Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoPrelazak na zelenu tehnologiju mora uključivati održivo rudarstvo

Prelazak na zelenu tehnologiju mora uključivati održivo rudarstvo

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je 27. aprila ulaganje od 18 milijardi evra Evropske investicione banke u Global Gateway EU, ambiciozni program podrške projektima održivog razvoja u partnerskim zemljama u razvoju.

Supported by

Ova najava dolazi nakon novopotpisanog partnerstva EU i Norveške „Zelene alijanse“ za ubrzavanje tranzicije čiste energije u Evropi, koja će u velikoj meri zavisiti od njene sposobnosti da nabavlja kritične minerale, uključujući bakar i kobalt, iz zemalja u razvoju kao što je Demokratska Republika Kongo (DRC).

Zelena tranzicija Evrope je ključna, ali ključni akteri takođe moraju imati na umu potencijalne ekološke i etičke zamke ako se rudarenje vrši neodgovorno. Neformalne rudarske prakse često rezultiraju kršenjem ljudskih prava, degradacijom životne sredine i socioekonomskim izazovima koji su u suprotnosti sa ambicijama evropskog Global Gateway-a. Da bi zadržali svoju posvećenost odgovornim praksama dok postižu zelene ciljeve, zainteresovane strane treba da traže partnerstvo sa rudarskim operacijama koje dele njihove vrednosti i daju prioritet održivim i etičkim praksama.

 

Nova mineralna groznica

 

Poslednjih godina, evropski ambiciozni program dekarbonizacije je povećao potražnju za ključnim mineralima. Zelene tehnologije, kao što su solarni paneli i baterije, zahtevaju značajne količine minerala kao što su litijum i kobalt, očekuje se da će se globalna potražnja za kobaltom, na primer, povećati do 403% do 2050. godine, zbog centralne uloge u električnim vozilima (EV) baterije i druge tehnologije visoke potražnje za zelenu tranziciju.

Neka od najvećih svetskih nalazišta ovih kritičnih minerala nalaze se u DRC, gde se nalazi 70% svetskih rezervi kobalta, kao i ogromnih rezervi bakra sa vrednošću njegovih neiskorišćenih minerala procenjenih na 22,6 triliona evra. Ranije ove godine, EU je na inauguracionom ekonomskom forumu u Kinšasi, koji je okupio lidere DRC-a, Francuske i EU, kao i izvršne direktore više od 50 Francuza, najavila ulaganje od 50 miliona evra u ključni sektor minerala i infrastrukturne projekte DRC-a kompanije.

 

Kršenja ljudskih prava i dečiji rad

 

Uprkos ovom značajnom, globalno priznatom potencijalu, rudarski sektor DRC-a morao je da se suoči sa kršenjem ljudskih prava i ekološkim problemima koji su uobičajeni sa zanatski i ilegalnim rudarstvom.

Procenjuje se da oko 200.000 ljudi radi kao neformalni kopači ili zanatski rudari u rudnicima kobalta u zemlji, što njen neformalni sektor čini jednim od najvećih svetskih proizvođača kobalta. Ovi rudnici su se suočili sa široko rasprostranjenim kritikama zbog dečijeg rada, opasnih uslova rada i korupcije. Na žalost, mnoga deca u ilegalnim i neformalnim rudnicima rade dugo u opasnim uslovima umesto da pohađaju školu. Pored toga, nedostatak bezbednosnih mera i opreme u ovim rudnicima dovodi radnike u opasnost od ozbiljnih povreda ili smrti.

Uzimajući u obzir ove izazove i kritičnu važnost rudarstva i za ekonomiju DRC-a i za globalnu zelenu tranziciju, postoji jasna potreba za pojačanim naporima da se promovišu odgovornije rudarske prakse.

 

Glavne rudarske kompanije nastupaju

 

Rudarske kompanije koje posluju u DRC-u sve više preduzimaju akcije da podrže profesionalizaciju rudarskog sektora i obezbede da se njegovi minerali dobijaju na human, održiv način.

Na primer, kineska rudarska kompanija CMOC, 80% akcionara u rudniku Tenke Fungurume (TFM) u DRC – gde se nalazi jedno od najvećih svetskih nalazišta bakra i kobalta, pridružila se Fair Cobalt Alliance (FCA) 2021. godine. Kao druga po veličini u svetu proizvođač kobalta, CMOC razumljivo želi da podrži ciljeve FCA da se uhvati u koštac sa osnovnim uzrocima zloupotreba zanatskog i malog rudarstva (ASM). Iako nije direktno uključen u samo rudarenje ASM, CMOC podržava sektor obukom o bezbednosti i ljudskim pravima i sastancima sa zanatskim rudarima, koji su uglavnom vođeni na ilegalno rudarenje iz ekonomske potrebe kako bi bolje uzeo u obzir njihove potrebe i smanjio rizike, pored toga da se pridržava najviših ESG standarda u sopstvenim industrijskim rudarskim operacijama.

Slično tome, švajcarska rudarska kompanija Glencore, takođe članica FCA i proizvođač kobalta u DRC-u, pojačala je angažman sa ASM sektorom kako bi podržala legitimne zanatske zadruge usklađene sa međunarodnim standardima ljudskih prava, bezbednosti i dečijeg rada. Svojom akcijom vođenom uverenjem da „zakonski ASM može da igra važnu i održivu ulogu u DRC-u kada se sprovodi odgovorno i transparentno“, Glencore se sastao sa zajednicama koje okružuju njegove operacije kako bi pomogao integraciju zanatskih rudara u lanac snabdevanja i otključavanje njihovih značajan potencijal. Pored odgovornih rudarskih praksi, kompanija takođe radi na tome da pomogne lokalnim zajednicama da pronađu alternativne izvore prihoda za smanjenje siromaštva.

 

Buduće prilike

 

Formalizacija i reforma zanatskog sektora su od ključne važnosti za zadovoljavanje naglo rastuće globalne potražnje i za pomoć vladi DRC-a da povrati poreske prihode izgubljene zbog ilegalnog rudarenja. S obzirom da je primarna korist od ovih resursa njihov prihod, vlade kao što je DRC treba da ojačaju poreske režime kako bi maksimizirale naplatu prihoda i finansirale hitne socio-ekonomske ciljeve u javnom obrazovanju i zdravstvu, dok stabilizuju svoje fiskalne režime kako bi podstakle spoljne investicije.

Ti prihodi, zauzvrat, mogu pomoći u jačanju regionalnih ekonomskih partnerstava, kao što je jačanje prekogranične trgovine kroz Afričku kontinentalnu zonu slobodne trgovine. Postoje znaci da se to možda već dešava, jer su DRC i Zambija prošle godine potpisale sporazum o saradnji kako bi se olakšao razvoj lanca vrednosti u sektoru električnih baterija i čiste energije, koji ima potencijal da stvori velike nove mogućnosti za zapošljavanje i pomogne izvući zajednice iz siromaštva.

Možda još uvek vidimo samo vrh ledenog brega u smislu potencijala Afrike za minerale retkih zemalja, kao što su oni koji se koriste u električnim vozilima, što sugeriše da je puni potencijal regiona još uvek neiskorišćen jer je veći deo njegovog mineralnog bogatstva i dalje neistražen.

Kao takvo, jasno je da prelazak na obnovljive tehnologije ima potencijal da donese ogromne koristi afričkim ekonomijama, kao i globalnoj zelenoj tranziciji sve dok postoje napori da se ovo rudarenje sprovede na održiv i odgovoran način, u skladu sa vrednostima međunarodnih inicijativa kao što je Global Gateway.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Zašto je razumevanje mineralnih asocijacija ključno za snabdevanje mineralima

Poznato je da je malo verovatno da će intenzitet potražnje za kritičnim mineralima i metalima, kako po količini tako i po raznovrsnosti, biti zadovoljen. Ovo je posebno relevantno za ključne metale kao što su kobalt, litijum ili elementi retkih...

Litijum iz Lopara ide do “Mercedesa”

Švajcarsko akcionarsko društvo ARCORE AG, koje je istraživanjem na području opštine Lopare utvrdilo prisustvo značajnih količina litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora, zaključilo je strateško partnerstvo s kompanijom "Rock Tech Lithium", koju planira snabdijevati sirovinama i koja već ima potpisane...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!