Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoPoteškoće u dobijanju visokokvalitetnih sekundarnih sirovina za sprovođenje cirkularne ekonomije

Poteškoće u dobijanju visokokvalitetnih sekundarnih sirovina za sprovođenje cirkularne ekonomije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Obezbeđivanje visokokvalitetnih sekundarnih sirovina predstavlja izazov za kompanije, naročito iz razloga što je reciklaža ključna kružna strategija za jačanje otpornosti lanca snabdevanja koju zagovara EU CRMA. Uprkos tome što recikliranje obezbeđuje preko 35% potražnje EU za CRM-ima poput vanadijuma, volframa i kobalta, rast globalne potražnje i proizvodnje znači konstantan protok dostupnih sekundarnih sirovina, namećući prirodna ograničenja njihovom udelu u proizvodnji.

Efikasna reciklaža se oslanja na materijale koje je lako identifikovati i sortirati. Međutim, izazovi kao što su nenamerno gubljenje ili izvoz otpada koji se može reciklirati, neefikasna upotreba CRM-a u proizvodima i neadekvatna infrastruktura za prikupljanje i reciklažu otpada ometaju napore za reciklažu CRM-a.

Recikliranje aluminijuma

Supported by

Reciklaža aluminijuma se odvija bez ikakvih promena kvaliteta unutar grupa legura, što zahteva visok kvalitet sortiranja. Međutim, nečistoće se često javljaju tokom reciklaže, što utiče na kvalitet.

Recikliranje litijuma

Recikliranje litijuma je i dalje u razvoju, prvenstveno zbog baterija za električna vozila, za koje se očekuje da će masovno doći do kraja svog veka trajanja u narednim godinama. Uprkos budućim projekcijama nestašice litijuma i rastuće potražnje, trenutna ekonomija daje prednost novoiskopanom litijumu u odnosu na reciklirani.

Recikliranje retkih zemljanih elemenata (REE)

Recikliranje REE predstavlja jedinstven izazov, s obzirom na njihov ograničen broj dobavljača i zahtevnu obradu koja je potrebna zbog njihovih stabilnih jedinjenja. Odvojeno prikupljanje magneta retkih zemalja, ključno za određene primene kao što su turbine na vetar, pokazalo se skupim i izazovnim, ometajući stvaranje stabilnih i ekonomskih lanaca snabdevanja za visokokvalitetne reciklirane materijale.

Možemo zaključiti da pristup visokokvalitetnim sekundarnim sirovinama za prakse cirkularne ekonomije zahteva inovativna rešenja za prevazilaženje izazova sortiranja, sakupljanja i obrade u različitim industrijama.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Verde Magnezijum- pozicioniranje Rumunije u vodećeg proizvođača magnezijuma u ​​EU

Investicioni plan kompanije Verde Magnezijum u Rumuniji predstavlja značajan korak ka smanjenju zavisnosti Evropske unije od uvezenog magnezijuma, posebno iz Kine. Reaktiviranjem zatvorenog rudnika magnezijuma i osnivanjem fabrike za preradu, kompanija ima za cilj da,ne samo zadovolji domaću potražnju,...

Potencijal skandijuma za transformacije na polju čiste energije

Uprkos malom prisustvu u Zemljinoj kori, skandijum ima ogroman potencijal da napravi promenu na polju čiste energije. Njegova izvanredna svojstva, kao što su poboljšanje gorivih ćelija sa čvrstim oksidom i stvaranje robusnih, ali laganih legura, samo su deo njegovih...

Pronalaženje puta ka sirovinama u doba čiste energije

Kako svet prelazi na tehnologije čiste energije, lanci snabdevanja prolaze kroz transformaciju, od fosilnih goriva ka nefosilnim mineralima. Od litijuma i nikla za baterije do bakra i elemenata retkih zemalja za različite komponente, ovi materijali su neophodni za pokretanje...
error: Content is protected !!