Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoUlaganje u održivost: Aurubis optimizuje preradu šljake u Bugarskoj

Ulaganje u održivost: Aurubis optimizuje preradu šljake u Bugarskoj

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Aurubis AG, vodeći globalni dobavljač obojenih metala i jedan od najvećih reciklera bakra u svetu, ulaže oko 46 miliona evra u poboljšanje prerade šljake na svojoj lokaciji u Bugarskoj. Puštanje u rad planirano je za 2026. godinu.

Pre svega, projekat predstavlja važan doprinos očuvanju životne sredine: u budućnosti se hlađenje šljake više neće odvijati u jamama.Trenutni proces hlađenja je odobren metod u industriji. Sa novim pristupom prerade šljake, Aurubis ponovo ide iznad aktuelnih ekoloških standarda.

„Optimizacijom prerade šljake, značajno smanjujemo fugitivne emisije nastale prethodnom metodom. Ova investicija predstavlja ključni doprinos postizanju naših ambicioznih ciljeva održivosti. U isto vreme, to naglašava našu posvećenost stalnom unapređenju našeg pristupa ublažavanju klimatskih promena i zaštiti životne sredine“, rekao je dr Heiko Arnold, izvršni direktor kompanije Aurubis Custom Smelting & Products.

Supported by

Novi proces je i korak napred u zaštiti na radu. Pored koristi za životnu sredinu, nova metoda takođe poboljšava prinos metala smanjenjem gubitka bakra u šljaci.

„Ova tehnika obrade šljake nam omogućava da povratimo još veći udeo bakra iz šljake i zadržimo ga u proizvodnom krugu“, rekao je izvršni direktor i potpredsednik Aurubisa Bugarska Tim Kurt. „Moći ćemo da povratimo otprilike 500 tona više bakra godišnje – stvarajući vrednost od sirovina odgovorno i sa još većom efikasnošću resursa.

Ekološki projekat u Bugarskoj usklađen je sa Aurubisovim strateškim ciljevima održivosti kako bi se uticaj proizvodnje na životnu sredinu i klimu dosledno minimizirao. Ovde su od suštinskog značaja stalna ulaganja. Od 2000. godine, kompanija je uložila više od 830 miliona evra u očuvanje životne sredine, kao što je projekat RDE (Smanjenje difuznih emisija) na lokaciji u Hamburgu. Do 2030. Aurubis ima za cilj da smanji specifične emisije prašine za dodatnih 15%.

Fokus je na održivosti: Aurubis proizvodi veliki broj metala sa manje od polovine prosečne emisije CO2 od svojih globalnih konkurenata. Ugljenični otisak za glavni proizvod, bakarne katode, smanjen je za 36 odsto od 2013. Cifre za kalaj su još bolje, gde je Aurubis 76 odsto ispod svetskog proseka. Kompanija cilja na proizvodnju bez ugljenika mnogo pre 2050. godine.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!