Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoBarikov rudnik zlata Kibali pokreće novi desetogodišnji plan

Barikov rudnik zlata Kibali pokreće novi desetogodišnji plan

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Barrick Gold pojačava svoj projekat rudnika Kibali novim desetogodišnjim planom za povećanje proizvodnje u najvećem afričkom rudniku zlata u DRC-u.

Barrick Gold, kanadska rudarska kompanija koja proizvodi zlato i bakar na šesnaest lokacija u trinaest zemalja, objavila je da sprovodi desetogodišnji plan u svom rudniku Kibali u Demokratskoj Republici Kongo.

Supported by

Kao najveći afrički rudnik zlata Kibali je u poslednjih deset godina širio poslovanje i očekuje se da će zadržati taj status u narednoj deceniji. Rudnici prvog reda mogu proizvesti 500.000 oz. zlata najmanje još deset godina po ceni ispod industrijskog proseka.

U svom saopštenju za javnost, Barrick je izvestio da je Kibali povećao proizvodnju u proteklom tromesečju kao deo svog planiranog povećanja kako bi ispunio svoje godišnje ciljeve. U međuvremenu se očekuje da će uspešno istraživanje obnoviti rezerve iscrpljene rudarenjem.

Rudnik većinu svoje energije crpi iz svoje tri hidroelektrane na reci Kibali. Očekuje se da će planirana solarna farma od 16 MV, dizajnirana da podrži hidroenergiju tokom sušne sezone u Demokratskoj Republici Kongo , povećati doprinos obnovljive energije energetskoj mreži rudnika sa 79% na 88%, pri čemu Kibali radi u potpunosti na obnovljive izvore energije tokom sezone kiša .

Biodiverzitet i razvoj zajednice

Mark Bristou, predsednik i izvršni direktor kompanije Barrick, rekao je da stvaranje rudnika svetske klase i uspešne lokalne ekonomije u jednom od najudaljenijih i najnerazvijenijih regiona DRC-a predstavlja trijumf za uspešno partnerstvo između kompanije, vlade i njenih zajednica. On je dalje prokomentarisao: „Naši akteri u DRC-u su imali ogromnu korist od Kibalija, koji je u proteklih deset godina doprineo zemlji od 4,6 milijardi dolara u obliku dividendi, tantijema i poreza. U skladu sa našom lokalnom politikom nabavke, Kibali daje prednost kongoanskim dobavljačima i izvođačima radova.

Za 13 godina, kompanija Kibali je isplatila plate u iznosu od 621 milion dolara. Uložio je oko 196 miliona dolara u razvoj infrastrukture i podršku zajednice.

Drugi način na koji je Barik pokazao svoju posvećenost DRC-u je pomaganje očuvanja Nacionalnog parka Garamba i vraćanje 16 belih nosoroga u Nacionalni park na severoistoku DRK-a, gde je ova vrsta poslednji put viđena 2006. godine. Barik je obezbedio više od 2,5 miliona dolara za ogrlice za praćenje, gorivo za posmatračke avione, programe spasavanja i rehabilitacije i poboljšanja kritične infrastrukture kao što su putevi i mostovi.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Stellantis i CATL planiraju evropsku fabriku za proizvodnju jeftinijih EV baterija

Stellantis planira da izgradi fabriku baterija za električna vozila (EV) sa kineskom savremenom Amperek tehnologijom (CATL) u Evropi. To bi bila četvrta fabrika u regionu, pošto evropski proizvođač automobila nastoji da proizvodi jeftinije baterije i pristupačnija EV. Planovi za EV...

Evropske ambicije čiste energije u svetu koji se menja

U eri sve manje globalizacije, hitnost obezbeđivanja stabilnih lanaca snabdevanja za strateške i kritične sirovine se povećala. Ovi materijali se sada pojavljuju kao okosnica naših modernih društava, slično ulozi koju su nekada igrali nafta i gas. Svet stoji na ivici...

Proizvođači automobila nastoje da proizvode EV vozila sa manje retkih zemalja

Veliki proizvođači automobila traže nove načine da naprave motore za električna vozila (EV) koji manje zavise od minerala retkih zemalja. Kina kontroliše većinu rudarstva i obrade grupe od 17 metala poznatih kao retke zemlje. Ovi minerali se koriste za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!