Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoEU pojednostavljuje proceduru za otvaranje rudnika

EU pojednostavljuje proceduru za otvaranje rudnika

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Evropski parlament je dao zeleno svetlo za nove planove za snabdevanje EU kritičnim sirovinama, neophodnim za mobilne telefone, električne automobile i solarne panele, između ostalog. Ovo su pozitivne vesti za rudarsku kompaniju LKAB, koja je napravila velika otkrića mineralnih resursa u severnoj Švedskoj.

EU će kroz zakon olakšati otvaranje novih rudnika, odnosno strateških projekata, koji se, između ostalog, smatraju posebno važnim. Cilj je da se obezbedi veća ponuda Evrope kritičnim sirovinama, koje su ključne za zeleni i digitalni pomak Unije.

Novi zakon uključuje ekonomske podsticaje i stabilniji i sigurniji poslovni okvir za projekte rudarstva i reciklaže – sa bržim i lakšim procedurama autorizacije.

Supported by

Lakše procedure autorizacije

„Ovaj zakon predstavlja nacrt industrijske politike za sigurno i održivo snabdevanje sirovinama u Evropi“, kaže Nikola Bir, poslanik u Evropskom parlamentu.

„Uz ciljane ekonomske podsticaje, stvaramo sigurnost u planiranju projekata za privatne investitore –jednostavne procedure autorizacije sa jasnim rokovima za nacionalne vlasti. Ovo će podstaći rudarstvo, preradu i reciklažu u Evropi“, dodaje ona.

LKAB pozitivno reaguje na nova pravila

Švedska  državna rudarska kompanija LKAB pozitivno ocenjuje kraće procese izdavanja dozvola, što novo zakonodavstvo podrazumeva.

Pozadina za novo zakonodavstvo je globalni pomak ka obnovljivoj energiji digitalizacije privrede i društava. Električni automobili, solarni paneli i pametni telefoni sadrže kritične sirovine i potražnja za njima će se povećati u narednim godinama.

Kritične sirovine su ključne za zelenu i digitalnu tranziciju EU, a njihovo snabdevanje je ključno za ekonomsku otpornost, tehnološko liderstvo i stratešku autonomiju Evropske unije“, navodi se u saopštenju za štampu.

Izvor: High North News

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!