Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoOtkriveno još jedno nalazište zlata u BiH

Otkriveno još jedno nalazište zlata u BiH

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Nastavkom geoloških istraživanja na teritoriji opštine Jezero u Bosni i Hercegovini potvrđeno je postojanje novih zlatonosnih geoloških formacija.

Zlato je potvrđeno na lokalitetu Zekilova kosa, koji se nalazi severozapadno od prethodno istraživanog lokaliteta Otomalj, a u sklopu istražnog polja Sinjakovo.

Navedenim istraživanjima zahvaćena je površina od 1,2 km2, a sudeći po dosadašnjim rezultatima, istražna zona otvara se dalje ka severozapadu, gde se očekuju i značajniji rezultati.

Supported by

“Dodatna laboratorijska analiza uzoraka identifikovanih nedavnim geološkim i geofizičkim istraživanjem značajno je povećala naš istraživački interes za lokalitet Zekilova kosa. Dalje praćenje ovih izvrsnih rezultata bez sumnje je opravdano, a očekujemo da ćemo što skorije dobiti i saglasnost lokalne samouprave za nastavak geoloških istraživanja. Naši geolozi su, sistematičnim istraživanjima tla, otkrili uzbudljive površinske anomalije u područjima koja nikada nisu bila predmet modernih geoloških istraživanja. Naša kompanija je sprovela ove geološke aktivnosti uz konsultacije sa svim meritornim faktorima, dakle predstavnicima lokalnih zajednica i geološkim stručnjacima, stavljajući strogi fokus na ekstremno važnu praksu zaštite životne sredine. Radujemo se nastavku geoloških istražnih radova na navedenom lokalitetu i transparentnom objavljivanju eventualnih značajnih rezultata istraživanja jer su takvi nalazi od izuzetnog značaja, kako za našu kompaniju, tako i za samu lokalnu zajednicu ali i za Republiku Srpsku”, poručio je Mladen Lujić, izvršni direktor kompanije Lykos Balkan Metals.

I početkom 2023. godine laboratorijski nalazi geoloških istraživanja na tri lokacije već su potvrdili postojanje zlatonosnih geoloških formacija na lokalitetu Otomalj koje doseže čak i do neverovatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara, prenosi b92.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ruralne zajednice protiv iskopavanja litijuma u Portugaliji

Porodica Aide Fernandes generacijama živi u selu smeštenom u severnim planinama Portugala. Ovde su se bavili stokom i uzgajali grožđe u bujnim zelenim poljima. Zatim su usledili šumski požari 2010. godine, simbol klimatskih promena koje muče Evropu. Ipak, tokom...

Srbija se suočava sa dilemom oko ekstrakcije litijuma zbog zabrinutosti za životnu sredinu

Nakon što je Evropska komisija najavila pregovore u vezi sa memorandumom o kritičnim sirovinama, pokretanje teme o ekstrakciji litijuma u ​​Srbiji ponovo izaziva strah među njenim građanima. Uprkos glasnom protivljenju rudarstvu litijuma, posebno u pogledu potencijalnih ekoloških katastrofa, Maroš Šefčovič,...

Zbog čega Rio Tinto lobira za priključenje Srbije EU

Koliko god poriv glavne zastupnice Rio Save da negira lobističke aktivnosti Rio Tinta izgledao uzaludan spram zvanične evidencije EU, bolju taktiku verovatno nije mogla da odabere. Jer niti može da objasni kako je pristupanje Srbije EU sopstveni interes kompanije...
error: Content is protected !!