Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoPotražnja za sirovim materijalom za baterije, može li rudarska industrija nastaviti?

Potražnja za sirovim materijalom za baterije, može li rudarska industrija nastaviti?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Rethink Energy je nedavno napravio izveštaj koji analizira porast potražnje za sirovinama za baterije u bliskoj budućnosti. Odgovor na pitanje „Može li rudarska industrija da održi korak?“ je kvalifikovano „da“. To može biti trnovit put sa ograničenjima ponude koja utiču na cenu robe.

Rethink Energz očekuje da će snabdevanje litijumom biti pod pritiskom do 2026. godine, što će izazvati nestabilnost cena.

„Kinesko tržište električnih vozila ostaće najvažniji faktor koji određuje spot cene litijuma zbog svog prevelikog uticaja koji će ostati sve dok Evropa i Severna Amerika ne uspostave sopstvene lance snabdevanja.

Supported by

Luksuzna tržišta malih količina će značiti da će potražnja za hemijom na bazi nikla i kobalta postati sve više lokalizovana u Severnoj Americi, dok će se materijali nižih cena verovatno koristiti na tržištima velikog obima u ostatku sveta. Iako SAD mogu da proizvode veštački grafit koristeći jeftinu električnu energiju i naftni koks, problem će biti američki kapaciteti za preradu. Kanada će možda moći da isporuči nešto iskopanog grafita, ali će njeni rudnici morati da budu odobreni od strane regulatora. Kina će još neko vreme ostati glavni snabdevač grafita. Australijske rudarske kompanije gledaju na grafit kao na sledeći litijum.

„Potražnja za manganom će se povećati sa proizvodnjom NMC katoda i značajno će se povećati sa pojavom i nakon ubrzanja proizvodnje LMFP“, dodaje Rethink Energy. „Potražnja za platinom će se premestiti sa proizvodnje katalitičkih pretvarača na proizvodnju poluprovodnika u redistributivnoj meri.

Rethink Energy očekuje da će se hemijski sastav baterija koji se koristi u Evropi prebaciti na LMFP kroz kineski izvoz i proizvodnju u inostranstvu. Čini se da se Kina već́ sad kreće u tom pravcu. IRA ohrabruje upotrebu hemija koje se mogu proizvesti bez kineskih kompanija. Očekuje se da će potražnja za niklom i kobaltom u SAD porasti kao i neophodna proizvodnja fosfata ili azotne kiseline.

Od 2022. do 2032. globalno tržište baterija za EV će porasti sa 450 GWh kapaciteta na 2.340 GWh, podstaknuto regionalnim zabranama prodaje ICE vozila u Kini i Evropi, što će dovesti do te tačke.

IRA je namamila proizvodnju baterija nazad u SAD. Pošto je cena baterije jedna trećina cene EV, cena materijala za baterije igra veliku ulogu dok se proizvođači automobila upuštaju u rat cenama. Tesla je poslednjih meseci značajno snizila cene. Moguće je da, kako u SAD opada zabrinutost dometa, pristupačniji automobili sa manjim baterijama koje se brže pune mogu uticati na tržište.

Ford, drugi najveći proizvođač električnih vozila u SAD, osnovao je podružnicu za saradnju sa CATL-om u kineskom vlasništvu. „Ford je opširno razgovarao sa Ministarstvom trgovine šta je tačno dozvoljeno pravilima IRA-e, kako bi bio u mogućnosti da u potpunosti iskoristi dostupne subvencije dok radi zajedno sa CATL-om uprkos očiglednom sukobu interesa u vezi sa kineskim vlasništvom. Kompanije ne prolaze kroz ovaj nivo napora bez razloga, a Ford ne bi izabrao da prođe kroz CATL da nije morao da bi pristupio LFP proizvodnim metodama i naknadnim uštedama.”

Živeći u zemlji koja se u osnovi finansira od rudarske industrije, dobro sam svestan povećanja globalnih rudara, kao što su BHP, Hancock i Fortescue Metals. Australija je postala jedan od najvećih izvoznika litijuma na svetu. Australijski litijum je u obliku tvrdog kamena, spodumena, što odgovara pomeranju ka hemiji LFP baterija.

Glavna determinanta cena litijuma u ​​narednoj deceniji biće stopa ekspanzije proizvodnje litijum-jonskih baterija i nastaviće da bude neraskidivo povezana sa nivoom kineske proizvodnje.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

EIT RawMaterials ulaže 100 miliona evra za jačanje evropskog sektora sirovina

EIT RawMaterials-a će sa 100 miliona evra podržati projekte sirovina od velikog značaja za Evropu, najavljeno je na Samitu o sirovinama. Sa ovom finansijskom injekcijom, pored prethodnih 200 miliona evra već uloženih za period 2023-25, organizacija nastavlja svoju stratešku...

Finska kompanija planira fabriku katodnih aktivnih materijala kao deo napora ka zelenoj tranziciji

Easpring Finland New Materials Oi, zajedničko preduzeće između Finnish Minerals Group i Beijing Easpring Material Technologi Co., Ltd., nedavno je podnelo zahtev za ekološku dozvolu za fabriku katodnog aktivnog materijala (CAM) u Kotki. Oni su zatražili ubrzanu obradu po...

Francuska planira rafineriju nikla i kobalta za jačanje lanca snabdevanja

Francuska vlada podržava inicijativu privatnog sektora za uspostavljanje rafinerije nikla i kobalta u blizini Bordoa, čiji je cilj jačanje lanca snabdevanja baterijama za električna vozila u zemlji i smanjenje zavisnosti od Kine. Po ceni od 300 miliona evra, projekat, koji...
error: Content is protected !!