Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoMalo tržište skandijuma omelo je planove Platine da razvije akviziciju Rio Tinta

Malo tržište skandijuma omelo je planove Platine da razvije akviziciju Rio Tinta

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Platina Resources Ltd. videla je Kinu kao logičnog kupca ultralakog metala iz svog projekta skandijuma OWendale u Novom Južnom Velsu kada se obavezala na definitivnu studiju izvodljivosti projekta (DFS), završenu u decembru 2018. Ali obilazak analize tržišta sledeće godine otkrio je neke teške istine o obimu i troškovima koji bi bili potrebni za razvoj projekta, rekao je izvršni direktor Platina Resources Corey Nolan.

Sada Platina, čija je cena akcija samo mali deo njenog petogodišnjeg vrhunca, prodaje svoj projekat Rio Tinto grupi. Nolan je srećan što završava tranziciju svoje kompanije istraživaču koji lovi nalazišta zlata od milion unci u Zapadnoj Australiji.

Dok većina svetskog skandijuma dolazi iz otpadnih tokova nusproizvoda metala kao što su kobalt, nikl, uranijum i posebno titanijum, prema londonskoj istraživačkoj grupi Project Blue, Platina i drugi, u istočnim državama Australije imaju dovoljno visok nivo da razviju sredstva kao samostalne projekte .

Supported by

S&P Globalni uvid u robu: Prošle godine, Platina se bavilastvaranjem intelektualne svojine za matičnu leguru aluminijum-skandijum, nakon što je bilo govora o „novim inicijativama“ za unapređenje projekta 2021. Sada ga prodajete. Šta je bio izazov u ​​razvoju ove imovine?

U osnovi, trenutni izazov za razvoj ovih samostalnih skandijumskih projekata je mala veličina tržišta. Da bismo proizveli materijal, moramo biti u mogućnosti da imamo dovoljan obim da generišemo određenu ekonomiju, a taj obim je znatno veći od trenutne veličine tržišta.

To je situacija kokoške i jajeta: nije bilo sigurnog snabdevanja za razvoj tržišta, a bez tržišta ne možete dobiti finansiranje za izgradnju projekata. I to je komplikovanije od toga. Skandijum je skup proizvod za proizvodnju, a kada pravite leguru, ona mora da se takmiči sa drugim legurama, a na tržištu postoji mnogo proizvoda od legura, mnogi koji su znatno jeftiniji od skandijuma i sami po sebi mogu da rade dobre poslove .

Platina se obavezala [DFS] na osnovu toga da će Kinezi biti najverovatnije kupci materijala. Završili smo [DFS] i onda smo se upustili u svet da pokušamo da pronađemo one koji ne uzimaju. Trebalo nam je godinu dana da shvatimo da kineski kupci nisu bili dovoljno veliki niti finansijski sposobni da preuzmu ovaj projekat, ljudi koji trguju aluminijumom uopšte nisu bili zainteresovani, a segment legure na tržištu je izuzetno raznolik. Generalno je privatan i veoma ga je teško iskoristiti.

Nakon naših putovanja, mislili smo da će naša sposobnost prodaje skandijum oksida kao proizvoda biti prilično ograničena, i da zapravo morate da proizvedete proizvod od glavne legure ako želite bilo kakvu šansu da dugoročno razvijete projekat.

Zato smo krenuli u program da počnemo da razvijamo intelektualno vlasništvo oko pravljenja legure, i u jednom trenutku smo predložili smo da se razmotri strategija završetka IP da bi se napravila glavna legura, ali u suštini kupovina skandijum oksida treće strane, dok ne bude dovoljno skale na tržištu da bi se razvio naš projekat samostalno.

Postavljao sam to kao preteču za pokretanje projekta skandijuma kako bismo mogli da krenemo zlatnim putem, ali smo imali nekoliko kupaca koji su došli da obavimo dužnu pažnju, i nakon nekog vremenskog perioda smo došli na prodaju proces sa Rio Tintom.

Zaista je potreban neko sa velikim bilansom stanja, dugoročnim horizontom i ko može da proizvede materijal, što Rio Tinto može da uradi iz Kvebeka, da napravi legure aluminijuma sa skandijumom i postavi uzorke kupcima koji mogu da testiraju materijale i razvijaju proizvode. To je dugoročna strategija i više nisam želeo da srušim Platinu, ukoliko ne provedemo 10 ili 20 godina pokušavajući da razvijemo tržište. To je razlog zašto napuštam skandijumski posao.

Može li dogovor Rio Tinta otvoriti oči avio-industriji da više koristi skandijum?

Rio Tintu je izazovno u velikoj meri jer prave leguru od skandijum oksida u Kvebeku, stavljaju je na tržište i testiraju sa kupcima. Rio Tinto ne želi da uzima skandijum kao nusproizvod, već iz čistog skandijumskog projekta, a mi verovatno imamo najbolji na svetu u pogledu kvaliteta i ekonomičnosti. Zato su odlučili da to zaključaju, tako da ako tržište postane dovoljno veliko, mogu da ga isporuče iz izvora čistog igranja.

U avioindustriji je teško probiti se jer morate da se takmičite sa aluminijum-litijum legurama koje su znatno jeftinije, a proces sertifikacije, dizajniranja komponenti, a zatim njihovo sertifikovanje za avione je dug i bolan put, a ja ne misim da je to logično veliko tržište.

Šta je logično veliko tržište?

To moraju biti tržišta na kojima su kupci manje osetljivi na cenu, koji traže leguru vrhunskog kvaliteta i spremni su za nju platiti višu cenu. Recimo, guma s aluminijskim naplatcima na Porscheu ili Lamborghiniju ili možda određene vojne primene u kojima kupci skandijuma rado dobivaju određenu korist koja se ne odnosi samo na cenu.

Uvek sam bio obožavatelj ideje korišćenja skandijuma u pomorskim aplikacijama. Postoji veliko tržište za očvršćavanjevašeg aluminijuma i dobijanje prednosti koje proizlaze iz njegovog zavarivanja. Dakle, bilo bi dobro i za komercijalne i za mornaričke operacije.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

EIT RawMaterials ulaže 100 miliona evra za jačanje evropskog sektora sirovina

EIT RawMaterials-a će sa 100 miliona evra podržati projekte sirovina od velikog značaja za Evropu, najavljeno je na Samitu o sirovinama. Sa ovom finansijskom injekcijom, pored prethodnih 200 miliona evra već uloženih za period 2023-25, organizacija nastavlja svoju stratešku...

Finska kompanija planira fabriku katodnih aktivnih materijala kao deo napora ka zelenoj tranziciji

Easpring Finland New Materials Oi, zajedničko preduzeće između Finnish Minerals Group i Beijing Easpring Material Technologi Co., Ltd., nedavno je podnelo zahtev za ekološku dozvolu za fabriku katodnog aktivnog materijala (CAM) u Kotki. Oni su zatražili ubrzanu obradu po...

Francuska planira rafineriju nikla i kobalta za jačanje lanca snabdevanja

Francuska vlada podržava inicijativu privatnog sektora za uspostavljanje rafinerije nikla i kobalta u blizini Bordoa, čiji je cilj jačanje lanca snabdevanja baterijama za električna vozila u zemlji i smanjenje zavisnosti od Kine. Po ceni od 300 miliona evra, projekat, koji...
error: Content is protected !!