Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoEU i Uzbekistan uspostavljaju strateško partnerstvo sa fokusom na kritične sirovine

EU i Uzbekistan uspostavljaju strateško partnerstvo sa fokusom na kritične sirovine

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Evropska unija i Uzbekistan su učvrstili svoju saradnju potpisivanjem Memoranduma o razumevanju (MoR), započinjući strateško partnerstvo fokusirano na kritične sirovine (CRM). Ovaj sporazum označava ključni korak ka obezbeđivanju raznovrsne i održive ponude CRM-a koji je od suštinskog značaja za zelenu i digitalnu tranziciju u EU i Uzbekistanu.

Memorandum o razumevanju, koji su potpisali izvršni potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis i uzbekistanski ministar za investicije, industriju i trgovinu Laziz Kudratov, naglašava obostranu posvećenost unapređenju saradnje u oblasti CRM-a.

Ovo strateško partnerstvo ima za cilj da se bavi ključnim oblastima saradnje, kao što su:

Supported by

Integracija održivih CRM lanaca vrednosti, uključujući umrežavanje, odabir predloga projekta, zajednički razvoj projekta, promociju trgovine i olakšavanje investicija u celom lancu vrednosti. Povećanje otpornosti lanaca snabdevanja CRM-a i podsticanje dijaloga radi jačanja transparentnosti u investicionim, operativnim i izvoznim merama.

Prikupljanje sredstava za partnerske projekte i razvoj infrastrukture neophodne za unapređenje CRM lanca vrednosti, kao što je razvoj snabdevanja čistom energijom. Saradnja za postizanje održive i odgovorne proizvodnje i nabavke CRM-a. Zajednički napori u istraživanju i inovacijama, koji obuhvataju razmenu znanja i tehnologije u vezi sa održivim CRM istraživanjem, ekstrakcijom, preradom i recikliranjem. Inicijative za izgradnju kapaciteta za sprovođenje relevantnih propisa i podsticanje obuke i razvoja veština.

Nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju, EU i Uzbekistan će sarađivati na osmišljavanju operativne mape puta sa detaljima o konkretnim akcijama implementacije.

Usklađeno sa ciljevima navedenim u Akcionom planu za 2020. za kritične sirovine i strategijom spoljnog energetskog angažovanja EU, ovo partnerstvo naglašava posvećenost EU uspostavljanju uzajamno korisnih partnerstava u lancu vrednosti CRM-a sa zemljama bogatim resursima.

Uzbekistan se može pohvaliti drugim najvećim rezervama CRM-a u Centralnoj Aziji, uključujući značajna nalazišta minerala poput bakra, molibdena i zlata. Strategija rudarstva zemlje je u skladu sa ambicijama da se poboljša CRM procesiranje za domaću i međunarodnu industriju, posebno u sektoru automobilske i potrošačke elektronike.

EU je do sada uspostavila partnerstva za sirovine sa Kanadom (2021), Ukrajinom (2021), Kazahstanom (2022), Namibijom (2022), Čileom (2023), Argentinom (2023), Zambijom (2023), Demokratskom Republikom Kongo ( 2023), i Grenlandom (2023).

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!