Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoNorthvolt AB pokreće izgradnju fabrike baterija u severnoj Nemačkoj

Northvolt AB pokreće izgradnju fabrike baterija u severnoj Nemačkoj

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Northvolt AB je započeo izgradnju fabrike baterija vredne 5 milijardi evra u severnoj Nemačkoj. To predstavlja značajan korak za kompaniju koja nastoji da snabdeva električne automobile. Ovaj projekat predstavlja kulminaciju intenzivnog lobiranja, olakšanog novim pravilima EU o državnoj pomoći.

Izgradnja fabrike, koja se nalazi u blizini grada Hajde, podržana je sa nešto više od 900 miliona evra subvencija i garancija Nemačke. Ova podrška je odigrala ključnu ulogu u sprečavanju premeštanja projekta u Sjedinjene Države. Kancelar Olaf Šolc je naglasio da će fabrika doprineti obezbeđivanju budućnosti zemlje kao proizvodnog centra.

„Potrebne su nam baterijske ćelije proizvedene u Nemačkoj, u Evropi”, rekao je kancelar Šolc tokom ceremonije otvaranja u ponedeljak.

Supported by

U strateškom potezu za povećanje konkurentnosti u odnosu na SAD, Evropska unija je prošle godine ublažila svoja pravila o državnim subvencijama. Ovaj potez je imao za cilj da privuče investicije nudeći slične podsticaje onima u SAD, gde poreske olakšice i pomoć za klimatske tehnologije podstiču značajna ulaganja. Northvolt, jedini veliki domaći proizvođač baterija za električna vozila u Evropi, ubraja Volkswagen AG i BMW AG među svoju klijentelu.

Očekuje se da će Northvoltova fabrika u Heideu, koju pokreće energija vetra, zaposliti oko 3.000 ljudi i početi sa radom 2026. Sa godišnjim ciljem kapaciteta od 60 gigavat-sati, što ga čini najvećim u Nemačkoj, fabrika je spremna da isporuči baterije za oko milion električnih vozila. Početne procene izgradnje objekta Heide bile su projektovane na 4,5 milijardi evra.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Verde Magnezijum- pozicioniranje Rumunije u vodećeg proizvođača magnezijuma u ​​EU

Investicioni plan kompanije Verde Magnezijum u Rumuniji predstavlja značajan korak ka smanjenju zavisnosti Evropske unije od uvezenog magnezijuma, posebno iz Kine. Reaktiviranjem zatvorenog rudnika magnezijuma i osnivanjem fabrike za preradu, kompanija ima za cilj da,ne samo zadovolji domaću potražnju,...

Potencijal skandijuma za transformacije na polju čiste energije

Uprkos malom prisustvu u Zemljinoj kori, skandijum ima ogroman potencijal da napravi promenu na polju čiste energije. Njegova izvanredna svojstva, kao što su poboljšanje gorivih ćelija sa čvrstim oksidom i stvaranje robusnih, ali laganih legura, samo su deo njegovih...

Pronalaženje puta ka sirovinama u doba čiste energije

Kako svet prelazi na tehnologije čiste energije, lanci snabdevanja prolaze kroz transformaciju, od fosilnih goriva ka nefosilnim mineralima. Od litijuma i nikla za baterije do bakra i elemenata retkih zemalja za različite komponente, ovi materijali su neophodni za pokretanje...
error: Content is protected !!