Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoPokretanje održivog upravljanja resursima u Kornvolu kroz UNRMS inicijativu

Pokretanje održivog upravljanja resursima u Kornvolu kroz UNRMS inicijativu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kornvol, Ujedinjeno Kraljevstvo, je pionir u revolucionarnom pristupu upravljanju resursima za projekte kritičnih sirovina. Usvajanjem Sistema za upravljanje resursima Ujedinjenih nacija (UNRMS), region unapređuje svoj pristup vađenju, preradi i održivosti resursa. URMS ima za cilj da uskladi ekonomski razvoj, očuvanje životne sredine i društvenu odgovornost.

Objavljena je studija URMS-a, sprovedena u saradnji sa regionalnom vladom, akademskim institucijama i drugim zainteresovanim stranama. Ova studija će poslužiti za međuvladine diskusije na predstojećoj UNECE Nedelji upravljanja resursima 2024, koja je zakazana za 22-26. april u Ženevi.

Kornvol ima bogato rudarsko nasleđe, rudnik kalaja i bakra, koji je sastavni deo njegove ekonomije i identiteta. Prepoznat kao UNESCO-va svetska baština 2006. godine, region se može pohvaliti bogatstvom metalnih, mineralnih i obnovljivih izvora energije koji su ključni za podršku prelasku na Net Zero i postizanje ciljeva Pariskog sporazuma. Kritične sirovine poput litijuma, neophodne za proizvodnju baterija za električna vozila i druge zelene tehnologije, pored kalaja i volframa, imaju poseban značaj.

Supported by

Studija naglašava strateški značaj odgovornog upravljanja resursima za ekonomsku revitalizaciju Kornvola, upravljanje životnom sredinom i klimatske akcije.

Angažovanje i saradnja zainteresovanih strana su u srcu implementacije URMS-a u Kornvolu, naglašavajući dijalog, saradnju i zajedničko donošenje odluka između regionalne vlade, preduzeća, zajednica i drugih ključnih aktera. Takav pristup podstiče inkluzivnost i održivost u rezultatima upravljanja resursima.

Dok su ekstraktivne industrije Kornvola ranije nanosile štetu životnoj sredini, napori za usvajanje održivije prakse su u toku uz podršku URMS-a. Među preporukama studije je i implementacija Strateške procene uticaja na životnu sredinu (SEA), koristeći UNECE Protokol o SEA za ublažavanje uticaja na životnu sredinu.

Štaviše, studija naglašava usvajanje novih pristupa sa niskim sadržajem ugljenika u istraživanju resursa, ekstrakciji i preradi, podstičući tehnološke inovacije i efikasnost uz promovisanje otvaranja radnih mesta i ekonomskog rasta. Takođe istražuje načine za smanjenje uticaja ekstrakcije minerala na životnu sredinu kroz metode kao što su bioluženje i selektivno rudarenje, kao i korišćenje neiskorišćenih geotermalnih i obnovljivih izvora energije.

Frensis Vol, profesor primenjene mineralogije na rudarskoj školi Camborne, Univerzitet u Ekseteru, naglašava ulogu URMS-a kao alata za angažovanje zainteresovanih strana, principe cirkularne ekonomije, saradnju i praćenje učinka upravljanja resursima.

Primena principa URMS takođe može da zaštiti prirodno i kulturno nasleđe Kornvola, doprinoseći održivom razvoju u sektoru turizma, glavnog pokretača ekonomije regiona.

Direktor za održivu energiju u UNECE, Dario Liguti, ističe Kornvolovu primenu URMS-a kao modela za druge regione, zemlje i industrije koje žele da unaprede svoje prakse upravljanja resursima u skladu sa ciljevima održivog razvoja. Fleksibilnost, prilagodljivost, angažovanje zainteresovanih strana i inovativnost URMS-a nude okvir koji se može replicirati za promovisanje ekonomskog razvoja, održivosti životne sredine i društvene odgovornosti u projektima resursa širom sveta.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!