Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoNova pravila EU o recikliranju baterija

Nova pravila EU o recikliranju baterija

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Prelazak na čistu energiju zahtevaće mnogo baterija — prvenstveno za napajanje električnih vozila i skladištenje obnovljive energije. Kreatori politike Evropske unije sve su zabrinutiji oko toga gde će nabaviti sve metale potrebne za izradu tih baterija. Postoji jedan potencijalni izvor metala. Iskorišćene litijum-jonske baterije iz električnih vozila, e-bicikala i potrošačke elektronike, koje sadrže litijum, kobalt, nikl i druge sastojke potrebne za pravljenje novih.

Recikliranje metala koji se koriste u baterijama ima potencijal da ograniči potrebu za rudarenjem štetnim po životnu sredinu, a istovremeno i smanjenje elektronskog otpada. Ali evropska industrija reciklaže litijum-jonskih baterija je u povoju. Dok su proizvođači prošle godine prodali skoro 700.000 tona litijum-jonskih baterija na evropsko tržište, recikleri su imali kapacitet da prerade samo oko 17.000 tona otpadnih baterija, prema Circular Energi Storage, firmi za analizu podataka za industriju baterija.

Nova pravila koja su stupila na snagu mogla bi pomoći da se to promeni. Nakon godina pregovora, EU je usvojila sveobuhvatnu uredbu o baterijama koja bi mogla da podstakne recikliranje. Stručnjaci za industriju baterija kažu da ova politika ima potencijal da poveća recikliranje litijum-jonskih baterija širom EU.

Supported by

Nova pravila EU o baterijama „imaće veoma veliki uticaj na ceo lanac snabdevanja ne samo u Evropi već i globalno“, rekao je za Grist Sjao Lin, izvršni direktor kineske konsultantske kuće za recikliranje metala baterija Botree Cicling.

Uredba o baterijama zamenjuje politiku iz 2006. koja se fokusirala na minimiziranje zdravstvenih rizika uzrokovanih opasnim sastojcima baterija kao što su olovo i kadmijum. Nova pravila odražavaju značajnu ulogu koju baterije, posebno litijum-jonske, igraju u današnjem društvu. EU želi da osigura da su održive tokom čitavog životnog ciklusa, od proizvodnje do odlaganja. Uredba zahteva od proizvođača da sakupljaju otpadne litijum-jonske baterije za reciklažu i, u slučaju EV, e-bicikla i baterija za skladištenje energije, ugrade reciklirane materijale u nove. Regulativa o baterijama takođe uključuje ambiciozne ciljeve za oporavak metala, podstičući  reciklere da koriste tehnologije koje dobro obavljaju posao vraćanja kritičnih resursa kao što je litijum.

Uredba dolazi u ključnom trenutku. Prodaja električnih vozila cveta u Evropi i širom sveta, zbog čega potražnja za metalima naglo raste. Možda će biti potrebne stotine novih rudnika za snabdevanje tim metalima do sredine 2030-ih. Ali rudarstvo uzima značajan danak po životnu sredinu, a često i lokalne zajednice. Većina zemalja EU ima ograničene resurse metala za baterije, što ih primorava da se oslanjaju na uvoz iz zemalja sa lošim iskustvom u oblasti zaštite životne sredine i ljudskih prava.

Recikliranje baterija se često ističe kao održiviji način za ublažavanje dugotrajnog pritiska u snabdevanju. Istrošene EV baterije, kao i manje baterije u e-biciklima, električnim alatima, pametnim telefonima i još mnogo toga, bogate su metalima potrebnim za pravljenje novih. Danas Kina prednjači u svetu u reciklaži litijum-jonskih baterija, delimično zahvaljujući politici koja je podstakla, posebno u sektoru električnih vozila. Kineska vlada je 2018. godine odredila da su proizvođači električnih vozila odgovorni za prikupljanje istrošenih baterija i postavila ambiciozne stope oporavka metala koje recikleri moraju da ispune da bi bili uključeni na vladinu belu listu.

EU sada ide stopama Kine tako što upućuje proizvođače da osiguraju da se baterije prikupljaju za reciklažu bez naknade za potrošače. Za potrošačke elektronske i baterije za „laka transportna sredstva“ — one koje se koriste u e-skuterima, e-biciklima i slično — stope prikupljanja će se postepeno povećavati tokom naredne decenije. U međuvremenu, u sektoru električnih vozila i skladištenja energije, proizvođači su obavezni da vrate sve baterije na reciklažu. Bosch, koji proizvodi baterije za evropsku industriju e-bicikala, rekao je Gristu u saopštenju poslatom e-poštom da su proizvođači bicikala „ili već uspešno uveli ili trenutno rade na sistemima za prikupljanje“ kako bi ispunili nove zahteve, sa vraćanjem baterija za e-bicikle. programi koji su trenutno aktivni u Nemačkoj, Holandiji, Belgiji i Francuskoj.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!