Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoGalijum- element koji oblikuje budućnost

Galijum- element koji oblikuje budućnost

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Često zanemaren pored veoma traženih elemenata retkih zemalja , galijum je takođe hemijski element koji poseduje nekoliko jedinstvenih karakteristika i značajno doprinosi zahtevima tranzicije zelene energije.

Trenutno se galijum koristi kao netoksična alternativa živi u termometrima, za pravljenje legura koje imaju niske tačke topljenja i u proizvodnji poluprovodnika. Poluprovodnici od galijum nitrida proizvode ljubičaste i plave svetleće diode (LED) i lasere, a galijum-arsenid se koristi kao poluprovodnik sa direktnim pojasom u pametnim telefonima treće i četvrte generacije sa velikim brojem aplikacija, kao i za podatke. centrične mreže.

Nedavna istraživanja su takođe pokazala da tehnologija galijum nitrida (GaN) ima za cilj da zameni silicijum i poboljša performanse električnih vozila uz smanjenje troškova. GaN tranzistori snage se stavljaju u veći fokus zbog svojih velikih mogućnosti upravljanja snagom, visokih frekvencija preklapanja i mogućnosti većeg napona.

Supported by

GaN poluprovodnici imaju 1.000 puta veću pokretljivost elektrona nego silicijum. Ovo obezbeđuje poboljšane uslove upravljanja toplotom, što rezultira manjim i jeftinijim opcijama hlađenja sistema.

Do 1. avgusta 2023. Kina je navodno bila jedini dobavljač galijuma za industriju poluprovodnika, proizvodeći zapanjujućih 98% svetske ponude, ali sada je uvela strožiju kontrolu izvoza materijala. Kinesko ministarstvo trgovine je navelo da će izvoznici galijuma morati da podnesu zahtev za „posebnu dozvolu države“ da ih isporuče iz zemlje. Veruje se da je ovaj potez reakcija na zabranu isporuke napredne opreme za proizvodnju poluprovodnika u Kinu iz razloga nacionalne bezbednosti.

Kineska ponuda galijuma bila je oskudna kada se potražnja za galijumom povećala u drugoj polovini 2020. godine, zahvaljujući sve većoj potrošnji galijuma u ​​5G telekomunikacionim mrežama i magnetima neodimijum-gvožđe-bor (NdFeB) u kineskim električnim vozilima. Cena galijuma je značajno porasla u poslednjem kvartalu 2020. godine, nastavljajući da rastu do juna 2022.

Ovo ograničenje je izazvalo zabrinutost zbog porasta takozvane „nacionalizacije resursa“ – kada vlade gomilaju kritične materijale da bi izvršile uticaj na druge zemlje. Međutim, neki stručnjaci veruju da će zapadni svet pronaći alternativne zalihe.

Izvor : The Assay

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!