Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoPočinje rad Vulkanovog postrojenja za ekstrakciju litijuma

Počinje rad Vulkanovog postrojenja za ekstrakciju litijuma

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Vulcan Energy Resources Ltd, proizvođač obnovljive energije i razvijač litijum
neutralnog ugljen-dioksida, započeo je puštanje u rad u svom postrojenju za optimizaciju ekstrakcije litijuma (LEOP).
Vulcan je započeo puštanje u rad svog LEOP-a, za potrebe ekstrakcije, prečišćavanja i koncentracije litijum hlorida iz slane vode u dolini Gornje Rajne u Nemačkoj. Ova prekretnica predstavlja veliki korak napred Vulcan-a i njegovog Zero Carbon Lithium projekta.
Ovo takođe predstavlja značajan napredak ka omogućavanju nezavisnosti domaćeg evropskog lanca snabdevanja litijumom kao kritičnu sirovinu i omogućavanje održivije industrije proizvodnje EV baterija u Evropi.
Očekuje se da će faza puštanja u rad LEOP-a trajati do oktobra, kada će prva slana voda biti uvedena u postrojenje za početak procesa ekstrakcije litijuma.
Vulcan je počeo da gradi svoj LEOP 2022. godine, dizajniran kao objekat za
optimizaciju, operativnu obuku i kvalifikaciju proizvoda kako bi omogućio komercijalnu operativnu spremnost do kraja 2025. godine.
LEOP je nasledio Vulcan-ovu pilot fabriku, koja je uspešno radila 2,5 godine,
proizvodeći litijum hlorid iz Vulcan-ovih proizvodnih bunara.
Za ekstrakciju litijuma iz slane vode, Vulcan koristi DLE adsorpcionog tipa (A-DLE), koji je komercijalno dokazana tehnologija u industriji litijuma od 1990-ih. A-DLE je takođe koristan u smislu niskih operativnih troškova, veće vremenske efikasnosti i nižeg ugljičnog otiska u odnosu na stare industrijske metode proizvodnje litijuma.
Vulcan će koristiti svoj sorbent VULSORB kao deo procesa ekstrakcije litijuma.
Tokom faze pilotiranja, VULSORB je pokazao veće performanse i manju potrošnju vode za ekstrakciju litijuma u ​​poređenju sa komercijalno dostupnim sorbentima koje je testirala kompanija.
Kada se litijum hlorid proizvede, biće transportovan u Vulkanovo centralno postrojenje za optimizaciju litijum elektrolizera (CLEOP) u Frankfurt-Hochstu gde će se litijum hlorid pretvoriti u litijum hidroksid, koji će testirati Vulkanovi partneri za isporuku litijuma, Stellantis, Volkswagen, Renault, Umicore i LG Energy Solution.
Cilj Vulcanove komercijalne operacije prve faze je 24 000 t/g proizvodnje litijum
hidroksida, kako bi snabdevala svoje dobavljače u Evropi litijumom domaće proizvodnje neutralnim ugljenikom.

Cris Moreno, izvršni direktor, komentariše:

„Početak puštanja u rad našeg LEOP postrojenja predstavlja značajnu prekretnicu za nas, kao i za celu evropsku industriju baterija. Do 2030. Evropa će se verovatno suočiti sa značajnom nestašicom litijuma, što bi moglo imati ozbiljne implikacije po evropsku industriju baterija i automobilske industrije ako se domaće zalihe ne realizuju. Vulcan se sprema da bude prva koja će proizvoditi litijum iz Evrope, za Evropu, ali i da bude prva kompanija u svetu koja proizvodi ugljenično neutralni litijum. Početak puštanja u rad našeg LEOP postrojenja je ključni korak ka implementaciji prve faze našeg litijumskog projekta sa nultim ugljen-dioksidom i omogućavanju bezbednog i nezavisnog evropskog lanca snabdevanja litijumom.
„Ovo je veliko dostignuće odlučnog tima. Naša pilot postrojenja su već pokazala
sposobnost A-DLE, tehnologije koja je decenijama komercijalno u upotrebi širom sveta, na našim slanicima. Sa ovom odlučnošću, nastavićemo da napredujemo u narednim mesecima, pokrećući tranziciju mobilnosti u Evropi i služeći kao inspirativan primer onoga što je moguće, pionirski u budućnosti bez ugljenika.”

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Hispania kupuje imovinu u Španiji

Hispania Resources Inc., kompanija za istraživanje minerala fokusirana na Španiju, objavila je da je 10. novembra završila kupovinu Otero poseda koji se nalazi u Kastilji i Leonu, Španija. Imanje je zvanično poznato kao: "C.E. SEGOVIANA OESTE" i sastoji se od...

EU i Grenland potpisali strateško partnerstvo za održive lance snabdevanja 

EU je potpisala Memorandum o razumevanju (MoR) sa Vladom Grenlanda za strateško partnerstvo i razvoj održivih lanaca sirovina. Izvršni potpredsednik za evropski zeleni dogovor, međuinstitucionalne odnose i predviđanje Evropske komisije, Maroš Šefčovič, potpisao je Memorandum o razumevanju sa Vladom Grenlanda,...

Prekretnica za evropsku auto-industriju

Potražnja za kritičnim mineralima, kao što su litijum i nikl, eksponencijalno se povećala poslednjih godina, paralelno sa sve većom proizvodnjom električnih vozila i globalnim naporima ka održivoj energiji i postizanju neto nultih ciljeva. Brza ekspanzija industrije električnih automobila odigrala je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!