Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoRudarstvo kobalta: tamna strana tranzicije obnovljive energije

Rudarstvo kobalta: tamna strana tranzicije obnovljive energije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kobalt brzo postaje odlučujući primer mineralne zagonetke u srcu tranzicije obnovljive energije. Kao ključna komponenta materijala za baterije koji pokreću električna vozila (EV), kobalt se suočava sa stalnim porastom potražnje kako napori za dekarbonizaciju napreduju. Najveći svetski dobavljač kobalta je Demokratska Republika Kongo (DRC), gde se procenjuje da se do petine proizvodnje proizvodi u zanatskim rudarima. Rudarstvo kobalta je, međutim, povezano sa opasnom eksploatacijom radnika i drugim ozbiljnim ekološkim i društvenim problemima. Kao takva, pojavila su se pitanja da li je prelazak na električna vozila i baterije zasnovane na kobaltu još jedan primer promene ekoloških problema i kako bi mogla izgledati tranzicija na obnovljivu energiju bez kobalta.

 

Važnost kobalta u tranziciji obnovljive energije

Supported by

 

Postoji hitna potreba za smanjenjem emisija ugljenika i rešavanjem globalnog zagrevanja kako bi se ograničili postojeći porasti temperatura. Ostvarivanje ovih ciljeva, međutim, zahteva potpunu transformaciju, promene načina na koji se energija proizvodi, transportuje i troši. Udaljavanje od ekonomije zasnovane na fosilnim gorivima zahteva stvaranje alternativnih izvora energije.

Izveštaj Međunarodne energetske agencije (IEA) „Neto nula do 2050.“ navodi da otprilike 75% trenutnih emisija gasova staklene bašte proizvodi energetski sektor. Kao takva, dekarbonizacija energetskog sektora dominirala je i tehnološkim i društvenim inovacijama, a električna vozila su samo jedan primer.

Na najosnovnijem nivou, EV baterije se pune i prazne kroz protok litijum jona između anode (pozitivno naelektrisane) i katode (negativno naelektrisane). Katode sadrže nikl i igraju ulogu u isporuci velike gustine energije, što omogućava vozilu da putuje dalje. Kobalt u katodama osigurava da se ne pregrevaju ili zapale i pomaže da se produži životni vek baterija. Izveštaj Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) navodi da je tipičnoj bateriji EV potrebno 8 kilograma (18 funti) litijuma, 35 kilograma mangana i 6-12 kilograma kobalta.

Međutim, u trci za razvojem baterije kako bi se ispunile Neto nula obaveze, važno je ne prevideti globalne implikacije takve tranzicije. Novi izvori energije, kao što su oni potrebni za baterije i električna vozila, sada vrše ogroman pritisak na životnu sredinu. Brzo se nameću dva pitanja: Da li postoje dovoljni resursi i sposobnost da se zadovolje ove sve veće zahteve? I, što je jednako važno, koliki su društveni troškovi ispunjavanja ovih zahteva na ovaj način?

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Zašto je razumevanje mineralnih asocijacija ključno za snabdevanje mineralima

Poznato je da je malo verovatno da će intenzitet potražnje za kritičnim mineralima i metalima, kako po količini tako i po raznovrsnosti, biti zadovoljen. Ovo je posebno relevantno za ključne metale kao što su kobalt, litijum ili elementi retkih...

Iskopavanje litijuma: Borba za imovinu, ekološka bomba ili žrtve energetske tranzicije?

Informacije o geološkim istraživanjima litijuma na području Lopara pojavile su se 2020. godine. Cijeli proces je bio zavijen u veo tajne. Posljednjih mjeseci je intenzivirana priča o vlasništvu nad državnom imovinom u Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini. Otprilike u...

EU dogovorila smanjenje industrijskih emisija

Zemlje članice EU i Evropski parlament saopštile su 29. novembra da su postigle preliminarni dogovor o suzbijanju emisija gasova iz industrijskih postrojenja, uključujući one iz intenzivnih farmi živine i svinja i iz rudnika. Sporazum, koji je postignut kasno 28. novembra,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!