Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoNastojanje Velike Britanije da smanji zavisnost od Kine u pogledu kritičnih minerala

Nastojanje Velike Britanije da smanji zavisnost od Kine u pogledu kritičnih minerala

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Navodni napor britanske vlade da umanji oslanjanje na Kinu u pogledu ključnih minerala neophodnih za tehnologije zelene energije kao što su turbine na vetar i električna vozila, privukao je pažnju kineskih stručnjaka, koji tvrde da bi to moglo biti nepraktično i da bi moglo uticati na zelenu transformaciju Velike Britanije.

Prema izveštaju The Telegrapha, britanske rafinerije metala za baterije i fabrike električnih automobila će sledećeg meseca dobiti povoljne ugovore o električnoj energiji od vlade. Ovaj potez je deo šire strategije koja ima za cilj smanjenje zavisnosti od Kine.

Kineski stručnjaci smatraju da je pristup Velike Britanije usklađen sa sličnim inicijativama SAD i EU, vođenim geopolitičkim razmatranjima za jačanje ekonomske otpornosti. Međutim, oni ističu praktične izazove, napominjući da ograničeni domaći mineralni resursi Velike Britanije mogu zahtevati nastavak oslanjanja na kineski uvoz.

Supported by

Eksperti naglašavaju dominaciju Kine u globalnom lancu snabdevanja kritičnim mineralima kao što su kobalt, nikl, litijum i retke zemlje. Oni tvrde da uspostavljeni kineski industrijski lanci i tehnologije u ovim oblastima predstavljaju značajne prepreke za zemlje koje žele da diverzifikuju svoje izvore.

Dok zvaničnici Velike Britanije izražavaju zabrinutost za sigurnost snabdevanja mineralima tokom geopolitičkih kriza, kineski stručnjaci tvrde da su takvi strahovi neosnovani i da mogu biti u suprotnosti sa tržišnim trendovima.

Analiza naglašava različite izazove sa kojima se Ujedinjeno Kraljevstvo suočava u uspostavljanju kompletnog industrijskog lanca u zemlji, uključujući visoke troškove rada, nedovoljne lance snabdevanja i neizvesnosti oko politike zaštite životne sredine.

Štaviše, krajnji ceh smanjenja zavisnost od Kine može pasti na potrošače u Velikoj Britaniji, pošto je izvodljivost uspostavljanja sveobuhvatnog domaćeg industrijskog lanca i dalje neizvesna.

Ukratko, dok je nastojanje Velike Britanije da smanji zavisnost od Kine u pogledu kritičnih minerala vođeno geopolitičkim motivima i zabrinutošću oko sigurnosti snabdevanja, ono se suočava sa značajnim praktičnim preprekama. Uspeh ove inicijative i njene implikacije na potrošače ostaju neizvesni.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Verde Magnezijum- pozicioniranje Rumunije u vodećeg proizvođača magnezijuma u ​​EU

Investicioni plan kompanije Verde Magnezijum u Rumuniji predstavlja značajan korak ka smanjenju zavisnosti Evropske unije od uvezenog magnezijuma, posebno iz Kine. Reaktiviranjem zatvorenog rudnika magnezijuma i osnivanjem fabrike za preradu, kompanija ima za cilj da,ne samo zadovolji domaću potražnju,...

Potencijal skandijuma za transformacije na polju čiste energije

Uprkos malom prisustvu u Zemljinoj kori, skandijum ima ogroman potencijal da napravi promenu na polju čiste energije. Njegova izvanredna svojstva, kao što su poboljšanje gorivih ćelija sa čvrstim oksidom i stvaranje robusnih, ali laganih legura, samo su deo njegovih...

Pronalaženje puta ka sirovinama u doba čiste energije

Kako svet prelazi na tehnologije čiste energije, lanci snabdevanja prolaze kroz transformaciju, od fosilnih goriva ka nefosilnim mineralima. Od litijuma i nikla za baterije do bakra i elemenata retkih zemalja za različite komponente, ovi materijali su neophodni za pokretanje...
error: Content is protected !!