Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoPredložena EIA procedura za fabriku baterijskih ćelija u Kotki, Finska

Predložena EIA procedura za fabriku baterijskih ćelija u Kotki, Finska

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Finnish Batteri Chemicals Oi, projektna kompanija Finnish Minerals Group, podnela je EIA program Centru za ekonomski razvoj, transport i životnu sredinu za jugoistočnu Finsku (ELI centar). Program se odnosi na postrojenje za proizvodnju baterijskih ćelija. Podnošenjem se pokreće postupak procene uticaja na životnu sredinu (EIA).

Prema programu EIA, projekat će ispitati opciju implementacije sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 60 GVh. Planirani kapacitet bi zadovoljio potrebe za više od milion električnih automobila godišnje.

Planirano je da se fabrika za proizvodnju baterijskih ćelija sagradi na površini od oko 140 hektara u industrijskoj zoni Keltakalio u Kotki. Lokacija je pored CAM pogona koji je već planiran u istom prostoru.

Supported by

„Postrojenje za proizvodnju ćelija bi podrazumevalo značajnu investiciju u regionu Kotka-Hamina čak I na nacionalnom nivou. Pored pogona za proizvodnju ćelija, u regionu su u toku i pripreme za fabriku prekursora i CAM fabriku. Ove fabrike bi dale značajan podsticaj privredi regiona u decenijama koje dolaze“, kaže Matti Hietanen, izvršni direktor Finnish Minerals Group.

„Potražnja za električnim automobilima u Evropi brzo raste, a lanac vrednosti baterija se razvija brzim tempom. Prema Hietanenu, fabrika za proizvodnju ćelija je prirodan nastavak na druge projekte koji se odnose na razvoj lanca vrednosti baterija.

U postrojenju za proizvodnju ćelija, katoda, anoda, elektrolit i separator se sklapaju za proizvodnju baterijskih ćelija. U sledećoj fazi lanca vrednosti baterija, u fabrici za sklapanje, gotove ćelije se kombinuju u module. Nakon toga, moduli se sklapaju za kreiranje sistema baterija, koji se mogu koristiti u električnim automobilima i rešenjima za skladištenje energije.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!