Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoOčekivanja od rudarstva u Španiji sa izazovima očuvanja životne sredine

Očekivanja od rudarstva u Španiji sa izazovima očuvanja životne sredine

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Veliki izazov sa kojim se Evropa trenutno suočava je njena skoro potpuna zavisnost od uvoza sirovina. Trenutno, prema podacima američkog Geološkog zavoda za mineralne sirovine, litijum koji se kopa u Evropskoj uniji predstavlja samo 1% svetske eksploatacije litijuma. Ako uzmemo u obzir, na primer, da Evropa proizvodi četvrtinu ukupne količine električnih vozila u svetu, možemo dobiti tačnu predstavu o razmerama izazova.

Stoga se čini realnim i razumnim sprovesti analizu mogućnosti dobijanja litijuma na evropskom tlu. Konkretno u državama kao što je Španija, koja ima dovoljan potencijal da zauzme relevantan prostor u oblasti eksploatacije, sa obećavajućim nalazištima, velikim rudarskim iskustvom i tradicijom, i odličnim istraživačkim ekosistemom koji garantuje pristup neophodnoj tehnologiji. Međutim, pored svega ovoga,ne treba izgubiti iz vida veliki ekološki izazov.

Snaga i mogućnosti Španije

Supported by

Prvo što možemo da istaknemo kada govorimo o Španiji kao potencijalnom ekstraktoru litijuma je značaj njenih rezervi. Na evropskom nivou, najveće rezerve litijuma nalaze se u Češkoj (31%), Srbiji (27%) i Ukrajini (15%). Sledi Španija sa 13%, a ostale zemlje imaju veoma ograničene rezerve (Francuska 4% i Nemačka 3%, prema studiji Blandine Gourcerol). Drugim rečima, u kontekstu Evropske unije, reč je o drugoj referentnoj teritoriji za razvoj sopstvene industrije.

Ove rezerve se nalaze uglavnom u Kastilji i Leonu, Galiciji, Ekstremaduri i Andaluziji, tačnije u Kadizu.Tu se nalazi velika rezerva litijuma, koja se smatra jednom od najvećih u Evropi, identifikovana u rudniku San Hose del Vale.

Još jedan izuzetan slučaj je Ekstremadura, gde su pronađena druga značajna nalazišta litijuma, kao što su San Hose de Valdeflores i Las Navas – oba u Kaseresu, kao i Galicija, sa ležištem Alberta. Ova nalazišta još uvek nisu u potpunosti iskorišćena, ali predstavljaju značajan potencijal za ekstrakciju litijuma u ​​budućnosti.

Samo postojanje ovih nalazišta je ključni faktor za pozicioniranje Španije kao ekstraktora litijuma, ali tome moramo dodati njenu čvrstu rudarsku infrastrukturu i dugu tradiciju u vađenju minerala. Španska rudarska industrija je međunarodno priznata po svom iskustvu u eksploataciji različitih resursa, kao što su gvožđe, ugalj i plemeniti metali. I upravo ovo rudarsko iskustvo pruža solidnu osnovu za širenje  rudarstva litijuma.

Veliki ekološki izazov

Postavljaju se veoma bitna pitanja uticaja industrije rudarstva litijuma na ekologiju. Među glavnim pitanjima koja treba uzeti u obzir možemo istaći najmanje četiri. Održivost bilo kog rudarskog projekta zavisiće od adekvatnog odgovora na svako od njih.

Prvo je odgovorno korišćenje vode. Ekstrakcija litijuma često uključuje intenzivnu upotrebu vode u rudarstvu i procesima ekstrakcije, što može uticati na lokalne vodne resurse. Važno je implementirati efikasne i održive prakse upravljanja vodama i osigurati da vodosnabdevanje za lokalne zajednice, poljoprivredu ili druge osnovne svrhe ne bude ugroženo.

Drugo, mora se uzeti u obzir pravilno upravljanje otpadom i hemikalijama. Takva industrija će stvarati otpad i hemijske emisije kojima se mora pravilno upravljati. Imperativ je sprovesti detaljne studije uticaja na životnu sredinu i primeniti mere ublažavanja radi zaštite biodiverziteta pogođenih područja.

Treće relevantno pitanje je upotreba energije i emisija ugljenika. Dok je litijum ključna komponenta u prelasku na čistiju energiju, ekstrakcija i prerada minerala zahteva značajnu količinu energije, za koju će biti poželjno tražiti obnovljive izvore energije koji minimiziraju ugljenični otisak čitavog lanca snabdevanja.

Konačno, što se tiče ekoloških izazova, treba uzeti u obzir učešće i konsultacije sa lokalnim zajednicama. Ekstrakcija litijuma može imati značajan uticaj na lokalne zajednice, kako u pogledu zapošljavanja, tako iu pogledu promena u njihovom okruženju. Iz tog razloga je od suštinskog značaja uključiti zajednice u proces donošenja odluka, obezbediti jasne i transparentne informacije o potencijalnim uticajima i obezbediti da se sprovedu odgovarajuće procene rizika i koristi pre nego što se započne bilo koji projekat.

Ukratko, sa sigurnošću se može reći da rudarstvo litijuma u ​​Španiji ima ogroman potencijal i da će sigurno biti suštinski deo strategije Evropske unije. Sa druge strane ,od suštinskog je značaja pronaći ravnotežu između jačanja industrije litijuma i zaštite životne sredine primenom održivih praksi i čistih tehnologija.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...
error: Content is protected !!