Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoNorveška i EU jačaju saradnju na održivim lancima vrednosti i razvoju baterija

Norveška i EU jačaju saradnju na održivim lancima vrednosti i razvoju baterija

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Norveška i EU potpisale su sporazum o jačanju saradnje, sa fokusom na sirovine i baterije.

Ministar trgovine i industrije Jan Kristijan Vestre istakao je značaj ovog industrijskog partnerstva, ističući njegovu ulogu u ubrzavanju klimatskih i zelenih ciljeva tranzicije. On je ukazao na potencijal za ekonomski rast, povećanje investicija i otvaranje radnih mesta u Norveškoj.

Izvršni potpredsednik Maroš Šefčovič istakao je strateški značaj sporazuma, ističući njegov potencijal za stvaranje poslovnih i istraživačkih mogućnosti uz jačanje industrijske baze i političkih veza između Norveške i EU.

Supported by

Industrijsko partnerstvo, ključna komponenta Zelene alijanse potpisane prošle godine, ima za cilj unapređenje klimatske, ekološke, energetske i industrijske saradnje.

Ministar Vestre je istakao značaj sporazuma za norveška preduzeća i njegovu ulogu u podsticanju dijaloga sa EU o pitanjima koja utiču na zelene lance vrednosti. On je naglasio usklađenost partnerstva sa norveškom Zelenom industrijskom inicijativom i njen fokus na kritične sirovine i baterije.

Uloga Norveške kao dobavljača kritičnih sirovina je ključna za zelenu i digitalnu transformaciju. Partnerstvo nastoji da odgovori na ranjivosti u globalnim lancima snabdevanja promovisanjem saradnje između Norveške i EU u ovoj oblasti.

Baterije su identifikovane kao ključna tehnologija za tranziciju obnovljivih izvora energije, a očekuje se da će globalna potražnja rasti. Industrijsko partnerstvo ima za cilj da odgovori na zabrinutost norveških proizvođača baterija u vezi sa uticajem trgovinskih sporazuma na pristup tržištu. Norveška će sada učestvovati na ministarskim sastancima u Evropskoj alijansi za baterije, olakšavajući dijalog o uspostavljanju evropskog lanca vrednosti baterija.

Sve u svemu, partnerstvo pruža okvir za diskusije o potencijalnim poremećajima u regionalnim lancima vrednosti, uključujući primenu pravila porekla za komponente baterija kojima se trguje između EU i UK.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Verde Magnezijum- pozicioniranje Rumunije u vodećeg proizvođača magnezijuma u ​​EU

Investicioni plan kompanije Verde Magnezijum u Rumuniji predstavlja značajan korak ka smanjenju zavisnosti Evropske unije od uvezenog magnezijuma, posebno iz Kine. Reaktiviranjem zatvorenog rudnika magnezijuma i osnivanjem fabrike za preradu, kompanija ima za cilj da,ne samo zadovolji domaću potražnju,...

Potencijal skandijuma za transformacije na polju čiste energije

Uprkos malom prisustvu u Zemljinoj kori, skandijum ima ogroman potencijal da napravi promenu na polju čiste energije. Njegova izvanredna svojstva, kao što su poboljšanje gorivih ćelija sa čvrstim oksidom i stvaranje robusnih, ali laganih legura, samo su deo njegovih...

Pronalaženje puta ka sirovinama u doba čiste energije

Kako svet prelazi na tehnologije čiste energije, lanci snabdevanja prolaze kroz transformaciju, od fosilnih goriva ka nefosilnim mineralima. Od litijuma i nikla za baterije do bakra i elemenata retkih zemalja za različite komponente, ovi materijali su neophodni za pokretanje...
error: Content is protected !!