Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoRudarstvo kobalta: tamna strana tranzicije obnovljive energije

Rudarstvo kobalta: tamna strana tranzicije obnovljive energije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kobalt brzo postaje odlučujući primer mineralne zagonetke u srcu tranzicije obnovljive energije. Kao ključna komponenta materijala za baterije koji pokreću električna vozila (EV), kobalt se suočava sa stalnim porastom potražnje kako napori za dekarbonizaciju napreduju. Najveći svetski dobavljač kobalta je Demokratska Republika Kongo (DRC), gde se procenjuje da se do petine proizvodnje proizvodi u zanatskim rudarima. Rudarstvo kobalta je, međutim, povezano sa opasnom eksploatacijom radnika i drugim ozbiljnim ekološkim i društvenim problemima. Kao takva, pojavila su se pitanja da li je prelazak na električna vozila i baterije zasnovane na kobaltu još jedan primer promene ekoloških problema i kako bi mogla izgledati tranzicija na obnovljivu energiju bez kobalta.

 

Važnost kobalta u tranziciji obnovljive energije

Supported by

 

Postoji hitna potreba za smanjenjem emisija ugljenika i rešavanjem globalnog zagrevanja kako bi se ograničili postojeći porasti temperatura. Ostvarivanje ovih ciljeva, međutim, zahteva potpunu transformaciju, promene načina na koji se energija proizvodi, transportuje i troši. Udaljavanje od ekonomije zasnovane na fosilnim gorivima zahteva stvaranje alternativnih izvora energije.

Izveštaj Međunarodne energetske agencije (IEA) „Neto nula do 2050.“ navodi da otprilike 75% trenutnih emisija gasova staklene bašte proizvodi energetski sektor. Kao takva, dekarbonizacija energetskog sektora dominirala je i tehnološkim i društvenim inovacijama, a električna vozila su samo jedan primer.

Na najosnovnijem nivou, EV baterije se pune i prazne kroz protok litijum jona između anode (pozitivno naelektrisane) i katode (negativno naelektrisane). Katode sadrže nikl i igraju ulogu u isporuci velike gustine energije, što omogućava vozilu da putuje dalje. Kobalt u katodama osigurava da se ne pregrevaju ili zapale i pomaže da se produži životni vek baterija. Izveštaj Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) navodi da je tipičnoj bateriji EV potrebno 8 kilograma (18 funti) litijuma, 35 kilograma mangana i 6-12 kilograma kobalta.

Međutim, u trci za razvojem baterije kako bi se ispunile Neto nula obaveze, važno je ne prevideti globalne implikacije takve tranzicije. Novi izvori energije, kao što su oni potrebni za baterije i električna vozila, sada vrše ogroman pritisak na životnu sredinu. Brzo se nameću dva pitanja: Da li postoje dovoljni resursi i sposobnost da se zadovolje ove sve veće zahteve? I, što je jednako važno, koliki su društveni troškovi ispunjavanja ovih zahteva na ovaj način?

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Marš sa Drine: Rio Sava troši više novca nego pre obustave projekta „Jadar“

Kompanija „Rio Sava Exploration“ radi aktivnije i troši više novca nego u periodu kada je projekat „Jadar“ još uvek bio aktivan, odnosno pre nego što je državni vrh objavio da se projekat ukida. U finansijskim izveštajima za poslednje dve...

Lokalizacija proizvodnje litijumskih baterija u Evropi i upravljanje geopolitičkim izazovima

Evropski proizvođači litijumskih baterija intenziviraju napore da lokalizuju proizvodnju, usklade se sa ciljevima EU i zaštite svoje lance snabdevanja od geopolitičkih turbulencija. Proizvodnja gotovih baterija predstavlja kamen temeljac za evropsku automobilsku industriju. Smatra se da će tokom naredne decenije biti...

Srbija: Rudarenje retkih minerala donosi ekonomske benefite

VEKOVIMA, a danas više nego ikada, rudarska industrija je veoma važna sila u globalnoj ekonomiji, kao i za ekonomsku konkurentnost pojedinih zemalja. Rudarstvo stvara ključne sirovine za kojima vlada stalna potražnja, zbog toga što se koriste za mnoštvo osnovnih...
error: Content is protected !!