Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoPartnerstvo između Kazahstana i EU u kritičnim sirovinama, zelenom vodoniku i baterijama

Partnerstvo između Kazahstana i EU u kritičnim sirovinama, zelenom vodoniku i baterijama

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kazahstanska ambasada u Belgiji je 5. marta bila domaćin skupa na kom je prisustvovalo oko 60 visokih zvaničnika Evropske unije i predstavnika poslovne zajednice EU. Fokus ovog značajnog sastanka bila je saradnja između Kazahstana i Evrope u vezi sa kritičnim sirovinama (CRM), zelenim vodonikom i baterijama.

U novembru 2022. godine, Kazahstan i Evropska unija potpisali su Memorandum o razumevanju o održivim sirovinama, baterijama i lancima vrednosti obnovljivog vodonika. Usledilo je usvajanje detaljne mape puta za implementaciju tokom 2023. godine.

Tokom sastanka 5. marta, Bolat Akčulakov, energetski savetnik predsednika Kazahstana, istakao je strateški značaj Memoranduma o razumevanju Kazahstan-EU. On je naglasio njegovu ulogu u negovanju strateškog partnerstva u cilju zajedničkog ostvarivanja ciljeva zelene tranzicije.

Supported by

Luc Devigne, zamenik generalnog direktora za istočnu Evropu i centralnu Aziju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), pozdravio je odnose Kazahstana i EU kao „priču o uspešnoj saradnji“. On je izrazio posvećenost EU daljem jačanju ovog partnerstva, obezbeđujući održivost lanaca snabdevanja i zajedničko postizanje ciljeva klimatskih promena.

Kao deo događaja, kazahstanska nacionalna kompanija Kazakh Invest je u svojoj kancelariji u Briselu dostavila sveobuhvatan izveštaj o CRM-u. Istaknuto je da Kazahstan trenutno proizvodi 19 od 34 kritične sirovine koje navodi Evropska unija.

U izveštaju se dalje ističe da kazahstanski proizvođači trenutno snabdevaju EU berilijumom, tantalom i titanijumom. Postoji neiskorišćen potencijal za istraživanje drugih sirovina u Kazahstanu, sa perspektivom uspostavljanja fabrika za preradu nikla, kobalta, mangana i litijuma. Ovaj strateški potez omogućio bi kazahstanskim preduzećima da značajno doprinesu proizvodnji baterija, vitalne komponente za električna vozila.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Verde Magnezijum- pozicioniranje Rumunije u vodećeg proizvođača magnezijuma u ​​EU

Investicioni plan kompanije Verde Magnezijum u Rumuniji predstavlja značajan korak ka smanjenju zavisnosti Evropske unije od uvezenog magnezijuma, posebno iz Kine. Reaktiviranjem zatvorenog rudnika magnezijuma i osnivanjem fabrike za preradu, kompanija ima za cilj da,ne samo zadovolji domaću potražnju,...

Potencijal skandijuma za transformacije na polju čiste energije

Uprkos malom prisustvu u Zemljinoj kori, skandijum ima ogroman potencijal da napravi promenu na polju čiste energije. Njegova izvanredna svojstva, kao što su poboljšanje gorivih ćelija sa čvrstim oksidom i stvaranje robusnih, ali laganih legura, samo su deo njegovih...

Pronalaženje puta ka sirovinama u doba čiste energije

Kako svet prelazi na tehnologije čiste energije, lanci snabdevanja prolaze kroz transformaciju, od fosilnih goriva ka nefosilnim mineralima. Od litijuma i nikla za baterije do bakra i elemenata retkih zemalja za različite komponente, ovi materijali su neophodni za pokretanje...
error: Content is protected !!