Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoPrekretnica za evropsku auto-industriju

Prekretnica za evropsku auto-industriju

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Potražnja za kritičnim mineralima, kao što su litijum i nikl, eksponencijalno se povećala poslednjih godina, paralelno sa sve većom proizvodnjom električnih vozila i globalnim naporima ka održivoj energiji i postizanju neto nultih ciljeva.

Brza ekspanzija industrije električnih automobila odigrala je ključnu ulogu u uspehu kritičnih minerala, posebno kao bitnih komponenti u punjivim baterijama. Ovaj uspeh je, zauzvrat, podstakao brojne istraživačke poduhvate dok kopači traže unosne mogućnosti u oblasti istraživanja litijuma.

Čini se da je Evropa u srcu ovog porasta, sa prodajom potpuno električnih automobila na kontinentu koja je porasla za 47% u prvih devet meseci 2023. godine, predvođena evropskim proizvođačima luksuznih automobila, uključujući Volkswagen, Mercedes-Benz, Porsche i BMV.

Supported by

Međutim, nakon godina ubrzanog rasta, čini se da evropska prodaja električnih automobila ulazi u sporu zonu jer vozači čekaju bolje, jeftinije modele, a nedavna smanjenja subvencija na tržištima kao što su Nemačka, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo šteti potražnji, posebno za Plug -In-Hibrid Vehicles (PHEV).

Na globalnom nivou, potražnja za električnim vozilima izgleda da ne posustaje, sa preko 2,3 miliona prodatih električnih automobila u prvom kvartalu ove godine, što je značajno povećanje od 25% u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Ukoliko se ostvare prognoze za ukupan obim prodaje za 2023. godinu, električna vozila bi do kraja kalendarske godine mogla predstavljati 18% ukupne prodaje automobila.

Podsticaj zelene energije

Značajan porast potražnje se u velikoj meri može pripisati globalnom zamahu ka inicijativama za zelenu energiju.

Konkretno, Evropska unija je odigrala značajnu ulogu implementacijom novih standarda CO2 za automobile i kombije, usklađujući se sa svojim ciljevima za 2030. navedenim u paketu Fit for 55, osmišljenom da smanji emisije gasova staklene bašte u Evropskoj uniji za 55% do 2030. godine.

Nadovezujući se na ove napore, Evropska unija je dodatno odredila mandate da svi novi automobili budu 100% električni do 2035. godine, dajući dalji podsticaj potražnji za električnim vozilima.

Ključni minerali i ispunjavanje ciljeva EU

Ključni minerali će igrati ključnu ulogu u zadovoljavanju rastuće potražnje i postizanju ciljeva EU za zeleniju budućnost, usmjeravajući fokus na istraživanja kritičnih minerala.

Među ovim mineralima, litijum i nikl se ističu kao ključne komponente u baterijama, pri čemu rastuća potražnja za električnim vozilima direktno podstiče potrebu za baterijama i povezanim kritičnim mineralima.

U 2022. potražnja za automobilskim litijum-jonskim baterijama porasla je za približno 65%, pri čemu se značajan deo — oko 60% litijuma, 30% kobalta i 10% nikla — direktno pripisuje EV baterijama. Ovo označava značajno povećanje u odnosu na brojke iz 2017. godine, koje su iznosile otprilike 15%, 10% i 2%, respektivno.

Prepoznajući ovu promenu, brojne evropske rudarske kompanije aktivno nastoje da zadovolje rastuću potražnju ne samo za kritičnim mineralima već i za komponentama od vitalnog značaja za električna vozila.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!