograničenja LFP baterija.

Fosfat, koji se prvenstveno koristi u industriji đubriva, takođe se koristi za proizvodnju LFP katodnih materijala. Kina je 2021. proizvodila 85 miliona metričkih tona godišnje, Maroko 38 miliona metričkih tona, a SAD 22 miliona tona. Proizvodnja baterija može se takmičiti sa proizvodnjom hrane za upotrebu fosfata. Postoji potencijal da ovo poveća cene hrane.

Australija ima relativno velike rezerve fosfata od 1,1 milijarde metričkih tona. 90% australijskih fosfatnih naslaga nalazi se u basenu Džordžine, koji obuhvata Kvinslend i severnu teritoriju. Međutim, većina je neminirana. U 2020, australijski rudnici su proizveli 2,7 miliona metričkih tona fosfata.

Neke inovacije mogu imati značajan uticaj na potražnju za ključnim sirovinama za baterije u srednjem roku. Na primer: do 2027. godine, baterije u čvrstom stanjuu bi trebalo da uđu u masovnu proizvodnju, ali ne bi trebalo da utiču na tržište pre 2030. godine, očekuje se da će natrijum-jonske baterije biti masovno proizvedene ove godine, ali ova nezrela tehnologija još nije ekonomična niti energetski dovoljno gusta da bi se takmičila, a reciklaža će se povećati. Iako je od vitalnog značaja u ekosistemu električnih vozila na duži rok, da bi imao uticaj mora biti dovoljno baterija za recikliranje. Novije tehnologije baterija imaju duži životni vek i imaju manje vredne komponente. Proces reciklaže se kontroliše ugovorima sa originalnim dobavljačem električnih vozila.

„Postoji mnoštvo klevetnika koji se obraćaju platformama društvenih medija koji sugerišu da rudarenje sirovina jednostavno ne može da prati potražnju i da će sama ova činjenica dovesti do pada tržišta električnih vozila“, tvrdi Rethink Energy. Njihov najnoviji izveštaj dolazi do zaključka da to nije slučaj.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska potraga za kritičnim sirovinama

Vaš mobilni ih ima. Vaš laptop takođe. Verovatno su i u četkici za zube koju ste koristili jutros. E-skuteri su ih puni,kao i električni automobili. Retke zemlje i drugi minerali su neophodni za vetroelektrane i solarne instalacije, odbranu i za...

Ulaganje u održivost: Aurubis optimizuje preradu šljake u Bugarskoj

Aurubis AG, vodeći globalni dobavljač obojenih metala i jedan od najvećih reciklera bakra u svetu, ulaže oko 46 miliona evra u poboljšanje prerade šljake na svojoj lokaciji u Bugarskoj. Puštanje u rad planirano je za 2026. godinu. Pre svega, projekat...

Predložena EIA procedura za fabriku baterijskih ćelija u Kotki, Finska

Finnish Batteri Chemicals Oi, projektna kompanija Finnish Minerals Group, podnela je EIA program Centru za ekonomski razvoj, transport i životnu sredinu za jugoistočnu Finsku (ELI centar). Program se odnosi na postrojenje za proizvodnju baterijskih ćelija. Podnošenjem se pokreće postupak...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!